MUNCA DE SILVICULTOR E GREA ȘI RESPONSABILĂ, DAR ATÂT DE FRUMOASĂ…

0
1073

    Profesia de pădurar implică o iubire a naturii și un sentiment de responsabilitate pentru aceasta, integritate și curaj, fără de care lupta împotriva celor care ridică mâna asupra naturii nu este imposibilă.

Serghei Revenco lucrează în domeniul silviculturii timp de 27 de ani. La început, șapte ani a  fost pădurar, apoi nouă ani a activat în funcție de maistru pădurar, iar ultimii 11 ani este șef al Ocolului Silvic Șolcani. Ocolul are în gestiune circa 4000 de ha de pădure care se află pe teritoriul raionelor Soroca, Drochia și Dondușeni.

Ziua de lucru nu are nici început și nici sfârșit. Sunetele la miez de noapte privind tăierile ilicite sau unele incendii fac și ele parte din programul de lucru, iar în acești 27 de ani de când pădurea face parte din viața sa, nu a fost niciodată în concediu, acesta era doar pe hârtie, spune domnul Serghei, pentru că grija lucrului a fost dintotdeauna mai mare.

  • Îmi iubesc munca pentru că iubesc tot ce se află în pădure, de la copaci și plante până la animalele sălbatice care se întâlnesc în zona noastră, precum căprioarele, mistreții și vulpile.

Vorbește cu dăruire despre ceea ce face, deși recunoaște că are unele îngrijorări cât privește această toamnă.

  • Cred că în această toamnă ne vom confrunta cu tăieri ilicite, și asta din cauza crizei de lemne și cărbune. Dacă în anii precedenți noi aveam la stoc în această perioadă circa o mie de metri steri, acum avem doar câte două, trei sute de metri.

Faptul că este omul potrivit la locul potrivit o demonstrază și atitudinea colegilor care îi poartă respectul, mai mult, și fiul mijlociu i-a călcat deja pe urme și de câțiva ani activează în același domeniu. Angajații Ocolului Silvic Șolcani, lucrează în domeniu de ani buni. Ei spun că își fac munca cu plăcere și dăruire.

Serghei Revenco este sigur că silvicultura este o profesie pentru oamenii care iubesc natura și le pasă de ea, de altfel, nu poți să nu iubești ceea cu ce trăiești în fiecare zi.

Ziua lucrătorului din silvicultură a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în anul 1995 şi se sărbătoreşte în a treia sâmbătă a lunii septembrie.

Cristina Topală

PUBLICITATE