Eugenia Rezuș, „un diamant primit din hazard”

0
394

         Ce femeie frumoasă!, mă gândii în timp ce o fotografiam pe doamna doctor Eugenia Rezuș, la o serată în care a venit altfel decât o văzusem anterior. În arhiva mea sunt mai multe imagini cu ea și alți medici soroceni, făcute în spitale, dar în toate, abia de le pot desluși chipurile de după măști și combinezoane. Pe doamna Eugenia am cunoscut-o în calitate de pacientă, acum un an când m-am luptat și eu cu acest temut coronavirus. Îi sunt nespus de recunoscătoare, la fel ca miile de pacienți pe care i-a tratat, pe unii aducându-i practic de pe cealaltă lume. Din circa 40 de ani de când lucrează medic-terapeut, niciodată nu i-a fost atât de greu ca acum. „Psihologic este dificil”, spune ea. În terapie sunt 53, în spital 88 cu covid-19, mulți, vă spun sincer – foarte mulți, la reanimare toate cele șapte locuri sunt ocupate. În aceste condiții vine și sâmbăta la muncă: „Nu-mi pot permite luxul să nu vin”.

Își dorește să vadă mai multă responsabilitate din partea cetățenilor: „Avem cinci feluri de vaccin la noi în Soroca, de care vrei, poftim! Rudele aduc pacientul în stare gravă, cu saturația 80%, după multe zile de boală, nevaccinat – și le pare normal, dar când acesta decedează, se revoltă și îl învinuiesc pe medic.”

În pofida greutăților, vine cu plăcere la muncă, este misiunea pentru care simte dedicație: „Mie îmi place mult meseria și vin cu drag la lucru în fiecare dimineață.”. În copilărie se visa pedagog, dar îndemnată de părinți, a urmat studiile la Institutul de Medicină. „Nu regret defel, deoarece au avut ei o intuiție că s-ar primi un doctor din mine și sunt tare mulțumită.”

Eugenia Rezuș a venit pe lume în luna octombrie, în familia lui Ștefan și a Feodosiei Sochircă din satul Dubna. De la tata a învățat multe cântece vechi românești. „Lui tare îi plăcea să cânte, își amintește ea. Copil fiind eu pe toate le-am învățat. La noi acasă se citea George Coșbuc, se citea balada „Meșterul Manole” cu litere latine. Eram prin clasa a 4-a când am dat de ea și, cunoscând buchii franțuzești, am putut să o învăț.” Îi plac oamenii cărturari, iar dintre toate însușirile, apreciază bunătatea sufletească: „Cât de deștept nu ar fi omul, dar dacă e rău, el îmi displace deodată.” Întrebată ce-și dorește, în afara muncii, a zis că dorințele sale sunt din cele care pot fi îndeplinite. Îi place să călătorească și… vrea să învețe tangoul.

De-a lungul carierei profesionale, meritele sale în domeniu au fost recunoscute prin numeroase diplome oferite de Ministerul Sănătății, Președintele R.M. și alți actori în domeniu. Pentru activitatea în prima linie a focarului Covid-19, în noiembrie 2020, președintele r. Soroca, dl Rusnac Veaceslav a înmânat Titlul de Cetățean de Onoare al Raionului Soroca, dnei Rezuș Eugenia, șefă Secția Boli Interne, IMSP Spitalul Raional Soroca „A. Prisacari”. Acest titlu încununează zeci de ani trăiți în halat alb, sute de nopți petrecute în spital, mii de ore de stres, zeci de mii de bolnavi vindecați.

Cei care o cunosc, o apreciază în primul rând pentru calitățile ei sufletești. Onestă și plină de credință, întotdeauna de partea dreptății, Eugenia Rezuș este o femeie îndrăgostită de profesia sa. „Jenea, numele cotidian al doamnei Eugenia, este un diamant ce Soroca l-a primit doar din hazard, spune colegul său, medicul Macar Slivinschi. O persoană cu așa capacități și energie trebuia să domine olimpicul medicinii Moldovei! Dar, așa a fost alegerea divină – o personalitate a rămas în provincie și a crescut o pleiadă de profesioniști, o secție de terapie la nivel de clinică republicană. O perlă! Mă mândresc că am fost colegi de facultate, că sufletul ei de om curat este apreciat!”

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE