Interviu cu Igor Oboroc-şeful Serviciului Consiliului Raional Ocniţa Agricultură, Alimentaţie şi Privatizare.

0
165

Cor: Deşi un an mai greu şi anevoios ca cel precedent n-am avut demult, iar seceta cumplită a compromis o bună parte din recolta crescută, plugarii ocniţei s-au mobilizat şi au opus o rezistenţă dură provocărilor dificile înregistrînd astfel şi anumite rezultate pozitive.
Este salutabil şi faptul că o bună parte în producţia crescută a fost realizată la preţuri accesibile pentru a acoperi într-o anumită măsură cheltuielile suportate.
La unele bilanţuri ale sacrificiilor în a.n.2022 ale plugarilor ocniţeni se referă Igor Oboroc – şeful Serviciului Consiliului Raional Agricultură, Alimentaţie şi Privatizare.
Igor Oboroc: Într-adevăr, sectorul agrar este unul riscant pentru economia naţională a ţării din mai multe considerente. Parcă la început totul merge bine, iar mai apoi natura ne poate oferi surprize care îl pot afecta pe omul de la ţară la cel mai înalt nivel, compromit totul ce el a reuşit deja să făurească..
Aşa sa întâmplat şi în 2022 când lipsa îndelungată de precipitaţii şi temperaturile ridicate au dat peste cap tuturor planurilor şi eforturilor agricultorilor.
În altă ordine de idei ţin să remarc că asemenea greutăţi ei le suportă frecvent.
Şi de aceea ştiu într-o anumită măsură cum, prin ce metode pot contracara asemenea fenomene negative.
Dacă e să mă refer la concret, în anul de la care ne-am luat rămas bun terenurile însămânțate cu grâu, orz şi rapiţă au ocupat suprafeţe destul de impunătoare. Iar respectarea de către majoritatea gospodăriilor a tehnologiilor inovative de cultivare ale acestor culturi, a cerinţelor agrotehnice înaintate s-a reuşit într-o anumită măsură să salvăm o parte din recolta crescută. Iar principalul rezidă în faptul, precum am menţionat nu o singură dată, că securitatea alimentară a raionului Ocniţa a fost asigurată pe deplin.
Voi mai reitera că producătorii agricoli din Societăţile cu Răspundere Limitată ,, Inatol-Agro” din Gîrbova, ,,Plai Bîrlădean”, gospodăria ţărănească ,,Condraţchi Eugeniui” din Corestăuţi şi altele au înregistrat rezultate mai mari decât media pe raion. Şi acesta, repet, datorită aplicării celor mai performante la cultivarea plantelor tehnologii.

Cor: Consider benefic a fost faptul că am avut o toamnă cu ploi din belşug şi producătorii agricoli din raionul Ocniţa au reuşit nu numai să încorporeze într-un sol bine pregătit şi cu o umiditate satisfăcătoare seminţele de grâu, orz de toamnă şi rapiţă, dar şi au arat o bună parte din terenurile eliberate de vegetaţie.
Ce aveţi a ne relata mai concret la capitolul respectiv?
Igor Oboroc: Ploile într-adevăr au constituit un dar de la Dumnezeu pentru agricultori şi ei în termeni reduşi şi calitativi au finalizat însămânțările culturilor cerealiere din prima grupă. Grâul, orzul de toamnă şi rapiţa vor ocupa în anul curent respectiv 7000,o mie şi 800 de hectare. Până în prezent semănăturile se dezvoltă satisfăcător şi promit în viitor o recoltă suficientă de cereale.
Umiditatea acumulată în sol a creat o situaţie facilă pentru a accelera aratul pe terenurile eliberate de vegetaţie. Însă dat fiind că aceste precipitaţii au căzut vreme îndelungată aratul s-a executat pe o suprafaţă mai mică decât cea anterior planificată. Aşa că în primăvara curentă această lucrare va fi executată pe un teren destul de impunător – pe circa 4 mii hectare .

Cor: Din cîte ştiu, şi în anul curent suprafeţele ocupate cu culturi cerealiere vor ocupa suprafeţele mari. Şi iată revenind la înţeleapta zicală ,,Seminţa bună-rod adună! ” doresc să vă întreb cum se prezintă starea de lucruri la compartimentul dat?
Igor Oboroc: Anticipând ţin să menţionez că acele gospodării care au încorporat în anul trecut în sol seminţe calitative şi tolerante la secetă au obţinut chiar şi într-un an secetos un rezultat final scontat. De aceea sarcina primordială a plugarilor ocniţeni este de a nu se abate de la conţinutul zicalei şi de a pregăti la un grad agrotehnic înalt întreagă cantitate de material semincier care va fi utilizat la semănatul din primăvara curentă.
Apropo, este de notat că atât majoritatea gospodăriilor agricole mari, cât şi cele mici, ţărăneşti, deja au rezervat în depozite cantitatea de seminţe calitative din grupa a doua. Am în vedere producătorii agricoli din localităţile Gîrbova, Birnova, Corestăuţi, Bîrlădeni, Lencăuţi şi altele.

Cor: Precum reiese din afirmaţiile D-voastră, d-le Igor Oboroc, suntem în dricul iernii, iar omul gospodar de la ţară este demult cu gândul la primăvară, se străduie să pună de pe acuma temelia recoltelor viitoare.
Igor Oboroc: Este perfect adevărat că gospodarii din spaţiul rural n-au odihnă anul împrejur, sunt în permanentă obsedaţi de diverse griji ce ţin de sporirea potenţialului economic al pământului.
Voi estima că acuma, în iarnă, plugarul este preocupat nu numai de pregătirea materialului semincier necesar. Acuma, după sărbătorile de iarnă, o animaţie sporită se atestă în brigăzile de tractoare. Deşi majoritatea gospodăriilor dispun de tehnică performantă totuşi este necesar de a repara o parte din ea.
Mai ales la nivel şi calitativ decurge în aceste zile lucrarea în cauză în Societatea cu Răspundere Limitată ,, Inatol-Agro” din Gîrbova şi unde la cârma ei se află Ion Tomai-conducător competent, iniţiat şi care îşi exercită obligaţiunile ce îi revin cu demnitate şi dăruire.
Cât priveşte odihna acuma iarna a celor care au trudit pe parcursul anului,- susţine Ion Tomai, apoi despre ea nici vorbă nu poate fi. Şi în aceste zile când plugarul ar putea să se relaxeze niţel, să uite pentru un timp de grijile pământului, el aşa şi continuă să-şi caute de treabă, rămâne cu gândul cum să asigure mai eficient ponderea viitoarelor recolte.
De mai notat că la Gîrbova a devenit deja tradiţie pentru ca inventarul agricol să fie pus la careul gătinţei la 1 martie-simbolul sosirii primăverii – ,,Mărţişorul”
Nu numai cu gândul, dar şi cu fapta sunt stăpâniți de destinul viitoarelor recolte şi producătorii agricoli din alte localităţi.

Cor: Intuiesc eu, d-le Igor Oboroc, că acuma în iarnă, agricultorii din raionul Ocniţa sunt antrenaţi şi la alte lucrări importante?
Igor Oboroc: Desigur! Utilizând cu maximum randament timpul favorabil din lunile decembrie trecut şi cea curentă, unele gospodării producătoare de fructe au purces la tăierea în uscat a pomilor. Ţin să remarc aici că plantaţiile multianuale ocupă în raionul Ocniţa 3800 de hectareşi tăierea la nivel în uscat a pomilor v-a permite, fără îndoială, de a căpăta şi o recoltă suficientă şi calitativă de fructe.
Apropo, şi în pofida condiţiilor climaterice nefavorabile din anul trecut livădarii ocniţeni au strâns o recoltă satisfăcătoare de fructe. Regretabil rămâne doar faptul că lipsa pieţelor de comercializare i-a impus pe mulţi să-şi realizeze la preţuri mici producţia vitaminică la fabricile de prelucrare.
Pregătesc din timp necesarul pentru a activa productiv în continuare şi legumicultorii, care preconizează de a extinde comparativ cu a.n. 2022 terenurile plantate cu zarzavaturi sperând astfel pentru ca producţia autohtonă să fie solicitată pe rafturile magazinelor mai mult decât cea din exterior.
Succint spus, în gospodăriile agricole din raion se întreprind şi pe timp de iarnă acţiuni concrete, se identifică rezervele nevalorificate pentru ca şi în primăvara curentă plugarii să iasă în câmp bine pregătiţi, să pună o temelie sigură recoltelor viitoare şi pe care şi le doresc mult mai ponderabile decât în anul trecut afectat de secetă.
Iar dat fiind că suntem la început de an le urez producătorilor agricoli din raion multă, multă sănătate, pace, prosperitate şi realizarea cu succes a obiectivelor propuse. Fie ca 2023 să le încununeze munca de vrednici gospodari cu rezultate la înălţimea aşteptărilor!

Cor: Vă mulţumesc mult pentru interviu şi la urările de bine ale D-voastră mă asociez şi eu.

A intervievat:
Mircea Ciobanu

PUBLICITATE