Franceza, limba adorată

0
207

Stela Tagadiuc este director adjunct în liceul CONSTANTIN STERE, orașul Soroca. Dumneaei a ținut cu tot dinadinsul să își împărtășească câteva gânduri referitoare la elevii care asimilează cunoștințele nu în română, ca toți ceilalți, ci în franceză. Iată ce ne-a povestit ea:

  • Pentru unii elevi din liceul nostru, franceza este deja a doua limbă maternă, căci o cunosc la perfecție. Sigur, își leagă viitorul Lumea Francofonă si sunt mândri de asta. Toate, datorită Proiectului bilingv, implementat în liceu cu vreo douăzeci de ani în urmă. Elevii din poza prezentată sunt Gabriela Diacioc din clasa a șasea F, Ecaterina Popuşoi, Maria Drăgălin, Bogdan Procopi, Victoria Pînzari, Xenia Topor din clasa a șaptea F, cu care ne mândrim. Profesorii Ludmila Baş şi Valentina Ceban le predă, sigur, în franceză, matematica. Victor Ciuvaga şi Rodica Roman le predau, la fel în franceză, fizica, Valeria Manea, chimia, iar Lucia Bujor, biologia. Le sunt foarte recunoscătoare şi eu personal, căci tot ei au insuflat dragoste pentru limba franceză fiicelor mele. Fiica mai mare, Cristina Tagadiuc, este studentă în anul cinci la Universitatea de Medicină NICOLAE TESTIMIȚEANU, la fel în grupul francofon. Vara aceasta, va merge într-o stagiere de o lună și ceva în orașul Angers, Franța. Fiica mijlocie, Emilia Tagadiuc, elevă în clasa a doisprezecea, e deja admisă la o universitate din același oraș, Angers, Franța. Este o coincidenţă de care ne bucurăm mult. Încă nu am decis, va pleca într-acolo ori nu. În orice caz deja am primit, prin poştă, o scrisoare oficială în acest sens. Emilia a mai aplicat în Bordo și Leon.
    Apropo, proiectul cadrelor bilingve în liceul nostru este de succes grație cadrelor didactice de limba franceză, care activează cu multă dăruire şi profesionalism: Diana Cebotari, Valentina Hanganu, Elena Porumbac, Liliana Zasmenco şi Zinovia Donici. O susținere considerabilă o avem din partea domnului director Vasile Baș.
PUBLICITATE