Nătălița Munteanu – interpreta care-și cântă baștina

0
2877
Foto din arhiva personală

Pe interpreta de muzică populară Nătălița Munteanu o cunosc de pe vremea când își făcea studiile la Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca. A fost eleva doamnei profesoare Veronica Chițan, care conducea atunci ansamblul academic, unde cânta și Nătălița.

„Era o elevă foarte bună, studia foarte mult, se deosebea de ceilalți colegi. Era o fată cu caracter, avea o voință de invidiat ”, spune doamna Chițan. După absolvirea Colegiului și-a continuat studiile la Conservator. Se numără printre primele absolvente ale Conservatorului „Gavriil Muzicescu” din Chișinău. În prezent este profesoară la această instituție. „M-a ajuns timpul și vârsta să transmit și eu ce m-au învățat alții și, îndeosebi, mentorii mei Gleb Ceaicovschi Mereșanu, un mare pedagog, muzicolog și folclorist, Serghei Lunchevici, mare violonist, dirijor și actor de cinema și un alt mare profesor și dirijor, nanu Serghei Ciuhrii”, mărturisea interpreta într-o emisiune tv.

Zilele trecute, vizitându-i baștina, satul Coșernița din raionul Florești,  aveam să aflu că mama ei, care a crescut-o de una singură și care i-a suflat în aripi mereu, nu mai este. A plecat la stele în iunie, anul trecut, Dumnezeu s-o odihnească! „A fost o mamă deosebită”, spune Nătălița, dar și oamenii din sat care au cunoscut-o. Rămasă singură la numai 24 de ani, s-a făcut luntre și punte ca să-și vadă fata învățată. I-a creat toate condițiile pentru studii și s-a bucurat mereu de succesele fiicei sale, o bucurie trăită în interior, neafișată. „Sunt unica interpretă care-mi cânt baștina. Eu mereu am fost aproape de satul meu, Coșernița. Mi s-a turnat foarte multă apă la rădăcină ca să ajung unde am ajuns. Mama a iubit  folclorul și a dorit ca eu să-l transmit mai departe, mi-a cules foarte multe cântece vechi. Bolnavă de un picior, ascunzându-și suferința, colinda satul șchiopătând și culegând la casetofon cântece pentru mine. O treime din repertoriul meu e axat pe sat. Nu este ușor. Asupra cântecului folcloric, asupra mesajului folcloric trebuie de muncit foarte mult. Veșnică și luminoasă să-i fie amintirea mamei mele! Toate florile ce mi s-au oferit la concertul aniversar le-am dus la mormântul ei…”

La 17 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” a avut loc concertul aniversar „SEARA ASTA-I SEARA MEA”, prilejuit de împlinirea a 50 de ani din ziua nașterii interpretei. Despre eveniment nu-și dădeau rând să-mi povestească directoarea Casei de Cultură, Valentina Ouș, membrele ansamblului folcloric „Lozioara”, Lidia Dogotaru și Nina Siverovan: „A fost un spectacol, jos pălăria! O întâlnire de suflet de neuitat. Nătălița a fost regină, ne-a coplești cu cântecele de acasă, cu întreg repertoriul ei, bazat pe  folclor autentic de calitate. Alături de Nătălița noastră au cântat frumos și mulți colegi de ai ei de scenă, invitata specială Margareta Clipa. Emoțiile sunt de nedescris”.

„A fost un concert și plăcut, și dureros. Dureros pentru că n-a fost mama lângă mine… Plăcut, deoarece pentru studenții mei a fost un MasterClass, pentru mine – o respirație. M-am simțit răsfățată, iubită de publicul meu drag. Prezența în sală a unei delegații de la baștină mi-a încărcat bateriile. Unicii care m-au sprijinit în realizarea acestui  eveniment special și frumos sunt oamenii satului meu în frunte cu primarul Ion Cojocaru. Cu onoare și respect vă mulțumesc din suflet, oameni dragi de la Coșernița!”

La mulți ani și la cât mai multe zile senine, de soare pline, dragă Nătălița Munteanu!

Nina Neculce

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSădim şi colectăm
Articolul următorExtindem plantaţiile