Tabără în casa proprie

0
73

Ala Chilat din satul Teleșeuca, Dondușeni, a deschis o tabără de copii în casa proprie. Pensiunea se numește „HANUL NORDIC”. Femeia a ţinut să se împărtăşească cu problemele întâlnite în cale, dar şi bucuria celor realizate. Soţul şi fiica au susținut-o şi o ajută în toate, căci altfel nu s-ar fi isprăvit. Sigur, au fost momente de grea încercare când gândea că, uite, totul s-a prăbuşit, încheiat fără a fi puse pe roate. A bătut multe praguri până a obţinut actele necesare.

Am stat de vorbă doar o oră, dar m-au impresionat puterea de spirit, bunăvoinţa şi dorul femeii de a face lucruri bune pentru copii. Este în floarea vârstei şi, văzând că mai are colo, în suflet, multă dragoste neîmpărtăşită, s-a gândit să îmbrăţişeze cu sufletul mai multe inimi de copii anume din mediul urban. Şi-a dorit pentru ei o oază de verdeaţă cu mult soare, flori, scrânciob şi fructe crescute în grădină. Copiii moldoveni nu duc dorul fructelor-legumelor, dar nu toţi au posibilitatea să savureze din gustul lor proaspăt care persist într-o grădină de la ţară.
Capacitatea mini-taberei de vară este de zece copii. Astfel toţi nimeresc în vizorul căldurii inimii tuşii Ala, cum o mai numesc copiii. La moment, aici se afla nouă copii, de diferite vârste, de la nouă până la paisprezece ani.

 • Nu aş fi îndrăznit să iniţiez o astfel de tabără fără susţinerea soţului şi a fiicei. Este o frumoasă afacere de familie cu multe zâmbete, voie bună, bucurii, cântece și poezii. Copiii mereu au de învățat ceva nou, curios și interesant pentru ei, mi-a povestit d-na Ala.
  Satul Teleșeuca se află intre Visoca și Crișcăuți.. Este primul sat din perimetrul raionului Donduşeni, taman la hotarul cu câmpia Sorocii. Este o localitate pitorească și cu tradiții.
  În tabăra se odihnesc copii din diferite raioane și orașe ale țării, Anenii Noi, Bălți, Chișinău, Edineț.
  Tabăra este dotată cu echipamentul și mobilierul necesar. Copiii se simt aici fericiți si plini de viață. Toți într-un glas susțin că parcă au venit la bunica lor, la tară.
  D-na Ala zice că tabăra este un vis al ei de mai demult. A fost amenajată cu doi ani în urmă, dar pandemia i-a întors planurile pe dos și amânat deschiderea.
  Femeia s-a inspirat de la o familie din România. Este o idee bună, dar mai rar întâlnită în Moldova ca gen de afacere. Ar fi un exemplu bun de urmat pentru alte familii dornice să îşi împărtăşească căldura căminului propriu cu copii care doresc să se odihnească în sânul naturii, dar, poate, nu au o bunică la ţară. De ce nu?
  Elena Spinei

PUBLICITATE