Gestionarea situațiilor de criză și a dezastrelor, experiențe de la specialiști din Carolina de Nord, SUA

0
235

Angajații Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca, au participat la un curs interactiv în domeniul gestionării situațiilor de criză. Instruirea a avut loc în perioada 13-16 mai, pentru salvatorii și pompierii din Soroca, subdiviziuni ale MAI, dar și reprezentați ai  autorităților publice locale. Pe parcursul a patru  zile specialiștii din SUA au împărtășit din experiența lor privind managementului situațiilor excepționale pompierilor din Republica Moldova.

Instruirea a fost desfășurată de echipa comunitară de intervenții a Carolinei de Nord SUA în baza unui  proiect susținut de Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă. Angajații IGSU în comun cu forțele protecției civile au analizat principiile  de  gestionare a situațiilor de criză. Totodată în cadrul lecțiilor, specialiștii americani au pus în discuție metodele de salvare a persoanelor, dar și acordarea primului ajutor calificat sinistraților.

Scopul acestui  program constă în pregătirea autorităților responsabile de gestionarea situațiilor de excepționale, dar și să reacținare promptă în caz de dezastre naturale și tehnogene. Cursurile au finalizat cu o ceremonie oficială, unde toți participanții au primit certificare de participare la prigram, la care a participat reprezentații IGSU, primarul municipiului Soroca Victor Său, dar și secretarul de stat al Carolinei de NORD – Elaine Marshall.

În cadrul evenimentului, șeful Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca, Mihai Borș, a mulțumit pentru oportunitatea de a fi primii, care au avut posibilitatea de a participa la aceste instruiri. Potrivit IGSU, evenimentul a fost organizat cu susținirea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova fiind un proiect pilot în raionul Soroca.  Astfel de cursuri urmează a fi organizate în mai multe raioanele țării.

PUBLICITATE