Oameni Lumină, care atrag alți Oameni Lumină

0
207
Flori, tortă, roadele toamnei pentru echipa AGIRoMD la a 13-a aniversare

De cum am pășit pragul Liceului „Miron Costin” din Florești m-a cuprins o stare de bine. Fețe luminoase, zâmbitoare, o curățenie ideală peste tot. Era zi de sâmbătă și lipsea larma asurzitoare de pe coridoare. În liniște, aproape șoptit, se salutau participanții la Conferința Națională „Tradiții asociative, AGIRoMd -13 ani de activitate, ediția a IX-a”.

Asistam pentru prima dată la un astfel de eveniment și așteptam nerăbdătoare începutul ca să văd și să aud ce este și de unde vine AGIRoMd.

  Prședintele sucursalei Florești, părintele Sergiu Boldirescu, avea să-mi satisfacă curiozitatea chiar în debutul programului precizând: „Acolo unde este Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala RM” sunt întâlniri de suflet, pline de emoții pozitive, ce oferă o încărcătură spirituală puternică în sufletele celor implicați –adevărați zidari de suflete, care croiesc viitorul acestei țări.” Ascultând discursul președintelui aflat pe post de moderator, am înțeles că AGIRoMD este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinţei cadrelor didactice.

Asociația și-a propus să promoveze inovațiile în educație, contribuind astfel la dezvoltarea profesională și creșterea prestigiului școlii.

   Evenimentul despre care scriu a purtat genericul  „Educația între Disciplină și Libertate”. Discursuri pline de conținut au rostit Președinta Asociației Învățătorilor din România, filiala RM, doctor în științe ale educației, conferențiar universitar d-na Mariana Marin, care este inima și sufletul Asociației, aisbergul, vorba părintelui Sergiu; profesorul și cercetătorul științific de la Academia de Științe a Moldovei, Vlad Pâslaru; membrul Consiliului Director și directorul Liceului „Aristotel” din Chișinău, Pavel Cerbușca; șefa Direcției Generale Educație Florești, Diana Pantaz; directorul adjunct al Liceului gazdă, Angela Mișcoi și alții.

Lectura în formarea Omului Lumină

      Dar să le luăm pe rând. În prima parte a  evenimentului a avut loc  Gala Laureaților din cadrul Proiectului „Lecturi  spirituale” intercalat cu un frumos program artistic, prezentat de corala ”Armonia” de pe lângă Direcția Cultură, Tineret, Sport și Turism Florești, dirijoare Maria Vizitiu, profesoară la Școala de Arte „Nicolae Sulac”. A fost un program care a cuprins muzică religioasă, colinde, dar și cântece din folclorul românesc. Tot aici au răsunat cuvintele-cheie a acestei părți din program: smerenie, omenie,rugăciune, empatie, bunătate, adevăr. S-a vorbit despre formarea Omului-Lumină prin intermediul lecturii. Creerul proiectului, cum a fost numit  preotul Sergiu Boldirescu, a definit cartea Apostol al Frumuseții, punctând: „ Omul iubitor de lectură dăruiește înțelepciune și pace. Atelierele de Lectruri Spirituale s-au organizat pentru a ne aminti de Geneza și Esența noastră pe pământ, de a dărui dragoste și de a iubi, așa cum ne iubește Creatorul. În fiecare zi de duminică la început sau la sfârșit de lună, noi, organizatorii atelierelor de lecturi spirituale, intram în casele dumneavoastră cu Măria Sa –CARTEA-APOSTOLUL FRUMUSEȚII…” Și a vorbit de edițiile și cărțile lecturate: „Poteci spre ziua a șaptea” de Ieromonahul Vasilisk Donică, „Te plac așa cum ești” de Marinela Cotici și Ana-Georgiana Marinkovic, „semESEURI pentru tinerii grăbiți” de Gabriel Braic, „Tânărul în căutarea libertății” semnată de părintele Constantin Necula, „Prietenul Tinereții Mele” de Traian Dorz, „Fărâme de suflet” de Aurelian Sivestru și altele. Părintele, care de 12 ani predă religia în Liceul „Miron Costin”,  a mărturisit că proiectul a fost salutat și de  Direcția Generală Educație Florești, invitând-o în fața publicului pe șefa Direcției, doamna Diana Pantaz cu un mesaj de salut. Doamna Pantaz și-a exprimat bucuria că evenimetul este remarcabil nu doar pentru Florești, dar și pentru întreaga republică și i-a felicitat pe toți membrii AGIRoMd cu prilejul celor 13 ani de activitate, mulțumindu-le pentru efortul depus în implementarea proiectelor educaționale.

   Mărturisiri izvorâte din inimă despre cum s-a organizat lecturarea cărților, cu convingerea că acest proiect despre oameni și cărți trebuie să continuie, au rostit  laureații proiectului. Printre ei distinși profesori de la diferite instituții de învățământ din republică. O să dau doar câteva nume: Valentina Ciubotaru, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina; Rica Cozma, gimnaziul „ Alexndru Grosu” din satul Dobrușa, raionul Șoldănești; Galina Pleșco, Liceul Teoretic Doroțcaia, r-nul Dubăsari; Larisa Lavric din Colicăuți, Briceni; Doina Ursan, Gimnaziul „Victor Ciutac” din Șirăuți, raionul Briceni. Fiecare laureat a povestit cum prin carte vădesc elevilor mai profund sensul vieții. Cartea îi ajută să nu-și golească sufletele. Iată, de exemplu, ce a spus doamna Galina Pleșco: «Proiectul chiar nu are hotare. Trec vama de două ori zilnic pentru a ajunge  la serviciu din Grigoriopol în Doroțcaia și invers. Și chiar se citesc aceste cărți și până la vamă și după vamă. Cartea „semESEURI pentru tinerii grăbiți” m-a ajutat să-i învăț pe cei din clasa a XII-cea să se gândească bine și mult, înainte de oricare acțiune. Cu cei din clasa a VII-a am citit cartea „Tânărul în căutarea libertății”, care m-a ajutat să-i fac din mărgelușe neastâmpărate, oameni empatici și cuminți. Cartea „Te plac așa cum ești” ne-a ajutat să ne apropiem și mai mult de fetița care suferă de surditate acută, s-o integrăm nu doar în clasa ei, ci în întreaga școală».

Atâta vreme cât citim nu suntem pierduți

   Proiectul a fost ghidat de doamna Mariana Marin, care avea să ne spună pe scurt povestea Asociației: „ Istoria AGIRoMd a început în 2010 la Constanța. Brandul nostru de AGIRo i-au  speriat un pic pe unii la început, alții cu destoinicie au acceptat din prima zi. Astfel ne integrăm în Marele Brand AGIRo care este cea mai puternică organizație profesională, pedagogică din România, iar noi, spunem cu mândrie, că Republica Moldova este una din cele mai puternice sucursale a acestui Brand. Așa cum în toate județele României există câte o sucursală, așa și noi avem în raioanele republicii. Una dintre cele mai puternice este chiar aici la Florești. Floreștiul a fost chiar din prima zi alături de noi și profesorii de la Florești sunt din 2010 în organizație. În 2015 la Conferința Națională, care avea loc la Chișinău, doamna Diana Pantaz l-a adus, chiar așa și zic, l-a adus în Asociația noastră pe părintele Sergiu Boldirescu. Și întrucât conform  Statutului președinții organizației se numesc (unica nedemocrație pe care o facem noi), nu am ezitat și l-am numit pe părintele Sergiu președinte. Ne-am bucurat de orice ideie și inițiativă ce vine din partea domnului Boldirescu. Am știut că „Lecturile  spirituale” va fi un proiect foarte bun. Atunci când am inițiat acest proiect am știut că la bază va fi educația literar-artistică, întemeietorul căreia este domnul doctor profesor, Vlad Pâslaru…”

   Laureații s-au învrednicit de Diplome, cărți din partea bibliotecii parohiale din Hârtop și câte un vaucer pentru a procura cu reducere ie de la SRL „Meșteșug Brand”. Au fost și premii speciale. Marele Premiu i-a revenit Doinei Ursan din Șirăuți, Briceni, iar doamna Inga Grosu de la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Căușeni și Olga Balanici de la Colegiul Politehnic din Bălți s-au învrednicit de Premiul de Recunoștință. Noian de cuvinte alese despre tot ce a oferit AGIRoMd în 13 ani de activitate s-au revărsat ca o apă curată de izvor. Profesorii susțin că la AGIRo au găsit ceea ce caută: inspirație, motivație, apreciere, susținere etc. AGIRoMd a creat o punte între profesori, elevi, părinți pentru a îmbunătății învățarea și predarea.

   Următorul reper din programul Conferinței a fostPanelul Experților. Moderatoare Adriana Gorceag de la Școala Primară Florești. Aici discuțiile au purtat genericul: „Educația între disciplină și libertate”.

   Conferința s-a încheiat cu lansarea cărții de poezie „De mână cu trecutul”, semnată de poeta în devenire Elena Bulgac Rotaru.

    A fost un eveniment  de la care am plecat cu gândul că trebuie să prețuim clipa, să nu ne pierdem timpul cu răutăți, să învățăm a ne dărui altora și să citim cât mai mult. Pentru că atâta vreme cât citim nu suntem pierduți.

Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE