Cultivarea legumelor în sere, activitate transmisă prin generații la Cașunca

0
227

Ce semeni primăvara, culegi toamna. De acest lucru este convinsă familia Vioricăi Golubaș din satul Cașunca, raionul Florești. De ani buni părinții, iar acum și ea împreună cu soțul, cultivă legume și cresc răsad în serele de pe lângă casă, o ocupație de altfel, des întâlnită în satul Cașunca. În această perioadă nu este timp de răgaz spune femeia, care este și profesoară la gimnaziul din localitate, munca începe odată cu răsăritul soarelui, iar uneori, ai casei, lucrează și noaptea, pentru că orice pauză se răsfrânge asupra culturilor.

  • Acum începem lucrul cum răsare soarele, iar când apune, munca nu se sfârșește, căci se mai vede afară, când deja e întuneric aprindem lumina în sere și mai lucrăm un pic. În sere plantăm mai întâi varza, apoi roșiile pentru răsad, iar mai târziu roșiile care le creștem pentru legume până toamna târziu. Răsadul cu fiecare an este tot mai greu de realizat, el trebuie vândut în ziua când este scos, iar lumea nu mai cumpără ca înainte. Mulți deja nu mai sădesc roșii, deoarece zic că merg toamna la magazin și își cumpără, pentru că sunt ieftine și atunci. Lucrul este foarte greu, dar este pentru noi o șansă de a trăi în Republica Moldova și de a construi un viitor, aici, acasă, – susține Viorica Golubaș.

Părinții au moștenit activitatea în agricultură ca o sursă de existență de la părinții lor. În sere cultivă ridiche, ceapă, roșii, varză și ardei. Toată munca este pe umerii familiei, rareori apelează la ajutorul vre-o unui sătean, dar nici nu prea găsesc când au nevoie, susține tatăl Vioricăi.

  • Eu m-am născut în seră, aceasta era și ocupația părinților, mai apoi am început și noi, nu aveam altă ieșire din situație, și așa lucrăm toată viața. Cu lucrul ne-am obișnuit, mai greu e cu vânzarea. Ne bucurăm că avem cu ce trăi de pe un an pe altul, dar nu putem spune că am adunat vre-un ban. E greu în agricultură, noi serele le încălzim din iarnă cu lemne, care nu sunt deloc ieftine, torful era 300 de lei, acum e 450-480 lei și semințele s-au scumpit de-a binelea, – spune Alexandru Mandraburca.

Familia are o experienţă de zeci de ani în domeniul agriculturii. În prezent, aceasta are împreună 10 sere mici şi două mai mari.

PUBLICITATE