La „Kernel” livezile „plouă” cu nuci

0
840

AMG „Kernel” dispune de cea mai extinsă livadă de nucari din Republica Moldova. Acum aici e în toi recoltarea fructelor. Pomicultorii au strâns deja 700 tone de nuci. În livada din preajma satului Rădi-Cereşnovăţ, parcă ploua cu grindină măşcată. Impresia o creau trei agregate ce scuturau nucarii viguroşi şi în umbra lor vreo 60 de livădari adunau fructele deja dezbrăcate de „cojocelul” verde.

Directorul general al AMG „Kernel” Victor Guţu

– Cutremurul fiecărui copac durează doar 2-3 secunde, timp destul ca pe crengi să nu mai rămână nici un nuc. Dar să ştiţi, aceste vibraţii nu stresează pomii, – afirmă şeful sectorului pomicol al companiei Agro-management-grup „Kernel” Valentin Tofanciuc.

Valentin Tofanciuc în discuţie cu mecanizatorii Corneliu Guţu şi Victor Buruşciuc

– Lucrăm atent. Luăm fiecare copac în braţele agregatului, fără a-l răni, fără a-i rupe ramurile. Căngile-s metalice, dar sunt „izolate” cu material mai moale, – explică mecanizatorul Corneliu Guţu.

Mecanismul pe care îl dirijează e cu autotracţiune şi e mai performant decât celelalte, ce sunt remorcate la tractor.

La aceeaşi operaţiune, de rând cu Corneliu Guţu, mai lucrează mecanizatorii Victor Buruşciuc şi Andrei Ursu. Pe zi, împreună, ei scutură nucile de pe 2500 de pomi, plasaţi pe o suprafaţă de 25 de hectare. Trei echipe de livădari, dar şi muncitori sezonieri adună nucile în căldări, apoi în saci, care sunt transportate la  uzina specializată din Soroca.

Agronomul de sector Andrei Vescu, care acum 13 ani s-a făcut specialist al plantaţiilor nucifere de la Rădi-Cereşnovăţ, şi are grijă de ele, de la plantarea lor până în prezent, se mândreşte cu roada obţinută şi hărnicia sătenilor.

– La toate operaţiunile, iar acum şi la recoltare activ participă Vera Ghervas, Diana Mihalcean, Violeta Cebotari, care strâng pe zi cam câte 30 de căldări, sau circa 200 kilograme de nuci, – spune Andrei Vescu.

Livada de la Rădi-Cereşnovăţ ocupă 400 de hectare, însă în rod sunt mai puţin de jumătate din această suprafaţă – 150 hectare. Deşi plantaţiile au avut de suferit din cauza schimbărilor climaterice bruşte, ba temperaturi prea ridicate, ba ploi abundente în perioada de polenizare a florilor, ce a şi redus din roadă, totuşi la fiecare pom se adună în medie câte 1500 de fructe, sau 20 kilograme de nuci.

– Aici, la această plantaţie, unde decurge recoltarea, avem 3 soiuri de nuci – Costiujeni, Cazacu şi Călăraşi, dar avem şi un sector cu soiurile Taisia şi Timofei, care ne-au dat câte 3 tone la hectar. Plantaţia ocupă 15 hectare, abia e în al cincilea an de creştere şi va intra în rod deplin peste 3 ani. Atunci vom recolta şi câte 4-5 tone de nuci la hectar, – afirmă Valentin Tofanciuc.

Acest sector mai numit „Taisia-Timofei”, în cinstea nepoţilor patronului Nicolae Ciornîi, e plantat cu copăcei obţinuţi prin hibridizarea soiurilor ungureşti cu celor moldoveneşti de regretatul savant Ion Ţurcanu împreună cu şeful sectorului pomicol de la „Kernel” Valentin Tofanciuc. Dar el, din modestie, nu prea doreşte să divulge secretul.

Noile soiuri au specificul lor. Pomii dau fructe nu doar la vârful crengilor, dar şi pe ramurile laterale ale ei, formând buchete din 3-4 nuci. Copacii sunt de o înălţime mai redusă, dar numărul lor la hectar se ridică la 238 de pomi, faţă de 100, conform schemelor anterioare. Astfel, rodnicia hectarului creşte de 2-3 ori faţă de plantaţiile tradiţionale.

Altă livadă de nucari se află la Băxani, unde agronom de sector e Mihai Cuţescu, un specialist exigent şi un bun organizator al  lucrărilor. Plantaţiile ocupă 330 de hectare. Şi aici e în toi recoltarea fructelor.

La întreprinderea de procesare a nucilor de la ambele sectoare se aduc zilnic circa 30 tone. Posibilităţi sunt mai mari, dar până ce e limitată capacitatea de prelucrare a uzinei. Procesul tehnologic e  destul de complex.

La linia de sortare a nucilor
Echipa de la secţia de prelucrare primară a nucilor: muncitorii Dumitru Talambuţă şi Aurel Zgherbaci, electricul Daniel Postolache, şeful secţiei Ivan Rîjac şi operatorul Victor Guţu

– Nucile, mai întâi se decojesc, se spală, se periază, timp de 3-4 zile se usucă cu aer cald la o temperatură de 28-38 grade Celsius, apoi se calibrează în 5 categorii, se sortează şi se ambalează a câte 25 kilograme pachetul, – ne-a explicat şeful secţiei de prelucrare primară a nucilor Ion Rîjac.

Valentin Tofanciuc şi Ivan Rîjac

Actualmente nucile se exportează întregi în diferite ţări – Italia, Spania şi, cel mai mult, în Turcia, Iran, Irac, Emiratele arabe.

Perspectiva afacerii cu nuci e şi mai promiţătoare. Directorul general al AMG „Kernel” Victor Guţu spune, că plantaţiile nucifere în următorii ani se vor extinde de două ori şi vor ocupa la 1500 de hectare. Dar şi astăzi livezile cu nucari ale companiei sunt cele mai mari din Republica Moldova. Doar un singur agent economic din ţară are o plantaţie ce se poate compara cu firma soroceană, dar căreia îi cedează cu 150 hectare. Restul sunt nişte „pitici” faţă de „Kernel”.

De menţionat, că materialul săditor se creşte la  pepiniera firmei. Şi spre vânzare se propun circa 170 de mii de puieţi. Soiuri de bază sunt 7 plus 2 noi, iar în colecţie – 26 de denumiri.

– Acum e la nivelul de instalare a utilajului o uzină modernă, cu capacitatea de prelucrare pe sezon a circa 5000 tone de nuci în coajă şi producerea a 2500 tone de miez. Vor  fi utilizate şi „rămăşiţele” de la procesarea nucilor, ce va spori profitul businessului nucifer.

Întreprinderea ocupă 6000 de metri pătraţi. Costul proiectului investiţional e de 6 milioane de euro, – a accentuat Victor Guţu, directorul general al companiei „Kernel”.

E o perspectivă ce merită cele mai înalte aprecieri.

Trecând prin livezile nucifere, am observat locuri „brăzdate” de mistreţi, iar de câteva ori veveriţe sărind pe crengi.

– Controlează dacă nu se admit pierderi de roadă, – a spus zâmbind Valentin Tofanciuc.

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentApă pentru viaţă
Articolul următorÎn braţe la mami