Mihail Lazari – Omul cu verticalitate de munte

0
155

Din 1975, timp de 15 ani a fost spaima tuturor corupților din raionul Ocnița. Mihail Lazari, numit cel mai bun președinte al controlului norodnic din fosta RSSM, astăzi, la vârsta de 80 de ani, activează cu aceeași responsabilitate în calitate de specialist al Secției administrație publică locală Ocnița. Viața lui este mișcare, rezistență și corectitudine. În această toamnă a împlinit 62 de ani de muncă. Dintre ei, 10 ani a activat în cadrul comitetului raional de partid Dondușeni, președinte al comisiei de primire și excludere pentru diferite fapte amorale, apoi vice-președinte al raionului Ocnița. Primul post de muncă a fost, începând cu anul 1957, zootehnician principal în satul Tîrnova, raionul Dondușeni, apoi colaborator la Ziarul raional Dondușeni, din 1966. Pentru merite remarcabile în muncă, în 2018 a fost decorat cu ordinul Gloria Muncii.

În 1986, comisia de la Moscova a găsit doar la Ocnița 13 materiale de încălcare a legii în diverse ramuri de activitate din raion: industrie, construcție, finanțe, depistate toate de Mihail Lazari. Îi erau de ajuns doar 30 de minute ca să găsească ilegalitatea. A întors statului câte 300 – 400 mii de ruble pe an, a ajuns și la un milion. Toți știau că mita spre el nu are nicio cale. În 1982 a fost decorat cu medalia de onoare a Uniunii Sovietice pentru muncă activă în controlul norodnic și a fost unicul moldovean invitat la Moscova pentru rezultate remarcabile.

Mihail Lazari este Omul care prin integritatea demonstrată reprezintă un exemplu impecabil pentru oricare funcționar public. A pus întotdeauna interesul public în față: ”Responsabilitatea funcției nu m-a lăsat niciodată să fac un pas greșit în stânga sau în dreapta.  Nu am dreptul. Cum să mă uit în ochii oamenilor dacă aș face încălcări? Mi-ar fi rușine.” Averea dumnealui a rămas modestă, dar câștigată cinstit. Vorba celor care îl cunosc: ”nici măcar bicicletă nu și-a luat, nemaivorbind de automobile sau alte bogății”. Pe piedestalul valorilor stă o viață trăită cu demnitate, dedicată muncii, oamenilor și familiei.

”Așa dezmăț ca acum nu a fost pe atunci”, afirmă Mihail Lazari. Dumnealui consideră că este necesară o curățenie în sistemul judiciar și de control din R. Moldova: ”Eu cred că în organele de revizie care activează azi, nu nimeresc oameni cinstiți, devotați. Cazurile nu mai ajung în instanța de judecată, căci sunt închise chiar de controlori, fără recuperarea prejudiciilor. Nu sunt rezultate, deoarece nu se lucrează în interesul statului. Din păcate, sunt oameni care doar ocupă niște funcții, dar nu-și fac datoria până la capăt. Este necesară o revizuire a legislației, ca să nu permită căi de ocolire a răspunderii. Cel care încalcă legea trebuie să știe că va fi pedepsit și tras la răspundere necondiționat. Interesul statului trebuie să predomine interesul personal!”

Ludmila Talmazan  

 

PUBLICITATE