O cunosc de ani buni pe doamna Svetlana Șapovalov. De pe vremea când venisem de la Chișinău ca să-mi continui activitatea de jurnalistă la Soroca, iar dânsa îndeplinea funcția de directoare a Muzeului de Istorie și Etnografie. (A fost în secolul tecut, anii ”90). Încă de pe atunci i-am descoperit aspirațiile și zbuciumul sufletesc spre tărâmul Frumosului. De pe atunci i-am văzut râvna și dorința de a pătrunde în cetățile cele mai ferecate ale artei lucrului de mână. O impresionau compozițiile florale. A mers la Chișinău la câteva instruiri, apoi a organizat câteva ateliere de lucru aici la Soroca. O admiram, urmărind-o cu câtă abilitate și pricepere mișca degetele. Doamne câte compoziții frumoase a realizat! Una din ele mi-a fost dăruită și îmi împodobește Casa Mare, bucurându-mi ochiul și sufletul ori de câte ori intru acolo.
Mereu în căutare de ceva nou, pe parcursul anilor a tot descopeirit minuni și comori din tainele artei lucrului de mână, încercând să-și satisfacă necesitatea de frumos în mai multe genuri de artă contemporană. Capodopere fine, elegant meșteșugite a creat din boabe de cafea, sfoară, hârtie. Mai nou, prin răbdare și exercițiu, a însușit la perfecție arta mandala în puncte. Folosind puncte și linii perfecte a realizat mai întâi o mulțime de lucrări pe sticlă, apoi pe pânză. (Mandala este o formă de artă spirituală, structurată în jurul unui cerc și poartă o semnifcație deosebită incluzând unitatea, eternitatea, întregul și perfecțiunea) Pentru a-și lărgi cunoștințele, doamna Svetlana a mers la București. Revenită de acolo a organizat câteva ateliere cu doritorii de a însuși această artă.
Obiectele de artă care s-au adunat în casa doamnei Svetlana de-a lungul anilor au fost expuse la Muzeu. Vernisajul a fost unul de excepție, de liniște și frumusețe sufletească. Pe fondal de muzică, interpretată la vioară de talentata vioristă, Mihaela Grecu, cei prezenți admirau lucrările. Frumoase și neobișnuite, mai cu seamă cele executate în arta spirituală cu puncte și linii perfecte, purtând un sens profund, creau pentru vizitatori o stare de liniște sufletească, de încântare și admirație.
Doamna Svetlana a dedicat expoziția regretatului Nicolae Bulat, care cu un an în urmă i-a făcut invitația pentru a-și expune lucrările la Muzeu. Atunci meșterița i-a propus să facă expoziția în doi, pentru că așa cum a mărturisit în discursul pronunțat „Nicolae a fost un om foarte talentat. Pe lângă talentele pe care le avea, mai era și modest. Deținea o colecție impresionantă de artă grafică pe teme istorice cu care și-a înfrumusețat scrierile sale”. Dar n-a fost să fie expoziția în doi. Dumnezeu l-a luat la El acolo în Cer…
De menționat că la eveniment au fost prezenți și reprezentanți din conducerea orașului și raionului: doamna primar, Lilia Pilipețchi, domnul vice-prședinte al raionului, Iurie Tănase, șeful Secției Cultură și Turism Soroca, Grigore Bucătaru, ex-prefectul de Soroca, Ana Bejan. Pe post de moderator s-a aflat directorul interimar al Muzeului, Victor Butnaru. După un discurs model, absolut superb, rostit de „regina balului”, au tot curs mesajele de felicitare și apreciere. Iată de exemplu, ce a mărturisit vice-președintele raionuli, Iurie Tănase: „Cunosc familia Șapovalov de aproape 30 de ani. Dacă e s-o caracterizez într-o propoziție, voi spune că este familia care adoră lucrurile bine făcute. Spunând acestea, mă refer la gospodăria lor proprie, la afaceri și nu doar. Tot ce am văzut noi aici este un lucru extraordinar, îl poate face doar un om, care are dar de la Dumnezeu. Am avut ocazia să particip într-o delegație la Suceava, acolo unde a participat și doamna Svetlana cu o expoziție și vreau să vă spun că a fost una din cele mai reușite.”
Deși îi cunoșteam aproape toate lucrările, după ce am admirat mulțimea de lucrări expuse, mi-am zis că Svetlana a găsit cheia fermecată a artei contemporane și o ține bine în mână, voind să ne spună prin opera sa că Frumosul cuprinde în sine Adevărul, iar Adevărul cuprinde în sine Frumosul.
„ZN” o felicită cu acest minunat și plin de taine vernisaj, dorindu-i să răspundă mereu cu inspirație chemărilor spre noi genuri de artă contemporană. Multă sănătate și spor în toate, doamnă Svetlana Șapovalov!
Notă: Dragi cititori, expoziția va așteaptă în Muzeu până pe 30 aprilie.
Nina Neculce