Ştefan cel Mare a fost comemorat astăzi la Soroca

0
69

Astăzi, 2 iulie, s-au împlinit 517 ani de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. În acest context, la Soroca a avut loc spectacolul de comemorare a domnitorului, cu genericul ”Ștefan cel Mare de veghe în Cetatea Soroca”. Evenimentul a inclus mai multe activități, printre acestea depunerea de flori la monumentul domnitorului din piața libertății, un serviciu divin și un spectacolul comemorativ care s-a desfășurat în Cetatea Soroca.

Tot astăzi Episcopul Ioan al Sorocii împreună cu preoții Vicariatului au oficiat slujba Acatistului Sfântului, după care, arhiereul vicar al Mitropoliei Moldovei s-a adresat tuturor celor prezenți cu un cuvânt de învățătură. Până la data de 15 iulie curent în parohiile sorocene vor fi desfășurate activități și acțiuni dedicate părintelui spiritual al Țării și al neamului – Sfântului Ștefan cel Mare.

Cei prezenți au participat și la un spectacol închinat voievodului, organizat de către Secția Cultură și Turism Soroca, prin care i-au adus omagii prin crâmpee din viața sa și au interpretat cântece patriotice.​ În fortăreață s-a ținut și un spectacol prezentat de Teatrul Dramatic Prometeu, iar printre personaje a fost și Ștefan cel Mare. Programul a inclus evoluarea ansamblul folcloric de feciori ,,Arcașii lui Ștefan”, a  interpretului Anatol Rudei și corului ,,Orantis”.

Ştefan cel Mare a fost cel mai remarcabil domnitor al Moldovei în perioada medievală. A domnit aproape jumătate de secol, a ridicat 47 de biserici şi mănăstiri. Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504. 

Foto: ioanmosnegutu.info

PUBLICITATE