„Înfiat” după moarte

0
165

La Oclanda, de Paştile Blajinilor, directorul întreprinderii agricole Pavel Cebotari cu familia sa merge la cimitir nu doar să pomenească rudele răposate, ci şi la mormântul aviatorului rus, care a fost doborât în prima zi de război cu fasciştii.

Istoria lui Alexandr Mocialov e una tragică. Când s-a început războiul la 22 iunie 1941, el s-a avântat în atac, fiind secundantul viitorului de trei ori Erou al Uniunii Sovietice Pokrîşkin. În lupta aeriană avionul lui Mocialov a fost incendiat şi aviatorul în cădere s-a catapultat în câmp spre Iarova. Dar în apropiere erau fasciştii şi ca să nu devină pradă lor s-a împuşcat. Prin patru morminte a fost trecut sicriul eroului, ca până la urmă Pavel Cebotari să-şi asume marea responsabilitate de al înmormânta pe Alexandr Mocialov, alături de părinţii săi. A instalat şi o cruce, a plantat la mormânt doi mesteceni. Pe Pavel Cebotari îl leagă de Alexandr Mocialov, ce provenea din Kirovograd şi rămas veşnic la vârsta de 22 de ani la Oclanda sentimente de omenie, de patriotism marea responsabilitate pentru încrederea acordată.

Pavel Cebotari mereu poartă de grijă mormântului, iar soţia sa Nina de Blajini dă pomana de sufletul lui Alexandr Borisovici, care a devenit ca  şi un fost membru al familiei lor.

PUBLICITATE