Nu poți vedea notele colegilor tăi, ci doar propriile progrese. Școala americană prin ochii elevilor din R. Moldova

0
2054

Mădălina Babici și Sanda Păunescu sunt două tinere din Soroca care studiază la un liceu din SUA, grație unui program de schimb de studenți între state. După cinci luni trăite pe continentul american, într-o familie americană, elevele au acumulat suficiente impresii și experiență pentru a se împărtăși cu semenii lor de acasă. Diferențele culturale, oportunitățile numeroase pentru tineri și deosebirile între sistemele de învățământ sunt aspectele care le-au atras atenția.

Mădălina Babici povestește că școala/sistemul de învățământ american este foarte diferit de cel din Republica Moldova. În școlile din SUA se optează pentru înlocuirea metodelor de studiu învechite cu cele digitalizate:  ” Școala oferă iPad-uri pentru toți studenții, iar aceștia la rândul lor trebuie să arendeze câte unul în fiecare an. În școlile americane fiecare copil are propriul dulap în care își ține toate cărțile și lucrurile personale, acest lucru este, de fapt, realizat cu scopul de a menține securitatea personală a elevului și a tuturor celor aflați în școala. Dacă din anumite motive vrei să porți ghiozdan, acesta trebuie să fie complet transparent. Fiecare elev are un email pe care în fiecare dimineața primește anunțuri și este informat despre evenimentele care au loc în ziua respectivă sau în timp apropiat. Pentru note și absențe se folosește o aplicație specială pe care doar elevul și părinții lui o pot accesa. Nu poți vedea notele colegilor tăi, ci doar propriile progrese.

Pentru lucru la domiciliu și teme pentru acasă se folosește o altă aplicație pe care profesorii plasează zilnic prezentări, clipuri, imagini, pagini pe care studenții să navigheze pentru a asimila mai ușor informația și absolut totul ce se învață în timpul orelor din clasă, este postat acolo. O data ce primești tema pentru acasă, obții automat și răspunsurile la întrebări pentru ca tot tu sa fii responsabil să-ți corectezi răspunsurile.

Pentru a părăsi clasa de studiu ai nevoie de un card special de la profesorul la care ai ora respectivă, care confirma locul în care pleci și timpul la care ai părăsit clasa. Situațiile pot fi diverse, dar nimeni nu poate hoinări pe holuri sau părăsi clasa fără permisiune. În cazul în care părăsești școala în timpul orelor, ușile se vor încuia automat, iar dacă cineva încearcă să o forțeze, aceasta va produce o scurtă alarmă pentru a atrage atenția paznicilor.

La ore se scrie cu creionul pentru a avea posibilitatea să-ți schimbi gândurile și perspectiva oricând ai nevoie. Telefoanele nu se utilizează în timpul orelor, fiecare clasă are câte un panou cu plicuri în care elevii își lasă telefoanele la începutul lecției. Recreațiile sunt de 3 minute, în așa fel, după spusele profesorilor, copii nu au timp să între în probleme sau să se desconcentreze.

Cel mai mare plus pe care îl are școala americană este că aceasta pregătește studenții pentru viață, indiferent dacă este disciplina de limba engleză, matematica sau chimia, am avut posibilitatea să organizez dezbateri reale, să-mi creez propria carte, să transform bănuți din aluminiu în argint, să identific cea mai bună metodă de a topi o găină înghețată și a o coace la temperatura ideală. Aici nu există niciodată o ultimă variantă, dacă ai eșuat sau dacă nota la test nu atinge așteptările tale, poți să repeți testul în decurs de o săptămână. Copiii au dreptul să își aleagă materiile pe care le preferă, iar asta nu înseamnă ca ei nu fac matematică, engleză sau știință. Ei sunt obligați să ia un anumit număr de ore de matematică, știință, istorie și arte pentru a absolvi, dar majoritatea sunt propriile lor alegeri. Școala se axează foarte mult pe pregătirea studenților pentru câmpul muncii. Sper mult ca într-o zi și copiii din Moldova să aibă așa oportunități! Totul pare a fi real, este doar nevoie de multă muncă și voință!”

Sanda Păunescu este impresionată de șirul de diferențe culturale între țara sa și SUA: ”Mâncarea, tradițiile, chiar și activitățile zilnice sunt atât de variate datorită conviețuirii diverselor naționalități aici, astfel am șansa să descopăr lucruri noi zilnic. Un moment care m-a uimit foarte mult este sistemul educațional. Înainte să vin aici, să trăiesc într-o familie americană și să merg la școală, mă întrebam „Oare școlile americane sunt așa cum le arată în filme?” – Da! Exact așa! Și cea mai interesantă parte este că îmi place extrem de mult să merg la o astfel de școală. Savurez din plin orice clipă petrecută aici.

În primul rând, aș vrea să atrag atenția disciplinelor și orarului din cadrul școlii. Școala mea s-a început pe 14 august și am avut șansa să îmi aleg disciplinele pe care mi-aș fi dorit să le studiez. Aici sunt în clasa a 11-a și am doar o singură disciplină pe care elevii clasei a 11-a sunt obligați să o studieze – Guvernământul Statelor Unite. În rest mi-am ales singură disciplinele de care sunt interesată. În fiecare zi am aceleași 7 discipline. Sistemul de învățământ în USA se bazează pe strictul necesar, pe când în Moldova, noi învățăm mult mai minuțios și avem cunoștințe mai profunde și o pregătire mai amplă.

Condițiile de studii de aici diferă mult de cele din Moldova. Aici aproape totul este digital. Toate manualele noastre, notele, agenda, temele pentru acasă, dar și o mulțime de activități sunt în calculator și la fiecare lecție ni se oferă unul la care să putem lucra.

Sporturile aici sunt practicate aproape de fiecare elev, deoarece în cadrul instituției de învățământ sunt multe echipe sportive. Practicarea sportului în școala în care învăț costă în medie 200 de dolari pe an, în alte școli este fără plată. Jucătorii pentru echipele școlii sunt selectați foarte minuțios, pentru că concurența dintre instituțiile de învățământ este mare. Deoarece unul din visurile mele a fost să joc într-o echipă de fotbal, în toamnă am avut șansa să fac parte dintr-o echipă mixtă de fete și băieți, astfel mi-am făcut și mulți prieteni noi. Fotbalul american este un sport extrem de important pentru americani. Ei iubesc acest fel de sport și aproape în orice casă o să vezi simbolul echipei favorite. În fiecare vineri, echipa de fotbal american a școlii joacă meciuri cu echipele altor școli. De fiecare dată atmosfera e aprinsă, toți studenții se îmbracă după o temă, precum culorile școlii sau în stil Hawaiian sau stil Halloween, etc. Această activitate îi unește foarte mult pe elevii de aici și le oferă șansa de a-și petrece timpul cu prietenii. Ca să fiu sinceră, încă niciodată nu am privit întregul meci de fotbal american, pentru că am fost atrasă de fiecare dată în conversații sau pur și simplu eram captivată de atmosfera încinsă din tribune.

Activitățile extracurriculare sunt la fel foarte multe. Eu am fost încadrată în toamnă în teatrul școlii și ne-am pregătit intens pentru 3 spectacole. De asemenea, aici avem cluburi de pescuit, cluburi de modă, cluburi de medicină, cluburi de ski și snowboard și altele. Elevii se implică activ și sunt foarte interesați să aibă cât mai multe ocupații.

O mare diferență este și între mâncarea de la cantină. În acest caz pot spune că în cantinele din Moldova se promovează mâncarea sănătoasă și apreciez mult asta. Aici, cantina oferă pizza, cartofi fri, burghere, chipsuri, ceea ce reprezintă mâncarea rapidă. Elevii de aici conștientizează că nu le oferă mâncare sănătoasă și, de cele mai multe ori, își prepară mâncarea acasă.

Republica Moldova și Statele Unite ale Americii sunt două țări foarte diferite. Îmi place mult să învăț aici și să experimentez lucruri noi. Mă bucur că am șansa să fiu un student de schimb și sper să pot informa cât mai multă lume despre Moldova – frumoasa țară în care trăiesc, dar și, totodată, să aduc acasă idei noi pe care să le punem în aplicare pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții aici, la noi acasă!”

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.