Domnul veteran Mihail Gadâmba

0
40

Nu mă consider drept mare mânuitor de condei, totuși de astă dată voi încerca a face câteva creionări despre un pământean de la nordul republicii, față de care, ca și nenumărați compatrioți, am un respect și o apreciere deosebită.

Permanent mă cuprinde gândul și ferma convingere că însuși Tatăl Ceresc a avut grijă ca drumurile vieții noastre pământești să se întâlnească. N-a fost o simplă întâmplare, mai precis e vorba de acele momente de neuitat, când era reîntemeiat r-nul Ocnița, și eu, proaspăt absolvent al Institutului de Stat de Medicină și Farmacie ,,N.Testemițeanu”, am prins curajul de a fonda în acest oraș nordic al Moldovei Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, menită să salveze pacienții pomeniți în stare critică. Tot atunci D-neata ai devenit adevăratul stăpân și supraveghetor al arterelor ocnițene ce se întind pe sute de kilometri. În calitate de Inspector superior, iar mai apoi ca șef al poliției de patrulare erai omniprezent, adică persoană de nădejde la locul potrivit în circumstanțe de nimeni neprevăzute. Neostenita activitate de polițist, am impresia și până acum, se făcea intercalată pe nevrute cu cea de medic, urmărind în fond un singur scop: să fie preîntâmpinate cu orice preț stupidele accidente rutiere și nedoritele traumatizări sau pierderi de vieți omenești.
Timpul cristalizat în fapte bune a lăsat urme de neșters în memoria mea. Relațiile de strânsă prietenie ce ne leagă de-a lungul anilor rămân frumoase și în continuare. Deși cumva vi-i umbrită de aripa vremii fața, dumneata-ți căiești ursita-ții dârz numai cu viața, privind cu optimism în viitor.


Ajuns la vârsta împlinirilor, dumneata ai rămas același om de omenie, cunoscut de multă lume și din raioanele Soroca, Edineț, unde ai lucrat o perioadă oarecare, dând dovadă de punctualitate, răbdare, responsabilitate și bunătate sufletească.
La mulți ani și toți fericiți amice!
Cu toată considerațiunea, al dumitale prieten dintotdeauna Ion Mereuță,
academician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, laureat al Premiului National pe anul 2020.

PUBLICITATE