Start Campaniei de prevenire a incendiilor în perioada secerișului

0
110

   Din timpuri recoltarea pîinii a fost o sărbătoare şi o bucurie a plugarului, mai ales atunci cînd lanurile cu grîne bucură ochii şi umple inimile de bucurie. Şi în acest an se aşteaptă o roadă bogată, nu a rămas mult pînă a începe secerişul. Se pregăteşte de acum tehnica de recoltare, se aduc în regulă depozitele de păstrare a cerialelor.

E îmbucurător faptul că în ultimii ani datorită primarilor, şefilor de gospodării, agenţilor economici, colaboratorilor Inspectoratului  de poliţie şi nu în ultimul rînd a colaboratorilor Direcției Situații Excepționale mun. Soroca, în raionul Soroca, nu am avut cazuri de incendii în timpul companiei de recoltare în lanurile de grîne. Sperăm la aceeaşi colaborare şi înţelegere şi anul acesta ca împreună să depistăm şi să înlăturăm încălcările securităţii incendiare pentru a nu permite perderea roadei din cauza incendiilor. Aici vreau să aduc la cunoştinţă tuturor celor care vor fi angajaţi în cîmpul muncii în perioada campaniei de recoltare regulile securităţii antiincendiare în această perioadă :

  • Pînă a începe recoltarea cu toţi participanţii se va efectua un instructaj special în privinţa respectării regulilor antiincendiare la locurile de lucru și modul de acționare în caz de urgență, și vor fi numite persoane responsabile de securitatea antiincendiară la toate sectoarele.
  • Trebuie de organizat şi efectuat paza lanurilor în perioada de coacere a grînelor cu ajutorul formaţiunilor benevole de pază în regim ”NON – STOP”;
  • Înainte de coacere a cerealelor, locurile învecinate cu masivele de pădure, şoselele, trebuie cosite şi arate pe o fîşie cu lăţimea de minim 4 m.
  • A admite la lucrările de recoltare tehnica care a fost supusă testării tehnice și corespunde cerințelor tehnice stabilite, fapt confirmat documentar.
  • Recoltarea cerealelor trebuie să se înceapă cu împărţirea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha cu delimitarea acestora prin fîșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fîșii  arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale.
  • Tehnica agricolă, precum și tehnica cu motoare cu ardere internă antrenată în campania de recoltare se va dota cu instalații parascîntei, stingătoare de incendiu și plapome din prelată.
  • Sectoarele unde se petrece recoltarea să fie asigurate cu plug sau discuitor şi cisternă  cu apă;
  • Se interzice categoric fumatul și utilizarea focului deschis în lanuri, arii, miriști, alimentarea cu combustibil , sudarea, reparaţia tehnicii în lanuri, şi a resturilor de paie.
  • După finisare recoltării cerealelor și culturilor tehnice, se recomandă în termeni restrînși de a prelucra terenurile (ara) pentru excluderea riscului producerii unui eventual incendiu.
  • La depozitarea cerealelor se va asigura distanța de la vîrful mormanului pînă la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat și cablurile electrice de minim 0.5 m.

   O deosebită atenţie în această perioadă trebuie de atras copiilor în privinţa jocului cu focul, cît şi persoanelor  în  zilele  de  odihnă , care pot să aprindă focul în apropierea nemijlocită a lanurilor cu grîne.

   Să nu uităm că toate incendiile au loc numai din cauza nepăsării, neglijenţii, neatenţiei cu focul, de aceea încă odată rugăm pe toţi cetăţenii să fie precauţi și să evite orce moment de izbucnire a lui.

În cazul sesizării unei situații de urgență, solicităm anunțarea imediată a serviciului de urgență la numărul de telefon 112.

Șef SP al DSE mun. Soroca

maior al s/intern Doga Eugeniu

PUBLICITATE