Luminița Gavriluța: „Chiar dacă nu putem schimba multe, cred că putem începe cu ceea ce ne înconjoară”

0
363

Luminița Gavriluța este președinta Rotary E-Club of Moldova International  care la data de 19 noiembrie a împlinit un an de la momentul Chartării. Este primul an de activitate, dar plin cu fapte bune. Datorită proiectului inițiat de Rotary e-Club of Moldova International, șapte instituții medicale din Republica Moldova, printre care Spitalul Raional Soroca „A. Prisăcari”, au beneficiat de o donație de un milion de lei pentru a combate pandemia. Faptele bune continuă.  

– Felicitări, doamnă președintă Luminița Gavriluța! Bucuria voastră este și bucuria tuturor celor pe care i-ați ajutat în acest prim an de activitate.   

– „Rotary e-Club Moldova Internațional a împlinit un an din momentul înregistrării. Deși un an este foarte puțin, am reușit să coagulăm o echipă unită și prietenoasă și să implementăm proiecte necesare pentru ajutorarea țării. Crearea clubului a coincis și cu una dintre cele mai mari probleme globale – pandemia COVID-19, care ne-a confirmat că exact acum era nevoie de noi, de mobilizarea tuturor cetățenilor, atât din țară cât și din diasporă.

Acest virus afectează întreaga lume, iar cel mai greu le-a fost (și încă le mai este) profesioniștilor din domeniul sănătății. Medici și asistentele medicale fac față problemelor de zi cu zi, își riscă viața și sănătatea în fiecare zi când merg la lucru, pentru ca noi să trecem peste pandemia aceasta.

Astfel, în luna mai, Rotary E-Club Moldova Internațional a aplicat și a reușit să obțină un grant de la Fundația Rotary, pentru a susține instituțiile medicale în această perioadă. O parte din sumă a fost colectată de la prietenii din alte cluburi, persoane care nu sunt indiferente față de această cauză, organizații care s-au alăturat campaniei. Cealaltă parte a fost completată de Fundația Rotary, iar suma totală a proiectului este de aproximativ un milion de lei moldovenești. E mult? E prea puțin, comparativ cu toate necesitățile care există. Dar ne bucurăm că am adus și noi un aport sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Am format acest club, pentru că ne pasă de comunitatea noastră, de Moldova, de oamenii care au nevoie de ajutor. Lucrăm în folosul comunității, pentru că dorim o viață mai bună pentru fiecare. Ne-am adunat, pentru că doar împreună putem realiza ceva cu adevărat plin de sens și anume așa ne putem exprima dragostea față de oameni, de țară, dar și putem stăvili nițel dorul enorm.

Mulțumim membrilor clubului, care se implică în fiecare idee și proiect lansat! Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături, dau o mână de ajutor, donează, și împreună cu noi oferă suport celor care au nevoie! Mulțumim Clubului-naș, Rotary Club Rarău Bucovina Câmpulung Moldovenesc, care a avut încrederea în noi și ne-a susținut pe această cale!”

Fiind departe de casă, ați avut ideea de a crea acest club, de a iniția cu entuziasm ceva atât de ambițios. Ce vă motivează să activați cu atâta energie bună, ambiție și încredere în rezultate frumoase?

– La 15 august 2019, în cadrul ședinței Comitetului Inter-Țări Franța-Moldova-România, la care sunt președintă, l-am avut în calitate de oaspete de onoare pe Guvernatorul Districtului 2241 Marian Neagoe, o persoană cu o experiență vastă în Rotary, și de o bunătate rară. Atunci dl Neagoe a propus să creăm primul Club Rotary al Diasporei. Deoarece locuiesc în Franța a trebuit să găsim o soluție inedită și am creat primul Rotary e-Club al Diasporei din Moldova.

Motivația principală care îmi dă energie este bucuria să văd oamenii Fericiți și Împliniți. Asta face să mă simt și eu un om Împlinit și cred că de aici vine dorința cea mare de a face Bine în lume, chiar dacă nu putem schimba multe, cred că putem începe cu ceea ce ne înconjoară. Dăruim din ceea ce suntem.

Chiar dacă sunteți departe de R. Moldova, locuiți în Franța, sunteți un cetățean responsabil și cu drag de țară, împreună cu familia, ați parcurs 300 de km, până în Strasbourg pentru a vota. Cât este de important pentru fiecare cetățean să se implice în comunitatea sa, atât pentru nevoile altora, cât și prin a fi un membru conștient al societății?

– Pentru mine Moldova este Patria mea, este locul sfânt unde trăiesc buneii și părinții mei. Această dragoste nu se poate explica, de fiecare dată când pășesc pe pământul Moldovei plâng de bucurie. Îmi pare rău când văd atâta sărăcie, batem pasul tot pe loc, de aia am parcurs 300 km pentru Țară, să ieșim din mlaștina corupției, fără de lege, să avem o Țară integră, curată, să avem un Luxemburg acasă. La alegeri la Strasbourg am văzut mulți oameni dornici de schimbare care au stat în rând cate 3 – 4 ore. Toți vor să se întoarcă într-o țară unde legea va fi în capul mesei.

Având studii în Relații Internaționale îmi place foarte mult politica, cum spunea Aristotel, Politica este arta de a face bine poporului. Cred că sunt foarte multe metode de a face bine poporului, eu am ales sa fac bine prin marea familie Rotary.

Copiii văd ceea ce facem, la rândul meu am fost inspirată de familia mea, părinții mei au ajutat foarte mult, și astfel valorile se cultivă de la mic la mare. Copiii au făcut o donație și ei la primul proiect, din banii care îi strângeau cu multă grijă au donat pentru medici. Astfel transmitem valorile, corectitudine și compasiune tinerii generații.

– Aveți o familie frumoasă. Un exemplu de rotarian demn de urmat este tatăl dumneavoastră, domnul Alexandru Robu, președintele celui mai tânăr Club Rotary în Republica Moldova, Rotary Club Chișinău Triumph. Ce înseamnă să fii rotarian?

– Mulțumim mult! Tatăl meu, Alexandru Robu are o experiență de peste 16 ani în familia Rotary. A participat la foarte multe proiecte importante pentru societatea noastră. A reușit să plaseze simbolul Rotary la intrarea în Chișinău, a derulat două proiecte Districtuale și cel mai important a contribuit la crearea a trei Cluburi noi, printre care și Rotary Club Soroca.

Așa a coincis că suntem ambii președinți la doua Cluburi diferite, Rotary Club Chișinău Triumph și Rotary e-Club Moldova International. Ambele Cluburi au o colaborare frumoasă. Ambii am făcut parte din Rotary Club Chișinău, la un moment dat am decis că e nevoie să lărgim orizonturile și am creat aceste 2 Cluburi minunate, dinamice și foarte utile pentru Societatea noastră. Acum numărul rotarienilor practic s-a dublat în Moldova. În 2019 au fost chartate 4 Cluburi, e un număr record.

Pentru mine personal a fi rotarian înseamnă să poți și să vrei să faci bine celor din jur. Ai posibilitatea sa creezi un cerc frumos de prieteni în lumea întreagă.

– Câți membri are Echipa Rotary E-Club Moldova International și ce calități sunt importante pentru a face parte din această organizație caritabilă?

– Clubul nostru are 23 de membri în 7 țări ale lumii, sunt membri de calitate, lideri în domeniul său de activitate, dornici să facă lucruri frumoase pentru Moldova. În Rotary e nevoie de mult altruism, compasiune, dăruire, să fii gata să acorzi timp și resurse pentru proiecte. Rotary este o familie mare în toată lumea, astfel ești Ambasadorul Țării tale, de aia e nevoie să fii un reprezentat Bun și Onest.

– Cum a fost colaborarea cu Rotary Club Soroca în acest an?

– Colaborarea între Rotary e-Club of Moldova International și Rotary Club Soroca a fost una foarte frumoasă. Președinta Rotary Club Soroca, Natalia Vrancean a depus o muncă enormă în cadrul proiectului Pentru ei, cei care au Grijă de Noi. Clubul din Soroca a avut de colectat partea lui de contribuție, pe timp de pandemie a fost o sarcină dificilă, dar nu Imposibilă. Faptele bune trec peste orice impediment. În cadrul proiectului am avut onoarea să întâlnesc majoritatea membrilor din Soroca, sunt oameni de valoare pentru comunitatea lor. Mă bucur să-i cunosc!

Ce alte proiecte noi doriți să le derulați în R. Moldova?

Acum ne propunem un proiect foarte necesar pentru mediul rural și anume  grupurile sanitare pentru școli. Am văzut poze și am rămas profund îndurerată de situația dramatică din școli. Îmi doresc să putem ajuta cât mai multe școli, 3  sunt din  raionul Soroca și 1  din Fălești. Încercăm să acoperim toată harta Moldovei de la Nord la Sud, desigur și zona Centrală. La acest proiect s-au unit practic toate Cluburile Rotary din Moldova. E un proiect destul de costisitor, necesită multe resurse și timp, dar cu Doamne ajută Vom Reuși !

– Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri, distinsă doamnă cu suflet nobil. Să aveți mult succes în activitățile frumoase pe care le inițiați! Doamne ajută!

A intervievat Ludmila Talmazan

PUBLICITATE