Dumitru din cărare își face drum

0
146

După absolvirea a 2 facultăți, la Academia de Studii Economice și la Universitatea agrară, Dumitru a muncit opt ani în diferite funcții, cot la cot cu tatăl său Mihail Mazurchievici, director al SRL „Dimazcom” din Hăsnășenii Mari, Drochia. Dar tânărul, având diplome de contabil și agronom, împreună cu familia, a decis să-și testeze cunoștințele și experiența acumulată, punându-și „pe roți” propria afacere. Astăzi gospodăria țărănească „Mazurchevici Dumitru” deține 125 de hectare pe moșia Hăsnășenilor. Cultivă porumb și floarea soarelui, dar prioritate acordă producerii legumelor pe o suprafață de 17 hectare. E primul an de muncă de sinestătător, cu excepția unor recomandări din partea specialiștilor consacrați și, desigur, venite de la tata.
Pe plantația lui Dima Mazurchievici în acest sezon au crescut 10 varietăți de legume – pepene verde, morcov, ceapă, roșii, ardei grași, varză, vinete, dovlecei și cartofi.
– Am ales sa producem mai de toate ce se cere pe masa moldoveanului, – spune conducătorul gospodăriei. – Ne-am concentrat la furnizarea producției calitative care e solicitată și se comercializează fără mari probleme preponderent în piețele din Bălți și magazinele din Drochia.
Deși e la început de cale, deja a reușit multe. În primul rând, extinzând sortimentul de produse, Dumitru s-a priceput să desfășoare un marketing bine aranjat încât comercianții și singuri să vină la Hăsnășeni după legume. Și încă un detaliu important. Dumitru și-a scos producția în piață mai devreme decât alți producători autohtoni. Morcovul, cu marca „Mazurchevici” s-a scos spre vânzare încă din iulie, iar ardeiul gras și vânăta – în august. Astfel, prețurile atunci erau duble sau chiar triple față de cele, când piețele locale au fost saturate de legume.
Dumitru, participând în proiectul „Start pentru tineri” s-a „pricopsit” cu tehnică nouă – semănătoare pentru ceapă și morcov, agregat pentru retezarea frunzelor, dar și unul pentru recoltarea producției. Aplicarea acestor mecanisme a facilitat reducerea sinecostului producției cu 1 leu pentru un kilogram. În cadrul proiectului, gospodăria a beneficiat de un grant în valoare de 260 mii de lei, iar 1,5 milioane urmează să fie achitate în următorii 5 ani.
– Nu o să tărăgănez cu achitarea. Sper să acopăr acest credit chiar în acest an, – e convins tânărul antreprenor.
E un bun început. E bucuros și tatăl lui Dumitru, zicând: „A pornit pe o cărare din care își va face un drum în viață”.
Boris TODIREL

PUBLICITATE