Romanticul neobosit de drumuri

0
320

Dacă ar fi să numeri toţi kilometrii de drumuri construiţi de Mircea Moldovan, apoi s-ar întinde o magistrală până hăt departe de colinele Bucovinei, de unde şi se trage neamul său. De la Cernăuţi la vale, porni pe cărărui înguste, ca apoi aceste poteci să le transforme în trasee asfaltate şi amenajate de-a lungul şi în latul Moldovei. A fost un vis al său, cărui şi până astăzi îi dă viaţă, contururi reale. Le-a făcut pe la Briceni, Edineţ, Floreşti, le face şi la Soroca. Şi întreprinderii sale i-a dat numele de „Magistrala-Nistru”, căci nu se abate de calea magistrală în viaţă.
Mircea Moldovan nu numai drumuri face. Având un caracter cutezător, ştie şi a bate cuie, şi a amenaja un izvor, a construi o biserică şi a sădi un pom. De fapt, nu unul şi nu zece, ci câteva mii. Iar livada sa are şi un nume neordinar. A botezat-o „Pomărie”, adică o mulţime de pomi.
Nu stă pe loc nicicând. Ce a văzut prin alte ţări vecine şi mai de departe vrea să le facă aici, în Moldova. Şi le face.
Iar casa şi-a pus-o pe o geană de pădure deasupra Nistrului. A ridicat-o în stil bucovinean. Ca mereu să-i amintească de baştină.
Şi la toate ce le face a mai editat şi o carte. O scrie şi pe a doua.
Acum, ajuns la 65 de ani, el rămâne acelaşi visător cu suflet tânăr şi romantic, neobosit de drumuri şi de căutări.
Mulţi ani, domnule Mircea. Căci sunteţi acel Moldovan, ce face Moldova mai frumoasă.

Boris TODIREL

PUBLICITATE