Povara frumosului

0
149

Petru Cepoi, scenograful teatrului “Cupidon” din oraşul Drochia, poartă în suflet povara frumosului. Se străduie să dăruiască, din acea povară, câte un stropuşor tuturor, şi toţi spectatorii, actorii implicaţi în spectacole îi apreciază şi înţeleg pornirea. O face deja de trei decenii şi de fel nu a obosit. Ar lucra mulţi ani înainte, căci a adunat un car de experienţă şi un suflet plin-ochi cu dedicaţie şi profesionalism. A adunat experienţă şi la atelierul de pictură din oraş. Acolo, în mare măsură, a înţeles că merge pe calea dreaptă a activităţii profesionale şi acum, când a rotunjit o vârstă frumoasă, are multe a spune celor din jur.


Teatrul i-a plăcut întotdeauna. Are în sine Măria Sa acel vino încoace care te face să îl vizitezi ori de câte ori se pune în circuit o piesă nouă.
“Cupidon”-ul îşi are publicul său spectator. El, sigur, este unul rafinat şi select, căci pe parcursul a mai multor decenii actorii au deprins să îi delecteze pe spectatori cu spectacole bune. Au şi un regizor pe măsură pe care îl cunoaşte foarte multă lume. Se numeşte Petru Ababii. Actorii, vă daţi seama, sunt amatori. Printre ei, medici, profesori, pensionari, etcetera.

  • Dintotdeauna şi-a vărsat peste oameni talentul de a “împodobi” scena, dacă se poate astfel de zis, pentru spectacole. Eu nu i-am preluat meseria, dar întotdeauna mi-a plăcut activitatea tatălui meu, – s-a împărtăşit cu noi fiica, Olivia Ceban, care lucrează de doisprezece ani medic- psihoterapeut în oraşul Cahul.
  • Eu am învăţat să gust din înţelepciunea teatrului datorită soţului, – zice d-na Maria, soţia. – M-am născut şi copilărit în Câmpia Sorocii, satul Bulbocii Noi. Lucrez de o viaţă profesoară de română în satul Ohiul Alb, baştina lui Nicolae Testemiţeanu, fost ministru al sănătăţii. Îmi amintesc deseori plimbările cu tata, pe motocicleta cu ataş, până în Soroca şi înapoi. Sunt şi acestea parcă nişte secvenţe din spectacolele teatrului “Cupidon”.
    Cred că vreo dată, cineva va lega satul Ochiul Alb cu soarta d- lui Cepoi, care şi-a croit aici gospodăria şi familia, iar teatrul “Cupidon”, cu maestrul Petru Cepoi.
    Elena Spinei
PUBLICITATE