Universitatea Populară de Vară „Constantin Stere”,ediția a VI-a

0
464
Participanții Universității Populare de Vară ”Constantin-Stere”

La începutul acestei săptămâni, în zilele de 3-4 iunie, la Soroca s-a desfășurat ediția a VI-a a Universității Populare de Vară „Constantin Stere”. Universitate creată ca formă de învățământ popular acum 6 ani după modelul Universității Populare de Vară „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, România. S-a născut la Soroca la îndemnul academicianului Valeriu Matei cu contribuția nemijlocită a distinsei doamne Ana Bejan. Obiectivul urmărit este formarea unei conştiinţe culturale în care valorile şi mentalităţile să reflecte continuitatea spiritualităţii româneşti integrată în modelul european de civilizaţie.

Istorie, Cultură, Spiritualitate

Ediția curentă a fost organizată de Institutul Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu”, Chișinău, Consiliul Raional Soroca, Centrul Cultural Român „Constantin Stere” în parteneriat cu Direcția Învățământ, Secția Cultură și Turism, SRL „John Pix”. Parteneri media „Observatorul de Nord”, „Ziarul Nostru”, TV Moldova-1. Sesiunile s-au desfășurat în premieră la Palatul de Cultură cu binecuvântarea preoților Iulian Damian, protopop de Soroca în cadrul Mitropoliei Basarabiei și Sorin Huluță, consilier al Episcopiei de Bălți, care a transmis și mesajul Preasfințitului Episcop Antonie. Cuvinte de salut au adresat participanților vicepreședintele raionului, Vladimir Nicuță și șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru.
Și la ediția din acest an s-a pus accent pe istoria națională, cultura și spiritualitatea neamului nostru. Sesiunile s-au derulat sub însemnele programului centenar, care continua și pe care Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău le promovează. Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei, a amintit despre personalitățile evocate pe parcursul acestor 6 ani în cadrul Universității. Este vorba de deputați în „Sfatul Țării”, scriitori din perioada interbelică din ținutul Soroca (Paul Vataman, Dimitrie Iov, Gheorghe A. Rusu, Elena Dobroșinschi), dar și scriitori contemporani originari din ținutul Soroca, incluzând și edițiile de publicistică ale lui Constantin Stere, apărute la Iași sub îngrijirea lui Victor Durnea, monografii consacrate lui Stere și altor ctitori ai culturii naționale.
În prima sesiune de comunicări din acest an „Recunoașterea Internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie, 1919” au prezentat comunicări doctorul în istorie Gheorghe Negru, academicianul Valeriu Matei, profesorii Ana Bejan și Mihai Zeamă. Au fost readuse în atenția publicului faptele de glorie ale lui Ion Pelivan, moș Ion Codreanu din Ștefănești și Gheorghe Năstase din Hristici. (Toate comunicările le găsiți pe pagina „ZIARUL NOSTRU” de pe Facebook. Colega Ludmila Talmazan a transmis în direct aproape integral cuprinsul programului).

„Doi scriitori  cu cititori”

Sesiunea consacrată personalităților contemporane s-a axat în jurul creației a doi scriitori din ținutul Sorocii. Este vorba de poeta și prozatoarea Claudia Partole, născută la Cotova, Drochia și scriitorul și folcloristul Iulian Filip, născut la Sofia, Drochia. Cei care au analizat opera acestor scriitori sunt academicianul Mihai Cimpoi și criticul și istoricul literar, directorul Institutului de Filologie, Nina Corcinschi. „Doi scriitori cu cititori”, a menționat Mihai Cimpoi. Despre Claudia a spus că este o autoare cu har și dar de povestitor, care se încadrează perfect în toate genurile. Scrie și poezie, și proză, și legendă, și parabolă. La fel și despre poetul copilăriei, Iulian Filip a spus că s-a manifestat cu același talent în diferite genuri. Este și pictor, și muzician, și folclorist, și poet, și om de teatru, trecând totul printr-un filtru sufletesc și oferindu-ne formule noi, originale. Cu un studiu amplu și frumos argumentat despre poezia lui Iulian Filip destinată copiilor și despre proza Claudei Partole a venit în fața celor prezenți criticul literar Nina Corcinschi, care a mărturisit că se află pentru prima dată la Soroca. „Iulian Filip este destinat poeziei pentru copii, are o adevărată vocație pentru acest gen literar. Și îl reprezintă nu doar talentul, dar și calitățile sale umane: bonomia, umorul, spiritul ludic, seninătatea chipului”, a subliniat doamna doctor în filologie. Din cele relatate despre proza Claudei Partole și din lectura romanului „Totentanz” ajungi la concluzia că textele cărților autoarei sunt ca o bătaie de inimă.
Ca o bătaie de inimă a fost și discursul ei. Claudia, care știe să-și poarte crucea cu demnitate și să-și păstreze curajul, și-a exprimat bucuria de a fi din nou la Soroca. Ea a reamintit publicului „Prin părinții și bunii mei, m-am născut în acest spațiu din fostul județ Soroca și Soroca este primul oraș mare care l-am văzut. Este Parisul sau Bucureștiul copilăriei mele”.
Surpriza acestei sesiuni a fost decernarea Premiului Asociației Oamenilor de Creație pentru anul 2018 profesoarei Marina Lefter de la Drochia. Iar cireașa de pe tort – recitalul susținut de actrița Margareta Nazarchevici, actorul Nicolae Jelescu și cantautorul, Anatol Rudei.

Lansări de carte, recital de poezie, mulțumiri

În cea de-a doua zi a Universității Populare de Vară a avut loc lansarea volumelor „Sfatul Țării” și „Fascizmul și comunismul: două ideologii-aceeași teroare” semnate de profesorul de la Drochia, Alexandru Bobeică și „În căutarea unui mare erou – generalul Stan Poetaș”, semnat de Nicolae Bulat.
Autorii și-au prezentat cărțile, iar în dezbateri au participat: Valeriu Matei, Mihai Cimpoi, Gheorghe Negru și Ana Bejan.
Sesiunea s-a încheiat cu un recital de poezie din creația proprie, susținut de Valeriu Matei. La rugămintea publicului, Valeriu Matei a interpretat un cântec răscolitor din repertoriul Mariei Tănase.
La final doamna Ana Bejan a adus mulțumiri: Președintelui raionului, Ghenadie Muntean, care al doilea an contribuie la organizarea evenimentului, șefului Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru, șefei Direcției Învățământ, Angela Mușenco, directorului Liceului „Constantin Stere”, Vasile Baș, Liceului „Ion Creangă”, partenerilor media: „Ziarul Nostru”, „Observatorul de Nord”, Angelinei Caldare și lui Victor Todirel de la TV Moldova-1.

Câteva concluzii

Claudia Partole: „ Eu cred că am asistat la niște lecții de istorie, care sunt absolut utile fiecăruia. Și mă bucur. Parcă aș fi simțit înaintașii prezenți aici cu noi, veghindu-ne, bucurându-ne și bucurându-se că ștergem praful uitării pe Cronica Neamului pe care mereu o scriem, mereu o completăm. Și poate Dumnezeu ne mai oferă o șansă”.
Iulian Filip: „Cred că nu e bine să considerăm că finalizăm, ci ne luăm o mică recreație ca să vedem o motivare mai proaspătă pentru revenirea la a VII-a ediție, la un alt eveniment cultural pe care Soroca le știe a provoca și organiza. O să răspundem cu mare plăcere și la alte invitații și o să ne mai revedem”.
Mihai Cimpoi: „Concluzia mea e absolut în Do Major, ca să folosesc așa o analogie cu muzica, fiindcă s-a vorbit despre personalitățile noastre – cele din trecut și cele de astăzi. Cele din trecut, care au realizat Marea Unire în 1918. Cele de astăzi: Claudia Partole și Iulian Filip, doi soroceni foarte frumoși și talentați. Și cred că Soroca face un lucru extraordinar prin această Universitate Populară, după modelul altor țări civilizate care au această tradiție”.

Text: Nina Neculce.

Foto: Ludmila Talmazan

PUBLICITATE