Pacienții cu tumori benigne vor fi incluși în rândul beneficiarilor de intervenții de protezare acoperite din fondurile AOAM

0
8
europafm.ro

Pacienții cu tumori benigne vor beneficia de intervenții de protezare acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). În acest scop, Parlamentul a aprobat joi, 23 iunie, în două lecturi un proiect pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății.

Documentul a fost înaintat de un grup de deputați care au adus drept argument faptul că, după amploare și defecte anatomice, intervențiile chirurgicale de eradicare a formațiunii benigne sunt similare celor de după cura chirurgicală a tumorilor maligne, producând aceleași leziuni anatomice și psihologice severe.

Astfel, asigurarea medicală obligatorie va acoperi cheltuielile pentru exoprotezele și implanturile mamare necesare reabilitării persoanelor cu tumori benigne. De asemenea, din fondurile AOAM vor fi suportate cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare reabilitării chirurgicale și protetice a pacienților cu tumori benigne ale capului, gâtului, aparatului locomotor, precum și a pacienților cu anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular, indiferent de etiologie.

Numărul persoanelor cu tumori benigne care necesită implanturi și protezări și care se încadrează în prevederile actului adoptat este de până la șapte persoane pe an.

Potrivit calculelor estimative, cheltuielile necesare pentru implementarea modificărilor legii constituie circa două milioane de lei, în cazul efectuării a 10-15 intervenții anual.

PUBLICITATE