Dorin Dabija: Timpul calculat, lucrul – sincronizat

0
204

Dorin Dabija, directorul executiv al firmei agricole „Bucuria-Saturn”, privi îngrijorat spre norii cam fioroși ce se abăteau asupra câmpurilor. Chiar începu să picure, dar vântul mânase norii și echipajele combinelor își continuară misiunea lor nobilă de plugari.

La marginea masivului, în așteptarea combinelor, ce de parcă „pluteau” în lanul auriu, discutam cu mecanizatorii, ce transportau grâul spre depozit. Două tractoare de forță, „Valtra” la o singură dată duc spre fătare câte 15 tone de pâine, iar altele două, mai puțin puternice, câte 6 tone de boabe. Distanța și timpul e strict calculat.
— Acesta e al 17-lea sezon la strânsul roadei. Am lucrat și cu tractoare mai „slăbuțe”, iar acesta finlandez de 230 de cai putere e și mai productiv, dar și mai comod, – spune Serghei Mardari.
Maxim Luchin, duce grâul strâns de Nicolae Druță. Tot de la „Fendt”-ul lui Druță transportă roada și Igor Codău, care muncește ca mecanizator în această gospodărie de două decenii.
Primul a ajuns spre noi cel mai experimentat combiner Nicolae Druță. Anterior a lucrat pe „Vector”, „John Deere” și alte agregate. Acum are unul și mai modern „Fendt”, iar „Vectorul” i-a rămas lui Ion Bespalco, cărui i-a transmis și combine, dar și secretele meseriei de plugar.

  • Multe am învățat de la badea Nicu. El nu e „repezit”, lucrul îl face cu știință și străduință, – spune Ion Bespalco. – Când lucram împreună, pe aceeași combină, ne-am făcut prieteni. Nu ne-am transformat în concurenți. Și acum apelez la ajutorul lui, dacă apare vreo problemă.
  • Colectivul nostru e unit, acțiunile sunt sincronizate, de aceea lucrul merge ca pe „strună”. Fiecare își știe locul său și ce trebuie să facă, – afirmă Dorin Dabija.
    Directorul accentuează, că în timpul secerișului nu poți să-i evidențiezi, care sunt cei mai buni. Rezultatele finale vor încununa succesul.
    Iar apoi, după câteva clipe de răgaz, iarăși au pornit motoarele și combinele lui Druță și Bespalco, după ce și-au golit buncărele, s-au adâncit în mare de spice.
    — Acum e rândul meu, – a sărit din tractor Ion Burduja. – Deja am făcut 6 ture până la fățarea de la Rudi. Duc grâul strâns de „Vector”-ul lui Ion Bespalco. În alți ani la seceriș lucrau încă 4 frați de-ai mei. Acum ei sunt ocupați la alte sectoare și le este cam dor de mirosul lanului de grâu.
    La cântarul de la fătare și-a tras tractorul cu remorcă Igor Codău.
    — Are 15 tone și 100 de kilograme, – constată Nicolina Nicoară, și-i face semn tractoristului să intre în depozit.
    — De fapt, Nicolina nu e un simplu cantaragiu. Ea, la recoltare, adesea, știe mai multe decât directorul, – o lăuda Dorin Dabija, – Orice cifră ți-o spune. Ea e stăpână la două fățări. Și aici la Rudi, și la depozitele de la Teleșeuca.
    Grâul adus de pe câmp are o umiditate de 13 procente, e mai uscat decât se cere de standart. De aceea nu necesită prelucrare suplimentară și, respectiv, cheltuieli în plus.
    În depozit așează roada „ca la carte” cu tractorul înzestrat cu un coș masiv Gheorghe Dabija.
    — Eu am grijă să fie ordine perfectă. Urmăresc, ca și pe roțile tractoarelor și remorcilor să nu rămână boabe de grâu, – accentuează gospodărosul mecanizator Gheorghe Dabija.
    La fățare venise încă un tractor, apoi încă unul aduse grâul recoltat. Se vede că mecanizatorii sporiseră ritmul secerișului. Timp de pierdut în aceste zile nu poate fi.
    În actualul sezon la agrofirma „Bucuria-Saturn” grânele ocupă 560 de hectare. Pâinea până în prezent a fost strânsă cam pe jumătate din suprafețe. Rodnicia medie constituie 5,7 tone la hectar.

Boris TODIREL

PUBLICITATE