E ora pâinii

0
127

Valeriu Antoci, directorul gospodăriei agricole SRL „Antagro CBS” de patruzeci şi patru de ani adună pâinea de pe văile Putineştiului.
Fiecare an este diferit de cel prercedent, dar spiritul de gospodar, dragostea faţă de glie îl ajută să-i găsească soluţia potrivită, chiar şi în cele mai dificile situaţii.

  • Suntem pe final de recoltare a celor 460 de hectare de spicoase. În acest an am semănat două soiuri de grâne. Unele câmpuri au dat roadă mai bună, până la 4 tone la hectar, chiar şi în condiţii de secetă. Altele mai puţin, în mediu am recoltat în jur de trei tone de grâu la hectar. Mai rămâne să vedem dacă ne va bucura aşteptările cele opt soiuri de grâne de pe loturile experimentale, – spune Valeriu Antoci.
    Trei combine de înaltă productivitate de marca „KLASS” lacom înghit spicele de pe ultimul hectar din preajma satului. Cele patru tractoare „golesc” bunkările combinelor şi fac plinul la făţare. Aici „aurul ţărănesc” este treierat şi depozitat.
  • Roada deşi mică, se arată a fi una de calitate înaltă. Pentru ca să ajungem de la coasă la masă s-au cheltuit în jur de 15 mii lei la hectar şi dacă să împărţim la cele trei tone de grâu, apo sinecostul ajunge în jur de 5 lei pentru un kilogram de grâu. Ca să înregistrăm un profit, trebuie să avem un preţ de 7 lei pentru un kilogram. Preţul la zi pe care ni-l oferă piaţa este de maximum 3 lei 80 de bani. Ne descurcăm cu credite! Închidem cele vechi, deschidem altele noi, – precizează domnul director.
    Grigore Antoci, Mihail Stîncă, Nicolai Ghercioagă sunt combainerii care dau lupta pentru pâine. Se macină în depărtări şi norul de praf lăsat în urma combinii, se aud printre gălăgia moatoarelor trilul păsărilor, soarele gâdelă vesel spicele ce au mai rămas în câmp. O adevărată simfonie! Spicele parcă se închină în semn de recunoştinţă în faţa plugarilor.
PUBLICITATE