La noi acasă la … Vărăncău

0
2675

Dacă ar exista un top al celor mai pitorești sate din R. Moldova, cu siguranță, Vărăncău ar putea fi clasat pe unul din locurile de frunte. Intrarea în localitate alcătuiește un tablou peisagistic încântător. Nistru cotește frumos ridicând pe pantă casele sătenilor.

O astfel de cotitură bruscă a fluviului este unică de-a lungul albiei lui. Zidurile arămii, abrupte, ce se înalță deasupra râului, creează o impresie fascinantă. Dacă ajungeți în aceste locuri, faceți un popas chiar la prima răscruce din sat, unde vă puteți potoli setea la unul dintre izvoarele cu apă minerală vestită pentru proprietățile ei curative. Un drum pietruit urcă la deal despărțind mahalalele vetrei străvechi, cu ziduri clădite din piatră și răstigniri creștine ridicate la fiecare răscruce de cale. Vărăncău are aspectul satului moldovenesc tradițional, îngrijit, cu gospodari băștinași care au moștenit dragostea pentru glie din generație în generație. Activitățile economice care se desfășoară în comuna Vărăncău sunt variate și demonstrează hărnicia sătenilor – agricultură: cultivarea pământului, creșterea cerealelor, creșterea animalelor, apicultură; activități industriale: fierăritul, prelucrarea lemnului, producerea ușilor și ferestrelor; comerț; morărit etc.. O mândrie pentru sat este echipa de fotbal FC ”Prietenia”, care s-a plasat pe locuri premiante la campionatele sportive raionale, condusă, mai mulți ani, de regretabilul antrenor Valeriu Tașnic. În localitate, activează ansamblul folcloric – model ”La Izvoare”, care încântă băștinașii, cu un repertoriu bogat în melodii autentice, la toate sărbătorile comunei și duce faima cântecului strămoșesc mai departe, la festivaluri raionale. Așa cum mai rar se întâlnește în alte localități, în Vărăncău există și un ansamblu de generație – ”Familia Panici”.


Vărăncău este comună formată din localități mari: Vărăncău, Slobozia-Vărăncău și Slobozia-Cremene, numărând, împreună, circa 3854 locuitori.Recomandări turistice:

  • Amplasarea geografică: Satul Vărăncău este situat pe malul Nistrului, la 28 km. sud-est de Soroca și la 150 km. distanță directă spre Chișinău. Suprafața administrativ – teritorială a comunei Vărăncău este de 5964,3 ha.
  • Date statistice: Populația satului Vărăncău: 1661 locuitori.
  • Top 10 nume de familie din sat: Furdui, Boțoc, Pîrlii, Carauș, Isac, Sîrbu, Bantîs, Zgardan, Gogu, Cazac.
  • Date de contact: Primăria. Tel.: 0-230-78538; Oficiul poștal: 0-230-78533.
  • Instituții:
  • Primăria Vărăncău. Primar – Petru Boțoc, ales în funcție din 2015; Secretar – Dina Levco. Consiliul comunal Vărăncău este format din 13 consilieri aleși.
  • IP Gimnaziul Vărăncău. Director – Alla Tașnic;
  • Casa de cultură. Conducător – Stela Lisnic;
  • Grădinița ”Guguță”. Director – Stela Zgardan;
  • Biblioteca, condusă de Raisa Carauș, a implementat programul ”Novoteca” și dispune de calculatoare;
  • Oficiu poștal, condus de Elena Cazac;
  • Oficiul medicilor de familie, administrat de Railean Minodora; În sat activează Asistența Medicală de Urgență.
  • Școala de Muzică pentru copii, condusă de Nona Belous. Instituția muzicală activează deja de peste 35 de ani. În jur de 50 de elevi din sat și din localitățile învecinate studiază diverse instrumente muzicale: acordeonul, pianul, vioara, instrumentele aerofone.
Primăria Vărăncău. În imagine, primarul Petru Boțoc; secretarul Consiliului local – Dina Levco; Petru Brăiescu, conducător auto; Tatiana Cazac, contabil; Maria Gogu, dereticătoare; Lidia Panici, conducător al ansamblului ”La izvoare”
  • File de istorie: Pe malul Nistrului la Vărăncău, arheologii au descoperit urmele a 3 sate din epoci diferite, unul format în anii 3500-3000 î.Hr.. Prima atestare documentară a satului: 20 februarie 1607. Moșia și satul Voroncăuți, cum se numea pe timpuri, exista încă prin anul 1504. În 1772, satul făcea parte din moșiile care au fost date mănăstirii Golia din Iași. În 1837, Vărăncău devine centru de voloste în care intrau 9 sate.
  • Personalități remarcabile: Satul Vărăncău a dat lumii nume notorii cunoscute în toată țara. Aici s-au născut:
  • Galina Furdui, poetă, autoare de cărți, jurnalistă, membră a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România;
  • Gheorghe Pîrlea, actor, Artist Emerit, decorat cu medalia ”Gloria Muncii”;
  • Vasile Isac, doctor în istorie, Om Emerit;
  • Vera Balan, doctor în științele chimiei, profesoară la Universitatea de Stat din Moldova;
  • Ion Panici, doctor în științe fizico-matematice, profesor;
  • Aliona Zgardan, doctor conferențiar la catedra de limba română și filologie clasică a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”;
  • Vera Conovali (Pîrlea), magistru în istorie, autoare de cărți;
  • Ion I. Panici, medic, inventator în domeniul medicinii;
  • Ion Isac, doctor în științe medicale;
  • Ion Leucă, director ”Moldpres”.

Cetățenii de onoare ai comunei sunt persoane distinse care au adus contribuții valoroase în diverse domenii de activitate: Mihail Ouș, Alexei Florea, Victor Ungureanu și Galina Furdui.

Primarul Petru Boțoc: ”Vărăncău este un sat cu perspective de dezvoltare. Peisajele captivante din preajma Vărăncăului ar fi un ”magnet” pentru atragerea turiștilor. Aici în calea Nistrului se ridică un munte, ce impune fluviul să facă un cot de 90 de grade. Nu se găsește așa ceva de-a lungul râului de la Carpați până la mare! Cele mai importante proiecte de dezvoltare sunt în derulare: iluminarea stradală pe o lungime totală de peste 20 de kilometri în satele comunei Vărăncău, aprovizionarea cu apă a localităților, asfaltarea drumurilor și alte obiective. Avem multe probleme de rezolvat. Ne-am dori ca oamenii să nu migreze în alte părți, să aibă posibilități de afirmare la ei acasă, în locurile cele mai dragi.

DE VIZITAT

  • Izvoarele din satul Vărăncău sunt un monument al naturii de tip hidrologic, constituit din șase izvoare amplasate în apropierea unei cariere de cretă, pe o suprafață de 2 ha. Apa lor mineralizată se scurge mai întâi într-un pârâu, care la rândul său se revarsă în Nistru.
  • Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, atestată în anul 1789. Preot-paroh: Ion Cotelea. Hramul satului Vărăncău se sărbătorește pe 28 august.
  • Moara de grâu;
  • Cariera de nisip, prundiș și pietriș;
  • Ferma de ovine și caprine de rasă;
  • Monumentul Eroilor dedicat celor peste 130 de consăteni care nu s-au întors la vatră din cel de-al doilea război mondial.
  • ”Dealul Florii”. O legendă culeasă de Lidia Panici spune că foarte demult, pe vremea turcilor, pe când umblau cu strânsul birului prin sate, au văzut o fată frumoasă în Vărăncău, pe nume Floarea. Se auzea pe atunci că turcii, pe lângă grâne și alte averi ale țăranilor, furau cele mai frumoase fete. De frica lor, Floarea a fugit pe un deal înalt de lângă Nistru. A stat ascunsă mult timp, sătenii auzind-o uneori cântând. După plecarea turcilor, a fost găsită moartă în ascunziș. De la ea venind expresia: ”Decât roabă la turci, mai bine moartă la casa ei”. ”Floarea mamei!” o deplângea mama ei… Iar dealul, unde a s-a ascuns fata îi poartă numele – Dealul Florii.
Lidia Panici, meșter popular, conducător al ansablului folcloric ”La izvoare”
Ansamblul folcloric cu titlu model ”La Izvoare”. Fotografie din arhiva ansamblului

Imnul comunei Vărăncău

Muzică –Vlad Mircos
Versuri – Galina Furdui

Nistrul apele-și adună-n drumul său

Lângă vatra mea – comuna Vărăncău,

Sat cu falnice izvoare – satul meu

Cu livezi ce dau mereu în floare.

Stânci cu vârste seculare pe sub nori

Baștina ne-o înconjoară veghetor

Gospodari cu vorba spusă-n vers de dor

Își înalță case cu pridvoare.

Refren
Da, la Vărăncău sub cer curat
Pe veci străbunii vatra și-au săpat,
Ei, cu chipul pururi cumpătat,
Lumina ne-au lăsat
Și sufletul bogat.

Noi cunună gliei împletim,

Aici făgaș istoriei croim
Ea, făclii purtând în mersul său,
Se va opri mereu în satl Vărăncău.

Din cetate pe-al legendelor traseu,

Pas de Slobozii coboară-n satul meu.

Drum de viață, drum de piatră, Vărăncău,

Pentru noi lăsat de sfânta soartă.

Realizat de Ludmila Talmazan

PUBLICITATE