Alin Perjun: „Ținem situația pandemică sub un strict control”

0
64

Alarmantele vești transmise regulat la posturile de radio și televiziune din Republica Moldova referitor la sporirea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în mijlocul populației m-a îndemnat să-i fac o vizită la locul de serviciu D-nului Alin Perjun, medic de familie la Centrul de Sănătate Hădărăuți, r-nul Ocnița, pentru a afla mai detaliat care-i situația pandemică în această localitate de la nordul republicii.

 • D-nule A.Perjun, e sâmbătă, sătenii serbează Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și nu pot să nu observ că numărul persoanelor venite încoace mi se pare destul de impunător. Același lucru se întâmplă și în celelalte zile obișnuite ale săptămânii?
 • Din capul locului aș aminti că-i vai și amar de cel care se joacă cu focul. De menționat că hădărăuțenii de orice vârstă și profesie au înțeles în ultimul timp adevărul conținut în dictonul roman „Mens sana in corpore sana” ceea ce înseamnă o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Indiscutabil, în toate există o măsură a lucrurilor, iată de ce sunt convins că majoritatea locuitorilor a conștientizat chiar din start pericolul bolii infecțioase cauzate de o nouă tulpină de coronavirus, ce a fost descoperită în anul 2019, neidentificată până atunci la om. E arhicunoscut că infecția este provocată de virusul SARS-COV-2 foarte contagioasă pentru viața noastră și se transmite direct prin contactul la distanță mai mică de 1 metru între indivizi prin inspirarea picăturilor dispersate la exprimare, tuse ori strănut. Infecția are loc și la atingerea de către oameni a suprafețelor contaminate cu virusul în cauză și pe urmă își ating fața, ochii, nasul sau gura.
 • Nu încape îndoială, din 7 martie 2020, când în țară a fost semnalat primul caz al acestei boli noi cu patologie neclară și investigații aproape la repezeală,și activitatea în ansamblu a Centrului de Sănătate pe care îl conduceți deja al 13-lea an a fost redirecționat cumva, adică s-a pus accent anume pe latura lucrului în comun cu cei 4 membri ai colectivului…
 • Aveți perfectă dreptate, căci imediat am apelat, în primul rând, la munca de lămurire permanentă înfăptuită cu multă străduință de asistentele medicale Emilia Cernei, Victoria Ciubuc și mai tânăra și energica Viorica Cernei transferată recent la noi din Secția Pediatrie a Spitalului raional Ocnița. N-a rămas la o parte nici infirmiera Nina Alexa, care și-a făcut cu cinste datoria în mahalaua unde locuiește.
  Primii pași spre evitarea îmbolnăvirii în masă cu acest virus nemilos au fost, desigur, purtarea măștii sanitare de protecție, nicidecum confecționate din materiale sintetice în locurile publice (magazine, gări auto, cluburi, biserici ș.a.), spălarea mâinilor de multe ori cu apă și săpun, utilizarea unui dezinfectant pe bază de alcool. Recunosc, n-a fost deloc ușor într-un sat cu circa 2000 de locuitori,dintre care 1561 sunt pacienții noștri, am simțit la o adică și un fel de frică de la începutul pandemiei. Anul trecut,bunăoară, peste 40 de persoane s-au infectat cu COVID-19, am avut și un deces al unui bărbat tânăr. 30 de hădărăuțeni au fost internați în instituțiile medicale la nivel raional și republican pentru tratamentul respectiv. De bună seamă,nu sunt excluse anumite consecințe grave ce pot apărea uneori după corona virus. E vorba, mai ales, de fibroza pulmonară, adică formarea unui țesut conjunctiv pe orice suprafață a plămânilor (între 25-75 procente), înrăutățirea stării generale a organismului cu patologii concomitente (diabet zaharat), cardiopatia ischemică (afectarea inimii.) Pot avea loc dereglări serioase în funcționarea glandei teroide, inflamarea rinichilor, se pronunță mai avansat bronșitele cronice repetate, trombofledite superficiale și profunde ale membrelor inferioare, ceea ce poate duce la decesul pacientului.
 • D-nule medic, am aflat că din ianuarie curent activați prin cumul și în satul vecin Corestăuți, care numără puțin peste 1000 de locuitori. M-ar interesa câte ceva despre starea pandemică din această așezare…
 • În cele 9 luni ce s-au scurs acolo au fost înregistrate doar 10 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, fără nici un deces. O spun pe șleau, am rămas plăcut surprins întâlnind în acest sat oameni minunați și înțelegători, cărora nu li-i indiferentă boala strașnică. Îndeosebi, merită cuvinte de laudă și respect D-nul Eugeniu Condrațki, conducător al gospodăriei țărănești cu același nume, om dintr-o bucată, pătruns ca nimeni altul în esența problemei de neamânat. În mod organizat a contribuit personal la vaccinarea împotriva corona virusului a celor 30 de persoane din administrația unității agricole, dând astfel fiecăruia în parte șansa reală de a reveni la o viață normală. Și încă ceva. După mine, numai un șef competent, cu grijă față de sănătatea subalternilor e în stare să convingă oamenii că anume vaccinarea rămâne a fi cea mai bună metodă de a ne păzi de COVID-19 și de a împiedica apariția formelor grave de boală. Din păcate, m-am ciocnit și de un caz (numai nu la Corestăuți!), când un conducător a refuzat categoric să se vaccineze și, colac peste pupăză, le-a mai interzis tuturor membrilor colectivului de muncă. Ei, dar sfatul cel rău e mai rău pentru acela ce-l pune la cale…
  Apropo,acum o săptămână,după ce colegul de breaslă a plecat în concediu, am dat consimțământul să lucrez și în alte 3 sate învecinate – Rujnița, Bârlădeni și Paladea. Vă spun drept, situația aici lasă de dorit și avem mult de lucru în rândurile populației. Sper ca să nu ne căim pe urmă, vom face tot posibilul de a pune la punct cât mai degrabă situația creată. Cred că ne va reuși.
 • Joia trecută a fost instituită starea de urgență în sănătate pentru 50 de zile și va dura până la 30 octombrie. Sunt curios de a afla dacă înseamnă că țara noastră e cuprinsă și mai mult de valul necruțător al unei noi pandemii…
 • Amintiți-vă, ceva timp în urmă a apărut tulpina Delta, iar zilele acestea am auzit de o necunoscută formă și mai gravă MU din Columbia. Reiese, deci, că nu putem fi cu totul în siguranță. Desigur, e binevenită imunitatea considerată drept esențială pentru supraviețuirea umană. Pe de altă parte un rol negativ asupra funcției imunitare îl joacă, bineînțeles, impactul mediului ambiant, stările de stres, alcoolismul, narcomania.
  Campania de vaccinare începută din 2 martie aduce fără doar și poate un real folos cetățenilor Republicii Moldova. Ea nu trebuie amânată în nici un caz, deoarece boala, se știe, nu așteaptă. Vorba populară, apele line sunt amăgitoare. Siguranța și eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19 le-am simțit pe propria piele. La 13 martie a.c. micul nostru colectiv s-a vaccinat cu anticovidul Astra Zeneca, cea de-a doua doză a urmat în ziua de 8 mai. La fel au procedat funcționarii Administrației Publice Locale, lucrătorii din învățământ, educatorii, cei din domeniul Culturii, de la Oficiul poștal, vânzătorii de la 7 magazine din sat. Ținem mereu situația pandemică sub un strict control, altfel nici că se poate. E în toi programarea prealabilă, populația a ajuns la concluzia că mai devreme sau mai târziu vaccinarea o va salva de așa pericol. Vaccinarea se desfășoară miercurea și vinerea, în dependență de numărul persoanelor care se adresează la noi. Concomitent unii locuitori apelează după dorința proprie la preparatele Sinovac și Smaform, o fac individual. Cum n-ar fi, aceste vaccinuri au fost testate și produse cu respectarea tuturor standardelor internaționale. Așa că nu ar trebui să bage în sperieți pe nimeni. Sunt ferm convins că numai dirijarea propriilor acțiuni îmbinată strâns cu obligația față de sine a fiecăruia dintre noi va aduce până la urmă sorți de izbândă.
  Îndemnul meu este următorul – Fiți cu ochii în patru, oameni buni! Boala dă buzna când nimeni nu se așteaptă, iar răbdarea nu înseamnă zăbavă. Faceți un singur pas hotărâtor și nu veți greși. Vaccinați-vă și atunci sănătatea voastră va fi în afara oricărei primejdii. Doar împreună vom opri pandemia!
  A intervievat
  Valentin Baraliuc.

P.S. La 15 septembrie, în Centrul de Sănătate Hădărăuți s-a desfășurat donarea de sânge. Cei mai devotați donatori s-au dovedit a fi Primarul Iurie Lupu, Medicul Alin Perjun, Asistenta medicală Viorica Cernei, Mecanizatorul Ion Cernei, asistenta socială Aliona Ciubuc, meșterul Andrei Cușnir, vânzătoarele Ana Mârza și Natalia Macovei. Drept recompensă cei care au donat sânge au primit câte 100 lei și pachete alimentare eliberate de Centrul de transfuzie a sângelui din Bălți,iar din bugetul Primăriei s-au alocat mijloace bănești pentru un prânz. Actul în cauză e o dovadă în plus că viața are o prioritate în orice împrejurări. S-o păstrăm cu sfințenie, inclusiv datorită sângelui ce o menține.

PUBLICITATE