„Ca să scăpăm cât mai curând de pandemie trebuie să ne vaccinăm”

0
110

SĂNĂTATE
(În exclusivitate pentru „Ziarul Nostru”!)
Vestitul imunolog din Federația Rusă, Mihail Costinov, care a pornit pe calea medicinii de la fosta Școală de Medicină din Soroca, răspunde la întrebările Ninei Neculce. (vezi „La sfat cu oameni frumoși” nr. 32, 33, 34)


Nina Neculce: Stimate domnule doctor profesor, Mihail Costinov, sunteți un profesionist de calibru în domeniul profilaxiei prin vaccinare în Federația Rusă. Ați fondat Școala privind implementarea noilor tehnologii ce țin de vaccinoprofilaxie la copii, participați și organizați conferințe științifico-practice pe tema vaccinării în diferite regiuni ale Rusiei, iar de când a început pandemia, sunteți foarte des invitat la diferite posturi de radio și televiziune, acordați interviuri în presa scrisă. De unde curajul de a-ți asuma o poziție de frunte într-un context atât de dificil?
Mihail Costinov: Nu e vorba de curaj. Pur și simplu, îmi fac datoria. Am întrat în horă, trebuie să dansez. Institutul nostru se ocupă cu vaccinologia, tot ce ține de COVID.

N.N.: Totuși ce-i cu virusul acesta?
M.C.Oficial se spune că de unde-i izvorul nimeni nu știe. Chiar dacă toți știu, dar nu se declară din considerente politice.

N.N.: Dar l-ați studiat în laborator ca să-i stabiliți originea?
M.C.: Dacă ei și compari virusul de la liliac cu virusul de la om, apoi se vede deosebirea. Cel de la om are în lanțul nucleinic ceva, care nu se aseamănă cu cel de la liliac, ceva inclus de om. Aici e enigma. Aici apar semnele de întrebare pe care nu mi le pun numai eu, dar și savanți cu renume. Da, el se schimbă. La fiecare două săptămâni- o nouă structură. Și toți spun că iaca vine cel din Marea Britanie, cel din Canada, cel din Siberia, că unu-i mai agresiv decât altul. Vorbe. Dacă omul s-a îmbolnăvit, virusul e rău necătând la ce structură are și el atacă în primul rând sistemul nervos central. Vaccinele care se fac acum sunt pentru a stopa acest inamic agresiv.

N.N.: Ați lucrat asupra vaccinului?
M.C.: Institutul nostru se ocupă cu aprobarea vaccinelor. Eu mă ocup cu lecuirea bolnavilor din zona roșie și cu acei care au trecut prin forme grave COVID. Eu îi tratezi în continuare, fiindcă sunt tare multe procese și încă nimeni nu știe ce va fi mai departe. Suntem preocupați de ce să facem și cum să facem ca boala să dea mai puține complicații, iar pacientul să trăiască și să se bucure de viață. Dacă pacientul a depășit starea de criză, noi ne străduim ca să facem așa ca el să revină cât mai repede la o viață normală. Pentru că COVID-ul lasă multe sechele.

N.N.: Putem asemăna boala cu o gripă severă?
M.C.: Este mult mai mult decât o gripă severă. Manifestările seamănă foarte mult cu cele ale unei forme de gripă severă, dar contagiozitatea este mult mai mare. E la fel cum se transmite virusul vărsatului de vânt-varicela. Contactul de a te îmbolnăvi este foarte scurt. Se agravează la persoanele care au și alte suferințe. Cercetătorii au fost avizați că există acest virus care are un potențial înalt ucigaș. Ați văzut rapiditatea cu care s-a împrăștiat în toată lumea. Lucrurile au evoluat foarte rapid.

N.N.: Ce ne puteți spune despre vaccin și vaccinare?
M.C.: Toate vaccinurile apărute, indiferent unde au fost dezvoltate, urmăresc același scop: de a ne proteja de acest virus. Asupra vaccinului au lucrat oameni de știință și dacă ele au fost aprobate, înseamnă că ele au menirea de a face omului bine. De exemplu, vaccinul Sputnic e asemănător cu Astra Zeneca și Johnson & Johnson. S-a obținut prin același tip de platformă. Că se face politică în jurul acestui vaccin, asta-i altă problemă. N-ar trebui politicul să se amestece cu medicina, dar asta e. Populația nu trebuie să se teamă de vaccin. Îndemnul meu este ca oamenii să se vaccineze. Imunizarea sau vaccinarea te protejează de formele grave ale bolii, de spitalizare și deces.

N.N.: Dumneavoastră v-ați vaccinat?
M.C.: Nu. Pentru că am imunitate înnăscută și pentru că am trecut printr-o formă gravă de COVID. Dar soția și copiii s-au vaccinat.

N.N.: Vedeți, multă lume nu vrea să se vaccineze, argumentând că asupra vaccinului s-a lucrat prea puțin și nu va avea efectul scontat.
M.C.: Oamenii trebuie să înțeleagă că suntem în continuă evoluție. Știința nu mai este cum a fost cu 40-50 de ani în urmă. Știința merge înainte. Nu se lucrează ani de zile asupra unui vaccin, acuma vaccinul se face repede. Genetica s-a dezvoltat, imunologia clinică, imunologia moleculară de la o zi la alta sunt în continuă dezvoltare. Cercetătorii studiază care este originea virusului și cum poate fi el contracarat. Pentru că acest virus este foarte inteligent, are niște cârligele la suprafață lui ca la scai, cu care reușește să se instaleze și să se fixeze la nivelul celulelor epiteliale. Din păcate poate ataca mai multe organe și duce la momentul în care organismul este atacat și de propriile celule. Și de cele mai multe ori aici pacientul pierde lupta cu boala. Aceasta se întâmplă undeva pe la mijlocul bolii. Este știut că atunci când faci un vaccin există mai multe etape de pregătire și de testare. De data asta, datorită faptului că virusul s-a extins la nivel global, mințile strălucite ale cercetătorilor din medicină s-au unit, s-a lucrat în paralel la toate aceste etape de cercetare, de producție și de punere pe piață. Da, oamenii de știință lucrează și asupra unui vaccin de lungă durată împotriva COVID-ului. Dar vaccinurile actuale, acum la moment, sunt așa ca vaccinul împotriva gripei pe care îl facem anual pentru a putea lupta cu boala. Atâta timp cât se prelungește pandemia revaccinarea va trebui efectuată peste fiecare jumătate de an. După aceea se va vedea dacă trebuie de făcut după șase luni, sau după 2-3 ani. Sunt procese de studiu și cercetare. Deocamdată e greu de știut de ce acest coronavirus se răspândește atât de ușor. Are caracteristici diferite.

N.N.: Un imunolog din Timișoara vorbea într-un interviu despre un vaccin intranazal cu efect de o durată mai lungă.
M.C.: Vaccinul intranazal ține de viitor, e tare eficient, dar trebuie cu atenție mare de administrat. La acei care sistemul imunitar e slăbit, virusul pe care îl pui în nas poate să provoace boala. Repet, vaccinul intranazal ține de viitor, dar cheia până la sfârșit nu-i găsită. Acesta va fi cel mai eficient și mai rapid vaccin. Dar asta e o nouă direcție. Fiica se ocupă cu acest segment. Și eu mă ocup acum cu o nouă direcție ce ține de imunitatea țesuturilor. Vaccinurile de viitor se axează pe imunitatea țesuturilor. Am venit cu ideea despre imunitatea țesuturilor cu 6 ani în urmă. La început am fost privit sceptic, dar în 2019 deja s-au făcut recomandări. Acei care s-au îmbolnăvit de COVID formează imunitatea țesuturilor care se păstrează mulți ani. Și dacă omul se întâlnește din nou cu virusul, el o să se îmbolnăvească, dar o să treacă repede.

N.N.: Ce sfat le dați celor de la baștină?
M.C.: Îi rog să conștientizeze că boala există. Să nu se teamă de vaccin. Să se vaccineze, să se imunizeze cu orice fel de vaccin. Îi asigur că toate vaccinurile anti COVID se bazează pe dovezi și standarde riguroase. Ca să scăpăm cât mai curând de pandemie trebuie să ne vaccinăm. Fiecare dacă va pune umărul vom ieși la stabilitate, nu vom pierde în fiecare zi atâția oameni. Dar trebuie să înțelegem că acest virus a existat și va exista și mâine. Lupta noastră împotriva lui nu se va termina nici azi, nici mâine. Va trebui să ne învățăm să trăim cu acest virus. Este, cum am mai spus, un inamic foarte inteligent capabil să-și modifice structura. Așa că păstrarea regulilor de igienă rămâne fundamentală cu sau fără vaccin. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, dragi pământeni! Eu vă doresc din tot sufletul SĂNĂTATE!

PUBLICITATE