Evelina Voleac, eleva Liceului ”Constantin Stere”, premiată în cadrul Galei Olimpicilor 2021

0
115

Evelina Voleac, elevă a clasei a XII-a de la LT ”Constantin Stere” din Soroca este una dintre cei 33 elevi premiați de către Ministerul Educației și Cercetării în cadrul Galei Olimpicilor 2021.

Evelina Voleac a făcut parte din echipa R. Moldova, care a reprezentat țara noastră la olimpiada internațională de limba franceză. Aici echipa a obținut Premiul 1 pentru cel mai bun video de prezentare a țării și Locul 1 la proba colectivă (oral).

Prim-ministrul Natalia Gavrilița alături de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a premiat 33 de elevi care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile regionale și internaționale care au avut loc pe parcursul anului 2021. De premii și diplome au beneficiat și cei 33 de profesori care au pregătit loturile olimpice ale Republicii Moldova. Valoarea totală a premiilor oferite elevilor și cadrelor didactice constituie 620.000 lei.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a mulțumit elevilor și profesorilor pentru responsabilitatea și dedicația cu care reprezintă țara în cadrul competițiilor internaționale. „Pe parcursul a trei decenii, loturile olimpice naționale ale Republicii Moldova au participat la peste 200 de olimpiade și concursuri internaționale și regionale, obținând 802 premii, dintre care: 55 de medalii de aur, 136 de medalii de argint, 472 de medalii de bronz, 139 de mențiuni de onoare și 11 premii speciale”, a remarcat ministrul.

Gala Olimpicilor este o festivitate organizată anual de către Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în scopul omagierii elevilor care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile regionale și internaționale la disciplinele de studiu, și a profesorilor care au contribuit la pregătirea elevilor și la obținerea acestor rezultate.

În anul 2021, în condițiile pandemice, au fost delegate loturi olimpice pentru participare, în format on-line, la 16 olimpiade și concursuri regionale și internaționale care au fost organizate în Georgia, Cipru, Statele Unite ale Americii, Lituania, Republica Moldova, Elveția, Federația Rusă, Japonia, Portugalia, Singapore, România, Bulgaria, Emiratele Arabiei Unite. Republica Moldova a fost gazdă a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, la care au participat 22 de echipe din 21 de țări.

Cele 16 olimpiade și concursuri regionale și internaționale au fost organizate la disciplinele: matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, limba franceză, științe și inginerie.

În cadrul olimpiadelor și concursurilor menționate, elevii din Republica Moldova au obținut 42 de premii, dintre care 1 medalie de aur, 3 medalii de argint, 28 de medalii de bronz, 8 mențiuni de onoare, 1 loc I la proba pe echipe și un premiu special. 

Lista elevilor premianți în cadrul Festivității Gala Olimpicilor 2021, poate fi găsită aici.

PUBLICITATE