Ne conformăm la ceea ce avem.

0
155

În raionul Floreşti e în desfăşurare campania de recoltare a culturilor târzii.

Agricultorii, disperaţi de rezultatele primului seceriş, nu au bătut în retragere şi şi-au scos agregatele la recoltarea seminţelor de floarea soarelui. Nu mai vorbim de speranţele lor în obţinerea roadei de această cultură tehnică profitabilă. Rodnicia hectarului s-a înjumătăţit, iar 361 de hectare de plantaţii au fost compromise la suta de procente. Astfel spre recoltare au rămas 15085 hectare de floarea soarelui. La data de 7 septembrie au fost adunate seminţele oleaginoase de pe 3501 hectare sau circa 23 la sută din suprafeţe. Roada medie constituie 1282 kilograme de seminţe la hectar.
În acest proces sunt antrenate 70 de combine. Peste tot strict se respectă cerinţele tehnologice şi tehnica securităţii. Mecanizatorii sunt asiguraţi cu hrană direct la locul de muncă. Câmpurile eliberate se prelucrează, iar unele din ele se pregătesc pentru semănatul de toamnă.
La moment cele mai înalte rezultate le înregistrează agricultorii din SRL „Unigrain”, director Dumitru Ţipordei. Gospodăria deţine pământ în teritoriul primăriilor Cuhureştii de Sus şi Temeleuţi. Aici roada e strânsă deja de pe 140 din cele 220 hectare ocupate cu floarea-soarelui. Şi rezultatul e îmbucurător. Roada medie e de 2,5 tone de seminţe la hectar.
În gospodăria ţărănească „Colodii Vitalie” din Văscăuţi deja au ridicat roada de pe cele 12 hectare de floarea soarelui. Suprafaţa e mică, însă, roada, pentru acest an secetos, e destul de bună – câte 1,8 tone de seminţe la hectar.
Puţin mai scăzută e roada la întreprinderea cu capital străin „Sanfrank”, conducător Serghei Gaţcan. De pe 110 hectare s-au recoltat câte 1,7 tone de seminţe. Urmează să se strângă roada de pe încă 257 hectare.
În mai multe gospodării rodnicia hectarului constituie în medie 1,5 tone de seminţe. Aceste sunt SRL „Sorforjar”, director Gheorghe Pînzaru, unde din 582 hectare sunt recoltate 380, SRL „Inolisa Agria”, director Vitalie Tîmco, respectiv 292 şi 130 ha, SRL „Valen Agro Com”, agronom Andrei Josanu – 446 şi respectiv 56 ha recoltate, SRL „Agrocirip”, director Victoria Lupu, 287-200 ha şi SRL „Tetracom Agro”, director Vladimir Novac, unde recolta e adunată de pe 350 ha din cele 483 ocupate cu floarea soarelui.
A început şi recoltarea sorgului pentru boabe. Această cultură e crescută pe o suprafaţă de 4000 de hectare în SRL ValenAgroCom”. De pe primele 42 hectare s-au strâns câte 4 tone de boabe. Încă 116 ha de sargo sunt cultivate în alte gospodării din raion.
S-a creat o situaţie critică la cultivarea porumbului. Iniţial plantaţiile constituiau 18582 hectare, dar conform actelor comisiei speciale de evaluare a consecinţelor secetei s-a stabilit că 8979 de hectare de porumb au fost complet compromise. Ceva roadă promit plantaţiile de porumb din gospodăriile din zona Nistrului, unde datorită şi existenţei mai multor masive împădurite, s-a păstrat un oarecare microclimat favorabil pentru dezvoltarea plantelor.
La fel e şi situaţia cu sfecla de zahăr. Din cele 1364 de hectare însămânţate cu sfeclă, 499 au fost recultivate. Iar din cele 865 ha rămase e greu să sperăm la o roadă cât de cât satisfăcătoare.
Concomitent cu recoltarea culturilor târzii agricultorii se pregătesc către semănatul de toamnă. Sperăm să nu să se repete seceta şi în anul viitor.


Anatolie COCEROVSCHI, specialist superior în direcţia agricultură şi alimentaţie Floreşti

PUBLICITATE