Roman Pulbere: Perseverența e calea spre performanță

0
343

Roman Pulbere este desemnat cu titlul Cel mai performant sportiv al anului 2020, la concursul „Cel mai… cea mai…” – Soroca, organizat de redacția Ziarului Nostru, în consiliere cu conducerea raionului și reprezentanții diferitor structuri administrative şi socio-culturale.

Elev în clasa a 12-a la IP Liceu Teoretic „Petru Rareș” din Soroca, Roman Pulbere este căpitanul echipei RC Sergus Soroca și membru al Lotului Național la Rugby. El a obținut locul III la Campionatul Universitar la Rugby – ediția a 7-a, anul 2020, și locul II la Campionatul Național la rugby de plajă. Prin tenacitate și muncă zilnică timp de șapte ani, tânărul sportiv a atins rezultatul de care se mândrește azi.

„În primul rând, Roman este primul meu discipol, povestește antrenorul său, Oleg Istrati. Are un caracter foarte puternic, dacă și-a pus în plan că trebuie să facă, până la urmă reușește. Poate fi obosit după muncă, tinerii mai lucrează până târziu, dar la 7:00 este pregătit pentru a pleca la competiție, fie la Odesa sau în România. Niciodată nu a spus că nu poate, că e obosit sau are de lucru. La ultimul turneu, a jucat cu umărul traumatizat. Au concurat opt cele mai puternice echipe din R. Moldova, noi am participat cu cea mai tânără echipă – sportivi până la 20 de ani, și ne-am clasat pe locul IV. Medicul îi recomandase pauză de trei luni, deoarece avea o fractură la ligamente, dar Roman a spus: „Domnule Oleg, eu trebuie să fiu pe teren.” A jucat mult în meci, fiindcă are caracter de căpitan, de lider, de un sportiv adevărat.”.

Întrebat, ce sfat le-ar da altor tineri care au visuri, dar nu reușesc să le atingă, Roman spune: „Dacă ar dori într-adevăr succese mari, ar munci foarte mult, zi de zi, seară de seară. Dacă au cu adevărat aspirații, nu vor lăsa mâinile jos și vor merge mai departe indiferent de orice situație. Le încurcă… indiferența față de sine și faptul că cedează ușor atunci când nu le reușește ceva, în loc să lucreze mai mult asupra lucrurilor care le plac.”

În curând, Roman va finisa studiile liceale și planifică să urmeze Facultatea de Medicină Veterinară, deoarece anatomia animalelor este disciplina pe care o preferă. Totodată, va continua sportul în echipa de rugby a universității.

Tânăr ambițios, talentat și cu suflet de artist. R. Pulbere a studiat șapte ani la Școala de Arte „E. Coca” din Soroca, specialitatea Acordeon și face parte din ansamblul folcloric de feciori „Arcașii lui Ștefan”, conducător – Ion Alexei. Totuși în inima lui prevalează alte două pasiuni: fotografierea și sportul.

– Fotografia vs sport. Care biruie?

– Sportul, răspunde Roman.

– În concluzie, faptul că nu cedezi ușor este secretul succesului tău?

– Perseverența contează cel mai mult. Rugby e un sport de echipă și dacă cedezi tu, cedezi pentru echipa ta și rezultatul e diminuat. Dacă muncesc toți deopotrivă, uniți, atunci rezultatul devine mai mare.”

Roman Pulbere este omul care, dacă își planifică un rezultat, îl face frumos și bine.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE