Icoanele din inima Alionei Cojocaru

0
180

Copilăria, adolescența, toți anii de viață îi stau înfipți adânc în pământul satului natal –Gura Căinarului, raionul Florești. Aici își răstignește vocația de conducător și tot ce-i este drag sufletului. Face o împletire frumoasă, armonioasă între funcția de primar, ONG și familie, colorându-și viața cu o pasiune care i s-a lipit de inimă – goblenul. Este vorba de doamna primar Aliona Cojocaru.

Recentul Festival de Tradiții și Cântece Pascale ne-a dezvăluit o impresionantă colecție de icoane realizate de mâinile acestei frumoase doamne. Priveam și mă întrebam: Cum de are doamna Aliona atâta răbdare ca să creeze atâtea frumuseți? Aveam să aflu că se dăruiește acului și mărgelușelor mai bine de 10 ani. S-a molipsit de meșteșug din momentul când a cusut primele mărgeluțe pe pânză. Își iubește familia, copiii, dar o parte din inima ei e pusă în goblenuri.
Este o pasiune care îi aduce liniștea, o abate cu ispita de la alte griji, ținând-o într-o benefică stare de creativitate. Prima Icoană din cele 15 realizate până acum a fost Icoana Maicii Domnului de la Kazan. Doamna Aliona ne-a mărturisit: „La început eram axată doar pe icoane. Mai apoi am cusut și peisaje, și flori, și animale. Lucrez mai mult seara, deoarece ziua nu am timp. Cusutul îmi aduce liniște în suflet. Vreau să vă spun că atunci când lucrezi la icoane e nevoie de o stare de spirit deosebită. Ca să meargă lucrul cu spor se cuvine înainte de a te apuca de lucru să spui o rugăciune. Iar când vezi lucrarea gata, sentimentul de satisfacție nu are margini. Atât de tare mi-o plăcut icoanele realizate, că nu am putut să le țin doar pentru mine. Vreo șapte le-am dăruit oamenilor dragi mie. În icoană se oglindește sufletul meu, m-am străduit să nu le repet. Știu că un goblen valoros este acela care reproduce cu fidelitate pictura de pe pânză. M-am străduit întotdeauna să fac lucrul îngrijit atât pe față, cât și pe dos, să folosesc întocmai gama de culori, nuanțele.”


Răbdare, ochi ager și multă îndemânare – sunt ingredientele pe care le pune în practică doamna Aliona Cojocaru la realizarea acestor adevărate opere de artă. Născută cu dragostea pentru frumos pune suflet și pasiune nu doar în goblenuri, dar în tot ce face. Iar dacă goblenul îi oferă satisfacția lucrului împlinit, o destinde, să-i dorim să trăiască în și cu această artă mulți ani înainte!

Nina Neculce

PUBLICITATE