Duminică ruptă din rai cu chipul mamei în grai

0
273

O frumoasă poveste a femeii creștine, a mamei creștine, s-a depănat în Duminica Mironosițelor la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop, raionul Florești. Povestea a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu autentica frumusețe a veșniciei născute la sat. În această Duminică dăruită de Sus cu iarbă verde, cer senin, ciripit de păsări, tot ce am văzut și auzit la Hârtop a izvorât din suflet. De la suflet la suflet au mers gândurile preotului Sergiu Boldirescu, săpate în cuvânt,  cântecele copiilor de la Centrul de Creație a Copiilor Florești, a colectivelor artistice din satele Coșernița, Cernița și Ghindești, dar mai cu seamă, vorba și cântecul Nătăliței Munteanu. Nătălița a fost surpriza sărbătorii și a venit cu inima dezgolită ca să ne vorbească și să ne cânte despre mama ei, care i-a suflat în aripi și care a plecat la ceruri acum aproape un an, dar și despre mama creștină în general. Cu inegalabila curățenie a EU-uilui ei artistic, a emoționat până la lacrimi pe fiecare spectator.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/338452143534322/

Și ca să fie mai aproape de rădăcină, după câteva cântece interpretate în scenă, a coborât și s-a așezat pe iarba proaspătă, iar alături de ea au venit și celelalte colective artistice și, astfel, împreună au cântat și au ciocnit ouă roșii așa ca la zi mare. A fost un moment inedit, un moment deosebit, precum deosebit a fost și pragul Casei Muzeu „Vatra strămoșească”, care a servit drept scenă, fiind împodobit de sărbătoare cu expoziția de costume populare a atelierului „Sfintele femei Mironosițe” și expoziția de artă culinară „Fața mamei pe chipul pâinii”.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/2458809987681188/

După încheierea programului artistic toată lumea prezentă la sărbătoare a făcut poze cu Nătălița Munteanu și a servit mămăligă cu friptură și brânză de oi.

Îmbrăcat în port popular, la eveniment a fost prezent și primarul comunei, Gheorghe Falcă, care ne-a declarat: „Să faci o astfel de sărbătoare de suflet este extraordinar. Suntem deja la a treia ediție și de fiecare dată rămân încântat de atmosfera plăcută și caldă care domnește aici la biserică, de efortul pe care îl depun în organizare membrii consiliului bisericesc în  frunte cu preotul și preoteasa.”  Încântați de seninul și starea de spirit care ne-au ținut sufletele ca în rugăciune s-au arătat și primarii satelor vecine, Ion Cojocaru de la Coșernița și Iurie Cheleș de la Cernița.

Text:Nina Neculce

Foto:Natalia Vrancean

PUBLICITATE