Încă un caz de rujeolă la Soroca

0
553
Foto simbol

Un nou caz de rujeolă a fost înregistrat la Soroca, acesta a fost confirmat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.  Virusul rujeolic a fost depistat la data de 18 octombrie, la o fetiță de 6 ani din localitatea Racovăț.

  • Nu se cunoaște de unde copilul a contactat boala. Se știe doar că mama acesteia circulă prin Italia, deaceea de la mama la fel s-au colectat probe, pentru a verifica dacă nu a fost bolnavă. Fetița frecventează grădinița, deaceea a fost imediat izolată și spitalizată pentru tratament. În grădiniță au fost verificate contactele și vaccinarea copiilor.  S-a stabilit că toți copii sunt vaccinați. Cît privește fetița care s-a îmbolnăvit, din  datele preventive, aceasta a primit o doză de vaccin, dar urmează să fie efectuate teste sublimentare pentru stabilirea mai  exactă a datelor, – a precizat Laura Țurcanu, medic epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Acesta este cel de-al treilea caz de rujeolă depistat la Soroca. Primul caz a fost înregistrat la o persoană de etnie romă în luna septembrie, iar recent un alt caz de îmbolnăvire a fost depistat la o fată de 15 ani, la fel de etnie romă, care temporar locuiește în Soroca. Potrivit medicilor cazurile din Soroca nu au legătură epidemiologică.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a examinat situația epidemiologică și a reevaluat riscul de răspândire a rujeolei pe teritoriul țării, fiind schimbat gradul de alertă din Cod portocaliu, în grad de alertă Cod galben la nivel național, dar cu menținerea aceluiași grad sporit de vigilență.

Totodată, riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică se menține și este determinat de evoluția situației epidemiologice la rujeolă cu posibila apariție a izbucnirilor în grupuri de populație cu nivel scăzut de vaccinare, acesta este determinat și de migrația intensă în teritoriile cu risc pentru rujeolă, inclusiv în statele vecine, Ucraina și România, precum și în alte state din Europa unde călătoresc cetățenii din Republica Moldova ( Italia, Franța și Grecia).

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să evite călătoriile în țările afectate de rujeolă, precum: Rusia, România, Ucraina și să se vaccineze contra rujeolei, care este unica și cea mai efectivă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă.

 

 

 

PUBLICITATE