Tatiana Bologa: „Simt aceeaşi responsabilitate”

0
244

Expiră un an de la precedentele alegeri locale. Cum a decurs această perioadă, ce realizări au fost înregistrate, ce bariere nu au fost depăşite şi cum se va proceda pe viitor? Cu răspunsuri la aceste întrebări vine Tatiana Bologa , primarul satului Hăsnăşenii Mari .

  • D-stră, stimată doamnă, nu sunteţi novice pe tărâmul de activitate al administraţiei publice, dar, văd, nu v-aţi debarasat de emoţii.
  • Pentru femei, emoţiile nu stau pe ultimul loc. Da, anterior, pe parcursul a două mandate, din 2007 până în 2015 am exercitat funcţiile de primar al satului Hăsnăşenii Mari, apoi am fost secretară a primăriei locale. Anul trecut, la insistenţa mai multor săteni, am candidat, apoi am şi fost iarăşi aleasă primar.
  • Deci, cu legislaţia şi toate subtilităţile, ce reiese din specificul lucrului, nu aveţi probleme?
  • În acest aspect întrebări nu am. Dar ele reiese din situaţia economică. Vreau să fac şi ceea ce nu am reuşit în perioada mandatelor anterioare, să nu-i las disperaţi pe alegători.
    Acum sunt preocupată de construirea drumurilor. La acest capitol la noi nu e rău. Circa 60 la sută din totalitatea străzilor în Hăsnăşenii Mari sunt asfaltate sau pietruite. O parte din aceste lucruri le-am reuşit în mandatul doi. Atunci am asfaltat strada ce trece prin centrul satului cu o lungime de 2 kilometri. Acum avem suport financiar în valoare de 184 mii de lei de la Fondul Rutier, ce ne permite să amenajăm 3 străzi. Încă 1 milion 120 de mii de lei ne sunt repartizaţi de Guvern în cadrul Programului Naţional „Drumuri bune”, ce ne va permite să ameliorăm segmentar încă 6 străzi adiacente.
  • Care, totuşi, ar fi priorităţile în programul de activitate pentru actualul mandat?
  • Problema cea mare în localităţile rurale a devenit aprovezionarea cu apă potabilă. Noi am pregătit documentaţia necesară pentru proiectul respectiv şi am înaintat conceptul spre examinare de către ADR „Nord”. Acest proiect prevede asigurarea cu apă a satelor Hăsnăşenii Mari, Moara de Piatră şi Petreni din raionul Drochia, cât şi Cubolta din raionul Sîngerei prin racordarea la apeductul magistral Soroca-Bălţi. Acesta e punctul vulnerabil şi pentru noi. Dacă am câştiga un aşa proiect, apoi alte probleme ne-ar fi mai uşor să le soluţionăm.
  • Dar care sunt celelalte?
  • În cadrul proiectului „Valea Cuboltei” vom instala circa 40 de panouri solare pentru iluminarea străzilor în mahala de peste râu.
    Mai avem un pod deteriorat ce îl vom repara din sursele bugetului local.
  • Dar situaţia Cuboltei nu vă deranjează?
  • Cum nu? E necesar un proiect de amploare susţinut de Ministrul Mediului, Agenţia ecologică pentru curăţarea albiei, care s-a acoperit cu stuf. Pentru această operaţie se cer bani mulţi. Noi batem alarma că Cubolta trebuie salvată şi ne asumăm responsabilitatea că comunitatea va participa la un astfel de proces.
  • Acum sătenii manifestată interes faţă de soarta localităţii sau sunt pasivi?
  • Manifestă, însă nu toţi. Noi ne străduim să-i mobilizăm şi acest lucru ne reuşeşte în special la salubrizarea localităţii. Aici merită laudă Alexei Ştirbu, Fiodor Ciobanu, Alexei Grosu, ce cu tractoarele lor vin în ajutor la primul apel. Mare susţinere avem de la directorul întreprinderii agricole „DimazComNord” Mihail Mazurchevici şi tânărul antreprenor Dumitru Mazurchevici.
  • Nu sunteţi disperată, nu regretaţi că aţi revenit în funcţia de primar?
  • Ar fi un mare păcat să-i trădez pe consătenii mei şi pe cei ce m-au votat. Eu rămân responsabilă în faţa lor de tot ce se întâmplă în sat. Şi voi munci aşa ca la Hăsnăşenii Mari să se producă cât mai multe evenimente bune.

Boris Todirel

PUBLICITATE