Vasile Burdujan: Prețuiți clipele frumoase ale vieții!

0
895

Oamenii de cultură din părțile Sorocii vorbesc despre preotul Vasile Burdujan ca despre un om foarte bun, sufletist și prețuitor al valorilor spirituale. Timp de 28 de ani cât a slujit la biserica din satul Bulboci, a fost și dirijor al corului bisericesc „Datina”.

Cu el a participat la numeroase ediții ale festivalului „Cu noi este Dumnezeu”, unde întotdeauna ocupa locuri de frunte. Foști colegi de școală cu Simion Lungu, oameni de cultură, se cunosc foarte bine: „Vasile mereu ocupa primul loc la concursul bucatelor tradiționale de Paști. Noi nu-l puteam ajunge niciodată, chiar voiam să-l întrec. Dar nu, nicidecum nu era chip, pentru că venea cu o masă foarte bogată, apreciată la justa valoare.” De câțiva ani, însă, nu mai participă și oamenii se întreabă, oare ce mai face părintele Vasile?

Un bun prilej de a afla, s-a ivit sâmbătă, 3 iulie, când în scuarul Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca, s-au întâlnit, după 43 de ani, foștii absolvenți, la inițiativa și cu organizarea dlor Mihai Bîtcă și Simion Lungu. Printre ei, și părintele Vasile.

„De aproape 4 ani activez la Catedrala Sf. Teodora de la Sihla, supranumită Biserica Neamului, povestește dumnealui. În părțile Sorocii venisem într-o deplasare care s-a lungit pe decenii. Dar la început, mi-am pornit activitatea duhovnicească la Chișinău în Soborul Ciuflea.

         În viața noastră nimic nu este întâmplător, spune părintele. Am hotărât să răscolim amintirile și cu ele totodată și oamenii dragi de odinioară. Ne-a reușit, slavă Domnului.” Fiind slujitor al lui Dumnezeu, omul care ridică jertfele pe altar până la cer,  părintele V. Burdujan a îmbrăcat sutana preoțească și a îndeplinit un serviciu religios pentru cei patru colegi plecați la ceruri și pentru foștii profesori care nu mai sunt.

„Noi, cu cât ne atașăm mai mult de această viață pământească, cu atât mai greu ne este, spune dumnealui. Trebuie să trăim cu realitatea și să fim mai precauți, pentru că ceea ce ne înconjoară este totul trecător împreună cu noi.”

Preotul Vasile Burdujan s-a mutat cu traiul la Chișinău pentru mai multe investigații de sănătate. Soarta i-a pregătit încercări grele, a suportat operații, dar Dumnezeu l-a ajutat și se simte mai bine, iar experiențele dure l-au făcut să înțeleagă și mai mult care sunt adevăratele valori în viață. Astăzi îndeamnă pe fiecare: Prețuiți clipele frumoase ale vieții!”

Ludmila TALMAZAN 

PUBLICITATE