Toamna, este perioada de mare agitaţie în care se află agricultorii. Se strânge roada, se lucrează pe câmpuri. Unii se roagă a ploaie, alţii să nu ploaie în timpul recoltării, să crească zahărul din boabe, să se coacă taninul, să aibă ziua mai mult de 24 de ore, ca să le reuşească pe toate. La fel este practic în toate gospodăriile agricole, excepţie nu face nici CPC VA „Viroc Agro”, conducător Constantin Andriuţă.
Zilele acestea întreprinderea a început o lucrare frumoasă, cu energie deosebită în câmp – culesul poamei. Recoltarea a început cu strugurii Victoria, Codreanca, Cardinal. Culesul are loc manual în care sunt implicaţi în jur de 12 muncitori. Mâini truditoare care culeg strugurii cu atitudine foarte responsabilă. De la ei aflu, că anul acesta roada a avut de suferit în urma grindinei. Piatra a fărâmat strugurii, dar oricum roada a depăşit aşteptările. La strugurii albi, roada e mai bună atât calitativ, cât şi cantitativ. Septembrie este luna poamei. Sunt culese de pe podgorii strugurii din soiuri timpurii de masă, apoi cei de vin. În timp ce strugurii de vin sunt recoltaţi mai repede şi transportaţi pentru procesare, atunci culesul soiurilor de masă necesită o grijă şi o atenţie sporită. „Nu trebuie să atingem boabele. Trebuie să-l ţinem de codiţă, ca strugurele să fie păstrat întreg. La consumator strugurele trebuie să nimerească exact cum l-am luat de pe tufă”, explică doamna Tatiana Raţă, vânzător-consultant. Producţia este expusă la vânzare în magazinul propriu, ce se află pe strada Independenţei, municipiul Soroca, la un preţ mai ieftin, comparativ cu alţi vânzători şi este direct de la producător, cum obişnuim să căutăm. „După cum vedeţi strugurii sunt transportaţi în lădiţe nu prea mari. Sunt aşezaţi cu codiţa în sus, ca să fie comod la consumator să i-a strugurele, să-l pună în pungă şi să plece acasă”, spune doamna Tatiana.
Butucii de vie, care falnic şi-au scos ciorchinele la soare se întind pe o suprafaţă de circa 15 hectare.
„Avem cumpărători care preferă să ia poama direct de pe deal. Îi aşteptăm cu mare plăcere. Cei cointeresaţi pot să mă telefoneze în prealabil la numărul de telefon 069353020. Soiurile Cardinal, Codreanca, Victoria sunt soiuri de masă, care se cultivă la sudul Moldovei, mai rar la noi în regiune. Ce ţine de calităţile gustative boabele sunt cunoscute prin părţile noastre pentru aroma specifică şi conţinutul mare de zahăr. Miros de muscat, culoarea aurie au strugurii de vin. Neagara, Concordia, Viorica – sorturi care au fost aduse din America acum cinci ani, iar cumpărătorii, iubitori de vin ales se pun în rând deja de la începutul lunii”, spune Constantin Andriuţă, directorul întreprinderii.
- Pe plantaţiile de viţă de vie aşteptau venirea reporterului echipa de agricultori din satul Gvozdova. Femeile, dar şi bărbaţii ne-au cântat despre poamă, au pozat lângă struguri frumoşi, aşteptând ziua de joi, când se vor vedea în ziar şi-şi vor aminti de „sezonul” anului 2021 „la culesul poamei”. Pe finalul reportajului am întâlnit şi echipa de muncitori în frunte cu agronomul Andrian Chiriac, care se întorceau de la culesul prunelor. Domnul Constantin ne-a mai spus că recent a procurat o uscătorie de fructe şi legume cu o capacitate de peste 3 tone de producere pe zi. Noua achiziţie va permite să împlinească încă o poftă a consumatorului, care doreşte să se delecteze cu prune, mere, roşii uscate. Avantajul acestui produs constă şi în faptul că poate fi păstrat un timp mai îndelungat şi mult mai uşor de găsit cumpărător. La acest subiect vom reveni într-un alt articol de la faţa locului.
Echipa de livădari din satul Şeptelici. La cules Prune