Lencăuțeanca Larisa Mereuţă, rapsoadă a nordului

0
371

În perioada anilor 1985 – 1994, pe când regretatul mare om de cultură Dumitru Blajinu recupera material folcloric și restabilea înregistrări vechi, a făcut vizite și în satul Lencăuți, raionul Ocnița, la soții Mereuță, de la care a cules în Fondul de Aur a TVM mărgăritare muzicale ce au ajuns să fie cântate de vestiți interpreți populari.

Larisa Mereuță păstrează în biblioteca personală colecții de cântece culese din bătrâni și numeroase diplome care s-au adunat în peste 50 de ani de activitate artistică. „Am făcut înregistrări la radio, la „Cântecele neamului”, povestește ea. Petre Neamțu spune că la noi a auzit prima dată „La bădița meu la poartă”, în ’89 l-am înregistrat. Din repertoriul nostru au preluat cântece Zinaida Julea, Igor Rusu, Ion Paladi, Mihai Ciobanu – „Aseară la teorie”…

Larisa Mereută s-a născută la 6 iulie 1950 în Lencăuți. După finisarea studiilor la Institutul de Arte a lucrat un an în satul Drochia, unde și-a întâlnit ursitul, apoi a revenit la baștină în 1977. Despre ea se poate spune cu certitudine: Omul sfințește locul. Decenii la rând a colectat perle ale cântecului folcloric, ca pe tot parcursul vieţii să bucure inimile oamenilor cu melodii de suflet. În prezent este conducătoarea formației folclorice „Lencăuţeanca” și solista Orchestrei de Muzică Populară a Consiliului Raional „Rapsozii Nordului”.

Astăzi „Lencăuţeanca” adună 12 membri. Istoria formației a început în 1988 când a fost fondată de soții Boris și Larisa Mereuță. „Nu-l mai am lângă mine. A plecat la ceruri acum trei ani. Cu el am obținut toate succesele, premii la festivaluri internaționale, am participat la emisiuni televizate. Boris s-a născut la Țarigrad, a fost acompaniator și conducător artistic al formației de fluieriști.

Am fost primii în raion, care am format ansamblul, am cusut haine naționale cu ajutorul membrilor! Venise la noi Dumitru Blajinu, ne-a văzut colectivul. În 1990 am participat în România, tot noi primii din raion, la festivalul de primăvară „Constantin și Ileana”.”  În 1997, acompaniată de orchestra „Mugurel” la cea de-a treia ediție a Festivalului „Vai, sărmana turturică. In memoriam Maria Drăgan”

Larisa Mereuță s-a învrednicit de primul loc.

Este laureată a Festivalului republican „Nicolae Sulac”, în 2009. – „A fost ziua când o dată viață am fost acompaniată de orchestra „Lăutarii” în frunte cu maestrul N. Botgros”.

Dar cele mai memorabile amintiri sunt legate de public. La Iași, la festivalul cântecului folcloric „Trandafir de la Moldova”, când a început să cânte doina „Jos în lunca Nistrului”, sala a răsunat în aplauze de la primele versuri.

O istorioară interesantă s-a întâmplat și în satul vecin, la Verejeni. Era între Paște și Ispas. În timp ce interpreta cântece creștine în biserică, unde acustica forma un răsunet deosebit, oamenii au început să aplaude, uitând că sunt în sfântul locaș, așa ceva nu se mai pomenise în sat.

La concursul organizat de „Ziarul Nostru” – „Cel mai… Cea mai… 2020”, Larisa Mereuţă împreună cu „Lencăuţeanca” au fost distinși cu titlul de Cel mai talentat colectiv artistic (interpret).

Auzind de renumitele plăcinte ale doamnei Mereuță, ne gândim, că bine-ar fi să-i ducem diploma chiar acasă, totodată să cunoaștem frumosul sat Lencăuți, cu popas la vestitele pietre ce străjuiesc Nistrul.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE