La Timișoara s-a desfășurat Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” (FZB), ediția a XXIV-a, marca OSB Timișoara.
Acest festival este cu și despre oameni, fiind piatra de temelie a Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara (OSB Timișoara), dar și o oportunitate unică de a celebra diversitatea și frumusețea culturii din Republica Moldova, de a ne aduce aminte de tradițiile și valorile care ne definesc ca popor.
Cu mândrie dăm în vileag faptul că în echipa de organizare a festivalului am fost și noi, drochienii Maria Oșovschi și Rustic Dumbravă, corespondenți voluntari ai HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști și absolvenți ai IP Liceul Teoretic „B.P. – Hasdeu”, or. Drochia.
Programul Festivalului a fost unul variat și select. Deschiderea oficială a fost anticipată de Hora Unirii în Piața Operei/Victoriei și de o expoziție inedită de lucrări a tinerilor pictori moldoveni, care a demarat în perioada 25 martie – 1 aprilie curent, iar pe 30 martie a fost deschiderea evenimentului, susținută de prezentarea de modă „MândrIA Basarabiei”, de expoziția fotografică, degustația de vin și evoluarea ansamblului de dans „Cununa”. Pe 31 martie s-a desfășurat spectacolul în recital cu ansamblul „Stejăreii” din mun.Chișinău, fiind vernisată și expoziția de instrumente vechi populare. Pe 1 aprilie festivalul a continuat cu o expoziție și concurs de pictură, cu genericul „Dor de Moldova”. Miezul săptămânii Festivalului „Zilele Basarabiei”, pe 2-3 aprilie la Nemesis Art Club a fost o memorabila Seară de Poezie și Chitară, cu genericul „Muguri de poezie pe acorduri de chitară”, dar și irepetabilul concert acustic cu Ștefan Guțanu.
Drochianul Rustic Dumbravă a fost unul dintre chitariștii grație căruia seara aceasta, dar și Concertul acustic cu Ștefan Guțanu, au fost de o prestație deosebită, eu fiind onorată să moderez acest eveniment.
Festivalul „Zilele Basarabiei” a oferit spațiu de promovare a creaților proprii poetice și muzicale a studenților din Timișoara, atât din Republica Moldova, cât și din România. Mai mult, poeziile participanților pot fi găsite în broșura „Muguri de poezie”, ediție limitată. În ultimele două zile, 4-5 aprilie, evenimentul a continuat cu o proiecție de scurtmetraje și cu „Prima dragoste”, prezentat la Casa Tineretului Timișoara, sala de spectacole.
În calitate de studentă moldoveană în Timișoara, pot afirma cu certitudine, că pentru mine Festivalul „Zilele Basarabiei” a fost unul din cele mai importante și emoționante proiecte ale organizației noastre, pentru că în aceste zile ne-am simțit mai aproape de casă, promovând cultura, valorile, afirmăndu-ne ca națiune. Sunt profund recunoscătoare Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara, pentru șansa pe care mi-a oferit-o, pentru posibilitatea de a mă afirma și a scoate în lumină creația mea.
Maria OȘOVSCHI, corespondentă voluntară,
HUB-ul Tinerilor Scriitori și Jurnaliști or. Drochia,
studentă în Timișoara, România