Un spectacol grandios al autenticelor tradiții a adunat lume de peste lume în satul Pelinia, raionul Drochia , în ziua de 19 august, o zi de sfîntă Duminică și sărbătoare creștină- Schimbarea la Față a Domnului Isus Hristos.
Festivalul ”Zestrea Nordului”, este organizat la inițiativa primăriei s.Pelinia, în parteneriat cu Asociația ”Băștinașii Peliniei”, Centrul de Artizanat Zestrea”, în cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală a Programului PNUD. Demult nu văzuse satul Pelinia atîțea oameni frumoși, meșteri populari neîntrecuți și artiști din cei mai buni la un asemenea eveniment. Gazdele primitoare și ospitaliere, ghidați de primarul satului,d-nul Titus Serăteanu, cu inimile pline de emoții, au întîmpinat cu multă căldură oaspeți aleși de pretutindeni, care au venit să-și demonstreze produsele muncii lor, în arta ce o diriguiesc cu mult har și dăruire. ”Zestrea Nordului” – acest inedit Festival, a pus pecetea autenticului pe toate creațiile, plăsmuite din fir de dor și dragoste față de străbuna tradiție strămoșească.
Acest sentiment al dragostei față de arta ce ne definește ca popor, s-a făcut simțită chiar de la porțile larg deschise, din aleea parcului central. Tradiționalele prosoape moldovenești și cununa din flori de busuioc, și-ai deschis primitor brațele în fața oaspeților,ca un simbol al nemuririi acelui tezaur folcloric, care avea să încînte vizitatorii, cu adevăratele nestemate, ce au împodobit inima satului Pelinia.
A început marea sărbătoare cu o spectaculoasă Paradă a Portului Popular, cu cele mai frumoase colective populare, care aveau să prezinte un grandios program de concert, pe scena amenajată cu mult rafinament, în stil popular. Sărbătoarea fiind desfășurată în zi de mare sărbătoare creștină, a primit blagoslovirea părintelui Petru Niculița, Protoereu, Mitrofor al Bisericii ”Acoperimîntul Maicii Domunlui” din s.Pelinia. Neîntrecuta moderatoare a Festivalului, Rodica Lozovan, prezentînd tuturor programul evenimentului, care urma să se desfășoare, a invitat în scenă oaspeții de onoare, care au adresat mesaje de felicitare cu acest frumos prilej: Vitalie Josanu, vicepreședintele raionului Drochia, gazda evenimentului – primarul de Pelinia,d-nul Titus Serăteanu, Mădălina Pripa,vicepreședintele Asociației ”Băștinașii din Pelinia” și Oxana Măciucă, managerul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL).
Terenul din fața scenei a fost frumos decorat cu o vastă expoziție a celor mai talentați meșteri populari băștinași, precum și alte localități: Drochia, Bălți, Edineț, Soroca, Chișinău, cu o expoziție a covoarelor vechi moldovenești, cu o vechime de peste 100 ani, cu renumita Casa Mare și instrumente de la casa de gospodari.
Concertul a fost susținut de cei mai virtuoși artiști: neîntrecuți interpreți amatori ai cîntecului popular, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare:
Formația folclorică ”Busuiocul” din s. Pelinia, conducător artistic Nina Rîciu; Formația de muzică și dansuri populare ”Pelinița”, s.Pelinia, conducător artistic, Valentina Chilari; Ansamblul de fluieriști din s.Pelinia, conducător artistic, Petru Chilari; Ansamblul de bărbați ”Balada” din s.Pelinia, conducător artistic, Petru Chilari;
Fanfara de copii ”Hasnaș” din s. Hăsnășenii Mari, conducător artistic, Andrei Arhirii; Formația de dans popular ”Țărăncuța” din s Drepcăuți, r-nul Briceni, conducător artistic, Ion Ungureanu; Solista Alexandrina Starov, Briceni; Ansamblul folcloric ”Cusărenii” din s Bîrnova, r-nul Ocnița, conducător artistic, Vitalie Cerevatîi; Ansamblul folcloric ”Florile Dalbe” din s.Chetrosu, conducător artistic, Marcica Cebotari; Ansamblul folcloric ”Moștenitorii”, din s Pepeni, r-nul Sîngerei; Ansamblul folcloric ”Doina Răutului” din s.Gura Căinarului, r-nul Florești, conducător artistic Iurie Pădureț, coregraf, Lilia Pădureț; Taraf ”Vocea Neamului” din s.Gura Căinarului,r-nul Florești; interpreta Veronica Văluța-Bantaș din s. Pelinia. Au întregit programul de concert oaspeții din România: colectivul ”Dor de Horă de Cristești”, din comuna Cristești, Botoșani; ”Mugurel Albeștean” din comuna Albești, Boroșani; și ”Bujorel de Munte” din comuna Panaci, județul Suceava.
Conceptul sărbătorii a purtat o conotație pur populară, fiind regizat cu mult profesionalism, care a elucidat cele mai autentice tradiții vechi populare, ce au împodobit Casa Mare a Neamului. Astfel vizitatorii au savurat cu plăcere Drumul Prosopului, cu genericul ”Prosopul lin de cînepă și in”; Drumul covorului ”Covorul de la foarfece de oi pînă la război”; Drumul Vieții, cu obiceiuri de la naștere pînă la trecerea în lumină; Drumul Costumului tradițional ”Coasem-brodăm-croșetăm”, cu o inedită expoziție a bucatelor din buni străbuni, cu master class-uri de confecționare a păpușilor, cu trînta căciulilor și spectaculoasa luptă pentru cocoș, iepure și berbec, cîștigătorii cărora s-au învrednicit de premiul, pentru care și-au încercat puterea.
De toate au fost la această frumoasă sărbătoare – de frumosul, ce ține de tradiție și folclor, de cîntecul și dansul popular, ce ne definește ca națiune. Această sărbătoare s-a simțit la ea acasă, cu oameni frumoși și gospodari, în frunte cu primarul Titus Serăteanu, susținut de Consiliul Local, de toți locuitorii satului, de o echipă de profesioniști și îndrăgostiți de arta folclorică și tradiția populară, neobosiții Valentina și Petru Chilari, de întreaga echipă de meșteri pasionați de la Centrul de Artizanat ”Zestrea” și Asociația ”Băștinașii din Pelinia”, care trăiesc cu sufletul această nestemată în cununa tradițiilor satului Pelinia. Lădița pentru zestre,fiind un simbol indiscutabil al zestrei neamului nostru, a fost un minunat prilej de a onora artiștii, participanți în cadrul sărbătorii, primind în dar acest minunat simbol, cu genericul sărbătorii – Zestrea Nordului, încrustat pe lădițe.
Festivalul ”Zestrea Nordului” , moderat cu mult profesionalism și dăruire de Rodica Lozovan și fiind edificat cu apreciere majoră,a fost la prima sa ediție și a marcat începutul unei ere noi în promovarea adevăratelor tradiții populare, care au stat întotdeauna pe locul de cinste în Casa Mare a Zestrei Neamului.
Ala Bugai