Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022-2027, analizată de membrii RDCR

0
179

Fondarea o două entități pentru producerea materialului săditor, revitalizarea sectorului zootehnic, crearea Consiliului donatorilor și a prestatorilor de servicii din sectorul agroalimentar, susținerea inițiativelor de încadrare a sistemelor energetice și deschiderea unui Centru National pentru Diagnosticare și Suport Tehnologic în Agricultură sunt doar câteva dintre propunerile care se regăsesc în noua Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNADR), 2022-2027 elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Noul document se află la etapa de analiză și consultare publică, prin care, actorii vizați se expun și vin cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea lui. 

Strategia conține patru obiective generale, care includ crearea, adaptarea și modernizarea instrumentelor și a mecanismelor de lucru în susținerea dezvoltării comunităților rurale și a ramurii agricole. Aceste scopuri urmează să fie atinse în următorii cinci ani și prevăd:

  1. Consolidarea potențialului sectorului agricol rezilient la schimbările climatice
  2. Promovarea practicilor agricole inteligente, eficiente și durabile
  3. Dezvoltarea pieței locale și sporirea potențialului de export
  4. Susținerea unei dezvoltări socioeconomice rurale sustenabile

Platformele regionale a Rețelei de Dezvoltare a Comunităților Rurale din nouă raioane ale țării, împreună cu reprezentanții RDCR de la nivelul național, începând cu data de 19 ianuarie au început discuțiile pe marginea acestui document. Scopul dezbaterilor este de a contribui la optimizarea sau modificarea strategiei. Primele ședințe a avut loc în paralel, la Soroca și Nisporeni, unde au participat agricultori, fermieri, reprezentanți ai APL-urilor, dar și a ONG-urilor din regiune.

Directorul adjunct FARM, Iurie Hurmuzachi, care a prezidat evenimentul de la Soroca a ținut să menționeze că aceste consultații publice sunt un instrument necesar și util prin care agricultorii se pot pronunța deschis asupra modului în care SNDAR să fie îmbunătățită: ”Opiniile celor implicați în dezvoltarea sectorului sunt foarte importante și părerile fiecăruia contează mult, așa cum ele vor fi propuse ministerului. Toți ne dorim să avem o strategie cât mai aproape de realitățile din țara noastră, care să răspundă necesitățile agricultorilor, iar propunerile să fie implementate și să aducă rezultate vizibile.”

Iar directoarea executivă a Federației Agricultorilor din Moldova, FARM, Aurelia Bondari i-a provocat pe cei prezenți să-și expună părerile pentru a identifica prioritățile în domeniul agricol: ”Scopul discuțiilor noastre este de a stabili cele mai importante acțiuni care trebuie implementate, să punem accentul pe ele și să insistăm că anume ele sunt prioritare. ”

Fiecare obiectiv a fost analizat minuțios în ședințele care au avut loc. Unele dintre idei au fost susținute, iar altele au fost criticate dur, așa cum nu corespund realității economice, chiar dacă sunt absolut necesare de a fi aplicate în agricultură. Multe discuții au fost în jurul insuficienței resurselor umane și financiare disponibile în țara noastră.

Un subiect care îi macină pe agricultori de mai multă vreme și care a fost inclus în noul document de politici este crearea unui mecanism de suport pentru asigurarea fermierilor cu combustibil la prețuri preferențiale. Producătorii s-au expus pentru susținerea acestei idei, dar și pentru necesitatea de a elabora un procedeu corect și lipsit de birocrație.

La capitolul Revitalizării sectorului zootehnic, producătorii au menționat că cea mai bună cale este susținerea micilor fermieri, prin accesul la subvenționare din partea statului. Această procedură ar permite deținătorilor de 1-2 animale să-și dezvolte afacerea și să-i încurajeze și pe alții să facă același lucru. 

Noua strategie prevede și susținerea inițiativelor de încadrare a sistemelor energetice, prin dotarea a circa 200 de întreprinderi agroindustriale cu sisteme fotovoltaice, eoliene și de producere a biogazului. Propunerea a fost susținută de agricultori, dar au cerut ca documentul să fie mai explicit, să conțină explicații concrete despre cum și cine vor fi acești beneficiari.

Despre necesitatea de a crea un Fond de Garantare a Creditelor în Agricultură părerile au fost împărțite, așa cum unii au susținut că acesta nu va funcționa sau va avea un mecanism birocratic și nu va fi mare folos din el. Alții au susținut că este absolut necesar un asemenea fond, așa cum ar fi un instrument bun pentru tinerii care vor să se lanseze în afaceri și nu dispun de resurse financiare.

Producătorii agricoli au vorbit și despre necesitatea de a crea un Centru național de agromarketing, lucru care ar favoriza dezvoltarea diversității produselor agricole, cât și monitorizarea calității acestora.

De asemenea, s-a atins și subiectul de a lansa un proces prin care economia ar putea fi dirijată, planificată.

Concluziile primelor ședințe este că strategia este una ambițioasă, care conține prea multe activități. Și chiar dacă producătorii sunt în totalitate de acord că toate sunt necesar de a fi implementate, au venit cu ideea că unele dintre puncte trebuie simplificate sau eliminate, așa cum Republica Moldova duce lipsă atât de resurse financiare, cât și umane.

Toate propunerile și ideile elaborate în cadrul consultațiilor, în cele nouă raioane – Soroca, Nisporeni, Drochia, Hîncești, Orhei, Glodeni, Cahul, Ștefan Vodă, Fălești vor fi scrise într-un document, care urmează să fie prezentat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare până la finalul lunii ianuarie.

RDCR e platformă creată în cadrul proiectului ”Implicarea societății civile în îmbunătățirea politicilor și promovarea modelelor eficiente de dezvoltare rurală”, finanțat de Delegația Comisiei Europene din Republica Moldova și implementat de către Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, în parteneriat cu Federația Agricultorilor ”Fermierul” (România), ONG ”Workshop of Solutions” (Letonia) și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Iar scopul este de a crea un spațiu pentru dialog constructiv, unde fiecare membru vine cu expertiza și cunoștințele acumulate, menite să contribuie la dezvoltarea comunităților din mediul rural și a ramurii agrare.

Federația Agricultorilor din Republica Moldova

PUBLICITATE