Frumoasă, elegantă, caldă…

0
326

Cu 10 ani în urmă, la încheierea primei ediții a Festivalului „Victor Postolachi”, maestrul Nicolae Botgros zicea despre laureata „Ziarului Nostru”, interpreta de muzică populară, Tatiana Martin: „Are voce, o voce deosebită care ar putea să ajungă pe marele scene”. Atunci Tatiana, absolventă a Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” cânta pe scenele sorocene și se învrednicise de Premiul I la acel Festival.

Cânta pe la petreceri, participa la festivaluri, dădea lecții de canto micilor interpreți din studioul „Iva-Ton”, dar își dorea ceva mai mult. În 2013, împreună cu soțul decid să treacă cu traiul la Chișinău. Tatiana se angajează la un centru de creație al copiilor în calitate de profesoară de canto și începe să colaboreze și să înregistreze melodii cu mai multe orchestre de muzică populară: „Mugurel”, „Lăutarii”, „Moldovlasca”. Prezicerea lui Nicolae Botgros s-a împlinit – Tatiana cântă pe scenele mari din capitală și este invitată la mai multe posturi de radio și TV. Este o cântăreață admirată și îndrăgită. Apare în fața publicului frumoasă, elegantă, cu o voce caldă în care vibrează perfecțiunea. Cântă cu inima, trecând prin suflet atât textul cât și melodia. Am întrebat-o de unde își achiziționează ținutele, ce-i scot în evidență frumusețea. Mi-a răspuns că majoritatea sunt confecționate de soroceanca Olga Guțu-Smetanca.

Vă reamintim că Tatiana s-a născut în satul Ochiul Alb, raionul Drochia din doi părinți minunați, îndrăgostiți de pământ. Are două surori mai mari, așezate pe la casele lor în sat, una din ele fiind plecată în prezent la muncă în Italia. În familia ei nici mama, nici tata, nici surorile nu cântă, dar la toți le place să asculte muzica populară, mai cu seamă, cântecele interpretate de artista lor. Debutul în scenă Tatiana l-a făcut în vara anului 2003 la festivalul Național „Maria Drăgan”. A interpretat o doină și un cântec ciobănesc, culese de la Ochiul Alb. Avea 16 ani și trecuse în anul doi de studii la Colegiu. Cânta pentru prima dată pe o scenă mare, acompaniată de o orchestră profesionistă – Orchestra de Muzică Populară „Mugurel”, condusă de Ion Dascăl. S-a întors de la festival cu sufletul vibrând de emoții și cu un premiu special pentru interpretare. Au urmat alte festivaluri, alte premii, numeroase Diplome și Mențiuni…

Tânăra solistă muncește foarte mult. Din acest an a lăsat munca de profesoară, concentrându-se pe propriul repertoriu. A înregistrat deja două melodii noi- „La hora străbună” și „Azi e nuntă în calendar”. Încă două pagini de viață transmise cu drag și sinceritate publicului. Lumină pe frunte și în inimă și în continuare, dragă interpretă Tatiana Martin!

Nina Neculce

PUBLICITATE