La sfat cu oameni frumoși cu Nina Neculce

0
150

  Inteligentă, minte sclipitoare, gândire strategică, spontană și creativă. În tot ce face demonstrează calificare profesională și morală. Despre ea și cununa realizărilor frumoase au scris  ziarele de la noi și din România, s-a vorbit la diferite posturi de radio și TV. De mai multe ori a scris și „Ziarul Nostru”, devenind astfel laureata concursului„Cel mai, cea mai”. Vorbim de doamna care a ales un drum mai special al proiectelor și a reușit să facă minuni în comuna Băhrinești, Florești – exprimarul FEODOSIA BUNESCU cu care stăm la sfat în acest număr de ziar.

„Iubesc oamenii și îmi place să schimb situația lor spre bine

Nina Neculce: Stimată doamnă, Feodosia Bunescu, despre cele realizate la  Băhrinești de-a lungul celor 3 mandate cât ați deținut funcția de primar, s-a dus vestea peste mări și țări. Ați înțeles problemele satului, ați rezolvat, ați găsit  soluții, ați fost corectă, ați reacționat foarte repede la solicitările oamenilor etc,etc… și totuși ați pierdut bătălia electorală la alegerile locale trecute. De ce oare?

Feodosia Bunescu: Dumnezeu s-a îndurat și mi –a întors viața mea mie, arătându-mi o cale mai liniștită și luminoasă. Acum conduc Grupul de Acțiune Locală Lunca Răutului, din care fac parte 27 comunități rurale din r. Florești cu circa 23000 locuitori, și de munca mea se vor bucura mai mulți oameni. Mâine vom lansa Fondul de Dezvoltare Rurală finanțat de Solidarity Fund PL, în cadrul cărora vom oferi, în bază de concurs, granturi pentru proiecte sociale și afaceri. 

N.N.: Felicitări! Într-un ceas bun!Dar revin la rezultatul  alegerilor – o surprinzătoare răsturnare de situație. N-am crezut nici n-am gândit… V-a durut? Vă mai doare?

F.B.: Nu mă mai doare demult. Totul a fost doar spre binele meu.

N.N.: Sunteți profesoară de meserie. V-ați întors la locul de unde ați plecat?

F.B.: Omul odată la 5/8 ani trebuie să-și schimbe profesia. Am crescut. Între timp am căpătat o nouă profesie modernă – manager de proiecte – cu care mă împac de minune.

N.N.: Doamne ajută! Eu v-am cunoscut în 2016, când mai mulți primari din județul Maramureș veniseră într-o vizită de studiu la Băhrinești, interesați de proiectul „Satul cu 12 primari”. Atât eu, cât și oaspeții rămâneam impresionați la tot pasul de tot ce vedeam și auzeam. Atâtea idei inovatoare puse în practică, atâtea lucruri frumoase realizate cu ajutorul proiectelor!  Mai țineți minte numărul lor?

 F.B.: Am implimentat 100 de proiecte, cu mulți consăteni implicați, cu colaboratori și angajați dedicați, cu parteneri, inclusiv internaționali, de nădejde, cu finanțatori care au venit la Băhrinești, fiindcă ne-au cunoscut pe NOI.

N.N.: Care din proiectele realizate v-a adus mai multe satisfacții?

F.B.: De la proiecte în care copiii au învățat să țese covorașe și până la proiectul Apă pentru viață în regiunea de nord: raioanele Florești și Soroca în valoare de 60 milioane lei și prin care a fost creat accesul la apa potabilă pentru 15 mii de oameni – toate mi-au adus bucurii enorme, fiindcă iubesc oamenii și îmi place să schimb situația lor spre bine.

N.N.:Ați întâlnit oameni cărora  nu li se pare binevenită toată zbaterea dvs. în scrierea și câștigarea proiectelor?

F.B.: Am întâlnit, dar nu erau oameni.

N.N.: Prin toată activitatea desfășurată până în prezent ați încercat să îmblânziți viitorul, reușind să faceți foarte multe schimbări vizibile în comună. De unde acest sâmbure bine dezvoltat?

F.B.: Cred că de la tatăl meu, care a fost inventator.

N.N.: Ați fost un primar deosebit, un primar model, o profesionistă a administrației publice. Ați mers într-o continuă ascensiune din dragoste pentru sat și din dorința de a aduce schimbarea. Sunteți născută la Băhrinești?

F.B.: Da.

N.N.:Când ați văzut pentru prima oară lumina zilei?

F.B.: Pe 24 mai am împlinit o vărstă rotundă.

N.N.: Felicitări! La mulți ani cu soare, inimă bună și multe bucurii!

F.B.: Mulțumesc frumos!

N.N.: Numele Feodosia este un nume mai rar întâlnit în zilele noastre, dar care vi se potrivește de minune. Se zice că cei care îl poartă sunt promotori de idei sociale, de interes comunitar. Caută să muncească pentru binele și folosul semenilor săi, inspiră mase de oameni și realizează lucruri mărețe. Parcă ar fi scris chiar despre  dumneavoastră. Cine v-a ales numele?

F.B.: Mama mea, în legătură cu sărbătorirea Sf. Teodosie atunci când m-am născut.

N.N.: Cum s-au numit părinții, cu ce s-au ocupat?

F.B.: Tatăl meu Nagrineac Gheorghe a fost inventator. Astfel zeci de bărbați din satul Băhrinești asigură bunăstrarea familiilor sapând fântâni arteziene. Tatăl meu a inventat agregatul care face posibilă această activitate. Nimeni nu va contesta acest adevar.Mama mea Ana a muncit în câmp.

N.N.: De cine ați fost mai atașată: de mama sau de tata?

F.B.: De ambii.

N.N.:Ce ați păstrat din relațiile, atmosfera din casa părintească?

F.B.: Românismul. Onestitatea. Creativitatea.

N.N.: Ați fost o elevă bună la școală? Când  a încolțit visul de a deveni profesoară de limba și literatura română?

F.B.: Am fost îndrăgostită de munca profesoarei Mirodenia Plugaru, modelul acesteia l-am preluat.

N.N.:V-ați îndrăgostit întîia oară în anii de școală? Dacă da, cum era relația între doi elevi îndrăgostiți atunci?

F.B.: Da. A fost minunată.

N.N.: Povestiți-ne un pic despre familia dumneavoastră.

F.B.: Am doi copii cuminți și frumoși, băiat și fată, de la băiat am doi nepoței pe care îi iubesc foarte mult.

N.N.: Să vă trăiască! Revenim la activitatea de primar. Într-un interviu la un post de radio spuneați: „La mine alegerile încep a doua zi după alegeri şi nu fac alegeri, dar fac muncă pentru oameni. Fiecare persoană, indiferent de sex sau stare financiară, se bucură de aceeaşi atenţie.

   Ați respectat această Lege a Omeniei în toți 12 ani cât  ați stat în fruntea satului?

F.B.: Da, totdeauna. Statut special nu a avut nimeni, concesii nu am făcut nimănui.

N.N.: Dar ați avut și momente când v-ați simțit dărâmată? Cum le-ați depășit?

F.B.: Succesele noi și oamenii erau inspirația mea.

N.N.: Am avut ocazia să vă urmăresc la câteva evenimente ca să constat că microbul administrării publice v-a intrat adânc în minte și suflet. V-a plăcut să fiți primar, cuprinsă mereu de dorința și plăcerea lucrului bine făcut. Veți mai candida la această funcție?

F.B.: Nu e microb, e inspirație. Dar omul inspirat e inspirit oriunde nu ar lucra, problema este a celor care pierd un astfel de om, iremediabil.

N.N.: Regretabil că o bună parte din alegători au avut ceață pe ochi. Bine ar fi ca lucrurile în comună să meargă în continuare pe drumul cel bun…

 Eu vă mulțumesc pentru bunăvoință și vă doresc ca mintea și inima să vă ofere resurse nesfârșite și să vă bucurați de cât mai multe zile frumoase și luminoase! Încă o dată: La mulți ani!

F.B.:Vă mulțumesc și eu.

P.S. Aspecte din vasta activitate desfășurată în perioada  celor  trei mandate de primarul Feodosia Bunescu urmăriți în galeria foto

PUBLICITATE