La Mănăstirea Rudi a fost restabilită troița după o fotografie

0
1351

În baza unei fotografii vechi, la Mănăstirea Rudi a fost restabilită troița eroilor români căzuți în Primul Război Mondial.

Crucifixul fusese ridicat între 1936-1939, imediat după finisarea clădirii proiectate de Voițehovschi, care avea să găzduiască ulterior școala de cântăreți. Distrusă în perioada sovietică, de vechea cruce amintea doar locul peste care fusese instalată o cruce de piatră.

Ideea restabilirii troiței eroilor de la Mânăstirea Rudi a prins contur în urma unei discuții purtate de avocatul Iulian Rusanovschi cu domnul Nițoi Romeo la 11 ianuarie 2020, membru al organizației obștești „Frăția Sfântul Gheorghe” din România, care s-a oferit să susțină financiar inițiativa.

La 14 ianuarie 2020 Asociația MONUMENTUM a semnat cu Mănăstirea Rudi un acord de parteneriat prin care s-au stabilit etapele de restabilire a monumentului și obligațiile fiecărei părți semnatare. Cu sprijinului domnului Radu Grosu, ex-juristul Î.S. MOLDSILVA, a fost obținut gratuit lemnul de stejar necesar pentru reconstituirea troiței interbelice. Acest lemn, după ce a fost tăiat dintr-o pădure de lângă Edineț, a fost transportat la Mănăstirea Nicoreni pentru a fi uscat. Pe lângă sprijinul financiar acordat de domnul Nițoi Romeo, restabilirea monumentului a fost posibilă și datorită aportului adus de ofițerul în rezervă Deli Ion, Ruslan Vaculovschi și avocatul Iulian Rusanovschi.

Abia în iulie 2020 lemnul a fost transportat în satul Fântânița, raionul Drochia, la meșterul Valeriu Țurcanu. Între timp, proiectul troiței a fost realizat de arhitectul Mihail Andrieș care a coordonat și lucrările de renovare a Mănăstirii Rudi.

Lemnul a fost integral prelucrat și restabilit în incinta școlii din comuna Fântânița, în atelierul meșterului Valeriu Țurcanu în perioada 12 august 2020 – ianuarie 2021, troița fiind împodobită cu elemente militare și prelucrată cu ceară pentru a se conserva în timp. Cu o înălțime totală de 4 metri, crucifixul poartă la bază o inscripție care evocă jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

La începutul lunii ianuarie 2021, crucifixul a fost transportat din atelierul de la Fântânița spre Mănăstirea Rudi pentru a putea fi readus la locul său de altădată iar la 30 martie, prin purtarea de grijă a părintelui Patrocle, duhovnicul Mănăstirii, monumentul a fost instalat la locul său de altădată, fiind o mărturie vie a jertfei supreme pe care au adus-o eroii neamului în Primul Război Mondial.

Troița – operă de patrimoniu național, se află astăzi în curtea complexului monastic, amplasată pe mijlocul unei alei ce duce de la biserica veche spre clădirea fostului seminar.

Sursa foto: Facebook/Monumentele Basarabiei Furate

PUBLICITATE