Extindem plantaţiile

0
61

Livezile de nucari la AMG „Kernel” ocupă 800 de hectare. În această primăvară ele se vor extinde cu încă 42 hectare în preajma satului Rădi Cereşnovăţ. Aici e în deplină desfăşurare plantarea puieţilor de doi ani de soiurile noi, „Taisie” şi „Timofei”, create la pepiniera întreprinderii. Copăceii se sădesc în gropi cu dimensiunile 60×60 centimetri şi concomitent se toarnă câte 50 litri de apă. Acest lucru garantează prinderea în sol şi dezvoltare mai bună a pomilor. La aceste lucrări sunt ocupaţi 40 de pomicultori şi 10 agregate mecanizate.

La pepiniera noastră din preajma satului Egoreni e în toi altoirea puieţilor. Zilnic în secţia special utilată, unde muncesc 20 de persoane, se fac câte 5 mii de altoiri, iar de la începutul sezonului – 65 de mii. Obiectivul pentru actuala campanie e de 150 mii de altoiri. La nivel de 50 la sută din copăceii produşi în pepinieră se exportă în ţările vecine – România şi Ucraina.

Plantaţiile anilor trecuţi au primit câte 150-200 kilograme de îngrăşăminte minerale la hectar la rădăcina copacilor la o adâncime de 15-20 centimetri cu dispozitive speciale.

Acum avem în rod 400 hectare de plantaţii nucifere şi în toamna trecută au fost recoltate şi exportate circa 800 tone de  nucă în coajă.

Valentin Tofanciuc, şeful sectorului plante multianuale, AMG „Kernel”, raionul Soroca

PUBLICITATE