MAIA reamintește despre necesitatea combaterii buruienii ambrozia

0
133

 În perioada curentă, este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii ambrozia (Abrosia artemisiifolia). Aceasta este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind rezistentă la secetă şi arşiţă, fapt care îi permite să se dezvolte rapid şi să cuprindă areale întregi. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare reiterează importanța întreprinderii măsurilor de combaterea ambroziei, întrucât ne aflăm în plină perioadă de vegetaţie a buruienii.  Totodată, MAIA atenționează deținătorii de teren (prin prisma Planului de acţiuni privind combaterea şi prevenirea răspândirii buruienii ambrozia pentru anii 2019-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018), asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani a căpătat o răspândire vastă, provocând pericole majore nu doar pentru agricultură, dar și pentru sănătatea omului.

Mizăm pe atitudinea responsabilă a fiecărui cetățean în vederea diminuării pericolului cauzat de apariţia buruienii ambrozia, dat fiind faptul că, polenul acestei plante este considerat un alergen agresiv, cu impact negativ asupra sănătăţii umane. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie, cu posibilitate de extindere până la sfârşitul lunii octombrie.

Impactul negativ al polenului plantei se manifestă prin rinită alergică, conjunctivită, accese de astmă, urticărie, şoc anafilactic, fiind unul din factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Astfel, pentru distrugerea eficientă a ambroziei, este recomandată aplicarea metodei mecanice şi a celei chimice. În acest sens, atenţionăm că la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate şi incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților.

Persoanele care doresc să sesizeze situaţiile în care gestionarii terenurilor nu-şi onorează obligaţiunile de combatere a ambroziei, pot informa:

Primăriile;

Direcţiile raionale pentru agricultură şi alimentaţie;

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului– Tel. 0(22)22-69-41e-mail: mediu@ipm.gov.md;

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor- Tel/fax: 0(22)26-46-40e-mail:info@ansa.gov.md;

Platforma Viber STOP AMBROZIA – nr. 067160008;

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile teritorialee-mail: anticamera@ansp.gov.md

Hai să fim vigilenți și să contribuim împreună la crearea și menținerea unui mediu sănătos de viață, fără alergii și riscuri pentru sănătate !!!

PUBLICITATE