„Trebuie să avem grijă de tot ce este cu adevărat prețios și vine din trecutul nostru”

0
47

Nina Neculce: Frumoasă doamnă, ce vârstă aveți?
Vera Racu: Sunt pensionară, am 66 de ani.
N.N.: Și vă scăldați sufletul în frumusețea artei populare.
V.R.: Fac câte ceva ce-mi place: opincuțe, trăistuțe, brâie pentru costumul popular, brodezi cămăși populare.
N.N.: Opincuțele sunt din piele naturală?
V.R.: Nu toate. Am și din piele naturală. Fac la comandă pentru dansatori. Am făcut la multe colective artistice. Aveam foarte multe comenzi. Pandemia ne-a mai stopat, dar cred că lucrurile se vor așeza.
N.N.: Să înțeleg că meșteșugul e o pasiune. Cu ce v-ați mai ocupat în timpul vieții?
V.R.: Am lucrat la Casa de deservire socială, cum era pe atunci. Am cusut rochii, sacouri, de toate. Dar după ce am ieșit la pensie nu știam cu ce să mă ocup așa pentru suflet și am început cu opincuțele, brâiele. Îmi place, și-mi place să mă prezint cu lucrările în fața lumii. Acum am fost invitată la Festivalul „Gustul Nordului” și am venit cu bucurie. Răspund cu drag la toate invitațiile.
N.N.: Aveți familie, copii?
V.R.: Am familie, am două fete căsătorite în România care mi-au adus 4 nepoți.
N.N.: Să vă trăiască! Multă sănătate! Dar costumul popular cu care sunteți îmbrăcată, un costum foarte frumos de altfel, tot dumneavoastră l-ați confecționat?
V.R.: Mulțumesc! Da, eu l-am confecționat. Asta e o mândrie în suflet. Îl port cu mare drag de neam și țară. E costumul care ne reprezintă. Le-am spus fetelor, când o să mă mor, să mă îngroape în acest costum.
N.N.: Dar pe fete le-ați deprins arta brodatului, arta confecționării opincuțelor?
V.R.: Le-am arătat, dar acuma tinerii sunt mai grăbiți, nu au răbdare, își văd rostul în alte activități. Sigur că ar fi păcat ca meșteșugurile populare să dispară. Știu că mai există centre de creație, unde copiii învață a țese, a croșeta, a broda manual o ie. Trebuie să avem grijă de tot ce este cu adevărat prețios și vine din trecutul nostru.
N.N.: Eu vă mulțumesc pentru grija care o purtați dumneavoastră costumului popular și vă doresc multă sănătate cu spor în toate!
V.R.: Mulțumesc frumos! Pace și multă sănătate la toată lumea!
Nina Neculce

PUBLICITATE