Fii informat

0
75

În ultimul timp tot mai des întâmpin cazuri de calomnie în social media ori societate şi acest fenomen urât este cumva tolerat, metaforic vorbind şi „victima” nu ia măsuri, cel mai probabil din motiv că mulţi nu cunosc cum să acţioneze în aşa cazuri. Am hotărât să scriu despre asta şi să vă informez, cum voi vă puteţi apăra.

Să începem cu principalul, ce inseamna Calomnia?

Art.70 al Codului Contravenţional ne spune:
Calomnia, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană, însoţită de învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave ori soldată cu urmări grave

  • se sancţionează cu amendă de la 80 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional de până la 15 zile, cu amendă de la 120 la 250 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.
  • se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.
    Însă sunt cazuri cînd calomnia nu este calificată de către organele de drept ca infracțiune sau contraventie administrativă si pentru asa cazuri mai este o solutie – de a inainta o actiune in justitie intr-un litigiu civil. În conformitate cu art.16 al Codului Civil al RM, orice persoana are dreptul la respectul onoarei, demnitatii si reputatiei profesionale. In asa mod, reclamantul este in drept sa ceara dezmintirea informatiei ce ii lezeaza onoarea, demnitatea profesionala, daca cel care a raspindit-o nu dovedeste ca ea corespunde realitatii. Odata cu inaintarea actiunii civile, poate solicita: stergerea informatiei care este denigranta si inclusiv, recuperarea daunelor materiale si morale pe care le-a suferit.

În final ţin să menţionez că acţiunile agresorului pot fi de o natură variată şi cel mai eficient ar fi să apelaţi la un avocat sau un consultant juridic care va ajuta să identificaţi şi să elaboraţi o strategie de apărare, reieşind din circumstanţele particulare ale cazului Dvs.
Diana Russu

PUBLICITATE