Sănătatea și imunitatea în perioadă de pandemie

0
72

Răspândirea infecției cu noul Coronavirus nu bate în retragere. Ea nu alege, continuă să smulgă dintre noi oameni dragi. Dar totodată pandemia ne învață lucruri elementare pe care le-am neglijat demult, dar care sunt atât de importante în viață, mai ales în situația în care ne aflăm.

La orice vârstă trebuie să avem cunoștințe despre sănătate. Elevii și părinții lor trebuie să știe cum să mențină organismul sănătos. Formula sănătății e simplă: apă potabilă (fără gaze)+odihnă+mișcare și sport+igienă personală= Sănătate.
În starea de urgență, impusă de Covid- 19, elevii petrec zilele stând acasă, în spații închise, la computator sau televizor. Aceste activități pot aduce la creșterea riscului de a avea probleme ostioarticulare, tulburări de somn, boli cardio-vasculare, obezitate, etc.
Iată de ce, exercițiile fizice trebuie să ocupe un rol prioritar în sănătatea copiilor, tinerilor și adulților. Odată cu efectuarea exercițiilor fizice, crește energia și bunăstarea generală, calitatea somnului, evitarea stresului, ridicarea capacității de munca și, desigur, creșterea imunității organismului. Părinții sunt acele aripi ale copilului care îi orientează direcția, înălțimea și corectitudinea zborului.

Părintele are și dificila sarcină de a convinge și informa copilul ce înseamnă sănătate, longevitate, imunitate, dezvoltare fizică, călirea organismului. Această importantă misiune o poate face împreună cu profesorul de educația fizică, cu medicul, cu reprezentanții mass-media. Părintele trebuie să-și încurajeze copilul să facă exercițiul fizic obișnuit sau să înceapă treptat să se antreneze. Pentru aceasta e necesar ca să-i creeze locuri sigure unde se poată antrena, limitând astfel aflarea în fața televizoarelor, PC-urilor, tabletelor și telefoanelor mobile. Dacă părinții sunt activi și copiii vor fi activi. Părinții împreună cu copiii lor trebuie să facă mișcări libere, dans, sărituri, exerciții pentru toate grupele de mușchi învățate la orele de educație fizică, jocuri active, desfășurarea unor activități casnice. Dar să nu uităm nici de alimentație. Ea are un rol deosebit pentru sănătatea oamenilor. Factorii de risc alimentari sunt excesul de sare, zahăr și grăsimi.

Acești factori aduc la creșterea tensiunii arteriale, a nivelului mare de colesterol, nivelul crescut al glucozei în sânge, la obezitate pronunțată. Pentru menținerea unui regim alimentar sănătos e necesar să consumăm diverse produse însoțite de cât mai multe fructe și legume. Fructele și legumele proaspete conțin multe vitamine și minerale, precum și fibrele necesare. Multe persoane folosesc mâncarea ca un factor de confort, ce poate duce la obezitate. Mai mult, alimentele pe care le consumăm au un conținut mare de grăsimi, zahăr, sare și calorii. Este bine când produsele alimentare conțin multe calorii. Însă aceste calorii trebuie să ,,ardă” prin practicarea zilnică a exercițiilor fizice. Este știut că virusul COVID-19 se transmite pe cale respiratorie. Ca să nu-i permitem să ne invadeze organismul, în afară de purtarea măștii, trebuie să ne călim organismul. Călirea organismului uman se realizează prin folosirea zilnică și sistematică a factorilor naturali: aer, soare și apă. Ea trebuie să se înceapă încă din copilărie, dar se poate face la orice vârstă.


Călirea cu aer. Aerul este mijlocul de călire care poate fi folosit atât afară cât și în casă. Aerul curat întărește organismul și fortifică starea aparatului respirator. Un bun mijloc de călire constituie baia de aer, plimbatul și gimnastica în aer liber bogat în oxigen.
Călirea cu apă. Apa rece are un rol deosebit de important, deoarece aceasta stimulează activitatea inimii și a întregului sistem circulator. Ea are efect benefic asupra circulației sângelui. Călire se poate face sub formă de baie zilnică, finalizată cu un duș cu apă ceva mai rece, cu unu – două grade. În timpul călirii se pot face fricțiuni pe piept, spate și membre, cu un burete sau mănușă moale, timp de cinci –șapte minute. După care se continuă fricționarea pielii cu un prosop până ce pielea se înroșește. Fricțiunea se face iarna în casă, iar vara afară, după baia de aer și de soare.
Călirea cu lumina soarelui constituie un mijloc important de călire. Soarele protejează copiii de rahitism, boală care conduce la deformarea oaselor. Expuși timp suficient la razele solare, copiii capătă vitamina D, care fixează calciul în organism. Calciul duce la formarea oaselor și dinților sănătoși. Soarele mărește rezistența și în fața altor afecțiuni.
Toți acești factori întăresc imunitatea organismului uman.
Practicați exercițiul fizic, alimentați-vă corect și veți fi mai fericiți, veți deveni mai puternici, mai sănătoși și nu veți permite infecției COVID să vă pătrundă în organism!

Vitalie Voinițchi
Profesor la Gimnaziul Rudi, Lucrător Emerit în domeniul culturii fizice și sportului din RM

PUBLICITATE