Lilia Pilipețchi: Prin exemple, mobilizăm oamenii să contribuie la amenajarea orașului

0
1646

    Primarii sunt cei care cunosc viața reală a oamenilor dintr-o localitate, problemele și dorințele acestora. În acest sens, pentru a dezvolta un dialog mai eficient cu cetățenii, chiar de la început de mandat, primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, a decis să desfășoare întâlniri cu sorocenii, iar pentru a nu întrerupe această legătură cu oamenii pe timp de pandemie, în oraș au fost instalate mai multe cutii special amenajate, unde localnicii pot lăsa sugestiile lor privind amenajarea și dezvoltarea orașului.

Primarul orașului Soroca, Lilia Pilipețchi, în cadrul unui interviu pentru Ziarul Nostru, a vorbit despre schimbările care au loc în  municipiu, implicarea cetățenilor în activitățile orașului și acțiunile demarate pentru dezvoltarea localității.

  • În tot ceea ce ne propunem să facem sau ceea ce realizăm în municipiul Soroca se ține cont de părerea cetățenilor. E îmbucurător faptul că în ultimul timp tot mai mulți soroceni se implică în procesul de amenajare a orașului, oamenii vin cu propuneri și sugestii. Totodată localnicii vin cu solicitări de a primi autorizații pentru  amenajarea curților din jurul caselor de locuit.

Ce lucrări se întreprind la moment pe teritoriul municipiului Soroca?

  • Pentru început vreau să vă spun că zeci de tone de deșeuri au fost evacuate de pe teritoriul municipiului, nici nu ne-am așteptat că pot fi atâtea deșeuri. Zilnic se taie vegetația, opt mașini de cosit lucrează zilnic. S-au curățat toate obeliscurile de piatră. La moment se efectuează lucrări de curățire a pilonilor din oraș, care urmează să fie vopsiți la bază în culoarea alb. Zidul și gardul din fața primăriei a fost vopsit. În cartierele cu pericol rutier au fost instalate semne rutiere, astfel de semne au apărut în regiunea stadionului și la ultima stație de la Soroca Nouă. Iar în fața Centrului Multifuncțional, au fost instalate mai multe ghiveciuri betonate cu o acoperire din iarbă sintetică. În mai multe cartiere s-au instalat ciupercuțe pentru anunțuri și panouri informative.

Ce măsuri urmează să fie întreprinse pentru păstrarea curățeniei în oraș?

  • Persoanele care vor face dezordine sau vor arunca deșeuri pe stradă, sau în alte locuri publice vor fi sancționate. În acest sens au fost instalate mai multe panouri informative, unde cetățenii sunt atenționați că cei care vor arunca aceeași hîrtie în stradă, sau orice alt tip de deșeuri vor primi amenzi de la 1000 la 3000 de lei.

Cum stăm la capitolul asigurarea cu urne de gunoi pe străzi și cum rămâne cu problema veceurilor publice la Soroca?

  • În toate sectoarele orașului au fost instalate coșuri de gunoi, iar tomberoanele sunt vopsite și aranjate, în plus mai au acum și niște abțibilduri haioase pe ele. Cât privește problema veceelor, aceasta va fi rezolvată. Am primit 4 bio veceuri. Dintre acestea 2 vor fi instalate în parcul central și vor fi conectate la rețeaua de canalizare, unul va fi instalat în regiunea Soroca Nouă, iar unul va fi amplasat în dependență de necesitate la anumite evenimente, sărbători în locuri publice etc.

De ce a dispărut comerțul ambulant cu fructe și legume din mai multe regiuni ale orașului?

  • Acum comercianții nu își mai vând producția din mașini la fel ca înainte. S-au amenajat locuri pentru comerț din gherete. Piața de fructe și legume de pe strada Malamud s-a închis, în schimb s-au instalat chioșcuri. Gherete asemănătoare au mai fost instalate în partea de deal a orașului, în regiunea fabricii de tricotate. Astfel comercianții, dar și cumpărătorii au condiții decente și nu vom mai vedea cum stau pe pământ aceleași căpșune, cireșe sau banane.

Anterior, într-un interviu ați menționat că vor fi amenajate noi terenuri de joacă, cînd și unde urmează să apară acestea?

  • Au fost deja achitate 8 terenuri de joacă, acestea vor fi instalate după data de 15 iunie. În rezultatul audierilor publice au fost deja stabilite adresele din toate sectoarele unde acestea vor fi instalate, în scurt timp vom avea lista. Totodată în parcul din regiunea Soroca Nouă, urmează să fie construit un parc distractiv, unde vor fi și elemente de joacă gratis. Agentul economic a mai menționat că datorită receptivității noastre va asigura dimineața copiii din familii vulnerabile cu o gustare ușoară la dejun.

Ce schimbări sunt efectuate în oraș ?

  •   S-au adus la condiții toate stațiile de oprire și din partea de deal și din regiunea Planul Nou. Acestea au fost vopsite în culoarea albă, care va fi o culoare predominantă pe teritoriul orașului. Totodată vor fi amenajate stații acolo unde ele lipsesc, cum ar fi sectorul Soroca Nouă, dar și alte regiuni. S-au procurat 16 scaune noi, care vor fi instalate odată cu încălzirea timpului unde este nevoie, la solicitarea cetățenilor. La fundația obeliscurilor din piatră au fost plasate felinare care noaptea luminează. Au mai apărut pe teritoriul municipiului elemente de blocare acces, care au fost deja instalate în fața primăriei, dar urmează să fie vopsite cu buline roșii pentru a fi vizibile. Au fost achiziționați și stîlpi fosforiscenți care vor fi amplasați pe două sectoare de drum din municipiu, pe o porțiune a străzii Ștefan cel Mare, în regiunea Fabricii de Tricotate și la serpentina din partea de deal. În scurt timp urmează să fie schimbat gardul stadionului orășenesc, acesta deja se confecționează, iar gardul vechi va fi instalat la locul de plasament temporar pentru câinii maidanezi, care va fi amplasat lângă gunoiștea orășenească. Cât privește gunoiștea, acolo la fel s-au întreprins lucrări de amenajare. Intrarea pe o distanță de  500 de metri a fost curățată totalmente, astfel drumul de acces are acum de o lățime de 20 de metri, acolo fiind instalată și o cameră video. Acum urmează să fie săpate tranșee adânci ca gunoiul de bază să fie aruncat în tranșee, iar în jur vor fi sădiți copaci. La solicitarea cetățenilor, la intrarea în municipiu, dinspre Podul Bechir, se instalează o inscripție cu denumirea orașului, care în final urmează să aibă la bază un prototip al Cetății Soroca. După ședința consiliului municipal, din 5 iunie, începem reparația drumurilor. Totodată va fi reparată și o bună parte a falezei rîului Nistru, dar și o porțiune de trotuar din oraș.

Vă mulțimin. Vă dorim succes în continuare!

  • Mulțumesc, succesul nostru este unul comun, deoarece tot ce facem, facem împreună și pentru oameni. Realizările nu sunt mărețe, dar sunt necesare pentru confortul, siguranța și plăcerea de a trăi într-un oraș frumos. Lucrurile reușesc acolo unde există implicare, susținere și receptivitate, doar așa vom avea un oraș prosper, curat, în continuă dezvoltare.
PUBLICITATE